Paiul şi bârna în media creştină online
“De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău, şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?” Luca 6: 41
Nu cred că este o noutate sau un lucru nou despre dezvoltarea mediei creştine în mediul online. Ȋn ultimii ani site-urile şi blogurile creştine au luat o amploare considerabilă (ceea ce este un lucru bun) şi au un impact destul de mare în media online.
Totuşi, câteva aspecte negative se pare că se strecoară şi în acest mediu, şi anume judecata care se pare că are un rating destul de mare. Nu vorbesc despre acea judecată din cadrul unor articole prin care se condamnă păcatul, ci de acea judecată în care se condamnă persoana, şi de cele mai multe ori pe nedrept. Nu spun că există şi cazuri în care autorii de bloguri/site-uri au dreptate, însă o întrebare mai simplă am: “Cine eşti tu să judeci pe altul?” Te-a împuternicit cumva Dumnezeu să fii judecătorul lui x sau y?
Nu ştiu cât de sfinţi sunt autorii acestor materiale care tot improşcă cu noroi şi dau impresia de judecători drepţi, însă problema este că sunt doar nişte judecători de faţadă cărora le place să fie văzuţi ca cineva în public, iar de cele mai multe ori fac de râs Cuvântul lui Dumnezeu.
Cei care sunt obişnuiţi să umple articolele cu nişte cuvinte gogonate care se adresează în mod direct lui x sau y, ar avea două variante ca să scape de bârna din ochiul lor: una- să se lase de scris şi să se apuce de citit altceva, şi a doua- să îşi schimbe hainele de judecător şi să şi le îmbrace pe cele de ucenic al lui Isus şi să urmeze întru totul Calea trasată de Sfânta Scriptură.
Aşadar, nu mai scoate paiul din ochiul altuia când tu ai ditamai bârna în ochiul tău !
Silviu, ce înseamnă pentru tine „amploare considerabilă” și „impact destul de mare în media online?” Sunt termeni relativi. Cum ai măsurat tu impactul și amploarea site-urile creștine? Și încă ceva: despre ce fel de impact și ce fel de amploare vorbești? Negative, pozitive… naturale? Sunt curios, mă interesează subiectul.
Nu am un top special in care am inclus toate site-urile si blogurile romanesti, doar urmaresc unele evolutii in Top Zelist, si sunt din ce in ce mai multe bloguri (crestine) care isi fac aparitia in mediul online fata de acum cativa ani.
Cat despre impact ma refer la impactul pozitiv ale site-urilor mai cunoscute.
Am înțeles și mulțumesc de răspuns, Silviu.
Totuși, eu întrebam și despre cum ai reușit să măsori acest impact al blogurilor (pe care le numești creștine), despre care zici că este pozitiv?
Știi, și eu mă bucur că evanghelicii au descoperit Internetul, dar de multe ori faptul că un blog este scris de un creștin nu înseamnă neapărat că impactul este unul neapărat pozitiv (pentru creștinătatea vorbitoare de lb. română: ortodocși, penticostali, baptiști, creștini după Evanghelie, adventiști). Uneori faci mai bine atunci când taci, pentru că nu, uneori acel mădular mic de care ne vorbește Iacov poate fi cu greu strunit și folosit pentru a construi.
Dacă e să mă întrebi pe mine, beneficiul „exploziei” de site-uri creștine din ultimii câțiva ani este acela că evanghelicii au devenit (mai) vizibili – deși mai e mult până departe. Pe de cealaltă parte, unii autori de astfel de bloguri „creștine” fac tuturor un deserviciu major (în special neoprotestanților) prin simplul fapt că nu știu când și cum să deschidă gura… sau tastatura.
Aștept răspunsul tău.
Da Andrei, ai perfecta dreptate; totusi eu m-am raportat la acel aspect pozitiv al catorva site-uri/bloguri. E adevarat ca sunt unele care sunt doar „vizibile” nu si cu aspect pozitiv. Si sunt chiar multi autori ale acestor gen de site-uri/bloguri care defaima mediul evanghelic romanesc, si in unele momente ar trebui sa taca, dar odata cu dezvoltarea aspectelor pozitive se dezvolta si aspectele negative, exact cum am spus si in articol ca, pe langa acceste lucruri, incearca sa scoata si paiele din ochii altora.