Rugӑciune pentru creṣtinii persecutaţi din Tajikistan

0
911

Tajikistanul şi-a câştigat independenţa desprinzându-se de fosta URSS în 1992. Dar şi după câştigarea independenţei, a continuat să fie puternic afectat de corupţie, război civil şi sărăcie. Cu toate că 90% dintre cetăţenii Tajikistanului pretind a fi musulmani, doar un mic procent dintre aceştia practică ritualurile islamice. Cu toate acestea, numărul moscheilor funcţionale a crescut după obţinerea independenţei, de la 18 la 4.000.

Constituţia garantează libertatea religioasă, dar frica de grupurile islamice radicale este folosită de către guvern ca o scuză pentru a supraveghea îndeaproape orice activitate religioasă. În 25 martie 2009, preşedintele Tajikistanului a promulgat o lege care limitează statutul legal şi slujirile bisericilor creştine. Această lege autorizează cenzurarea literaturii creştine, restricţionează educaţia din şcolile creştine şi cere o aprobare specială pentru contactele religioase externe.

Prin această lege s-a interzis, începând cu 1 ianuarie 2010, orice activitate religioasă a bisericilor care nu sunt înregistrate. În octombrie 2010 nu erau reînregistrate însă nici jumătate din bisericile existente.

Această situaţie este cauzată în special de faptul că pentru reînregistrare fiecare biserică trebuie să întocmească un dosar cu multe aprobări şi confirmări ale autorităţilor locale, care nu sunt eliberate. Iar în tot acest timp, orice slujire a acestor biserici este considerată ilegală.

Rugaţi-vӑ pentru:

  • populaţia săracă din Tajikistan;
  • autorităţile locale şi centrale din Tajikistan;
  • bisericile care nu au fost reînregistrate şi se adună ilegal.

Preluat din Calendarul de Rugӑciune, Misiune.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.