Arhiva Cezarilor vorbeşte – Câteva documente despre ultimele evenimente din viaţa lui Hristos culese din analele istoriei.

Afara de codexul Evangheliilor si al epistolelor Apostolilor, care ne raporteaza despre viata Marelui Nostru Mantuitor Isus Hrisotos,  se mai gasesc in analele istorice antice unele documente foarte marete, despre felul cum a fost privit Isus Hristos de catre cei care stapaneau popoarele pe vremea Lui. Documentele pe care le publicam in aceasta carte lumineaza si mai stralucitor celce ne raporteaza Evangheliile despre viata si osandirea la moarte a lui Isus Hristos, cum si evenimentele din natura, care au avut legatura cu aceasta, si cu mortea si invierea Lui: evenimente pe care multi pretinsi invatati, din zilele noastre, le tagaduiesc.

Din aceste documente se poate vedea, de asemenea, si lacunele justitiei Romane de pe vremuri, care, din interese politice, meschine, au osandit la moarte pe Cel Nevinovat si a eliberat, in acelasi timp, pe Baraba, unul din criminalii cei mai ordinari. Greseala si nedreptatea fatala a judecatorilor, care au osandit pe Hristos la moarte, constituie un avertisment infricosat pentru judecatorii timpurilor noastre, – care se pretind a fi urmasii Celui Osandit pe nedrept, – de a nu repeta aceeasi nedreptate, dand sentinte nedrepte impotriva celor ce n-au alta vina, decat sustinerea principiilor, pe care le-a poruncit Hristos. Vina Evreilor de atunci, stapaniti de o ura de moarte fanatica impotriva lui Hristos, constituie de asemenea, un avertisment zguduitor pentru confesiunile religioase si pentru toti oamenii.