William Mitchell Ramsay – Cine eşti?

In Teme Istorice

Sir William Mitchell Ramsay (15 martie 1851 – 20 aprilie 1939) a fost un arheolog scoţian. A fost educat la universităţile din Aberdeen, Oxford (St John’s College) şi Göttingen. În 1885 a fost ales profesor de artă clasică la Oxford, şi în anul viitor profesor de umanitate la Aberdeen. Începând din 1880 el a călătorit pe scară largă în Asia Mică şi a devenit rapid o autoritate recunoscută în toate aspectele referitoare la districtele asociate cu călătoriile misionare ale Apostolului Pavel asupra creştinismului în Imperiul Roman timpuriu.

În anul 1881, Sir William Mitchel Ramsay era un tânăr cu studiile încheiate, dar necredincios. În timpul studenţiei, el i-a auzit pe profesori spunând mereu că Biblia este o carte neadevărată. Şi-a pus în gând să conducă o expediţie arheologică în Asia Mică, pentru a dovedi că Biblia este o carte produsă de nişte călugări. A cheltuit câţiva ani cu pregătirea acestei expediţii. Cel mai slab punct i s-a părut viaţa apostolului Pavel cu călătoriile sale. Până atunci, nimeni nu făcuse investigaţii la faţa locului. S-a hotărat să urmeze traseul descris în Faptele Apostolilor, spre a găsi probe că descrierea lui Luca este o tâlcuire.

Ceea ce l-a deosebit de alţi necredincioşi, a fost sinceritatea şi dorinţa lui de a se convinge la faţa locului. Astfel pregătit,  a plecat şi timp de 15 ani a săpat căutând după dovezi. În anul 1895, el a publicat primul volum rezultat din cercetările sale, intitulat: “Sfântul Pavel, călătorul şi cetăţeanul roman”.

Cartea a produs multă dezamăgire între sceptici, pentru că reda contrarul faţă de ceea  ce anunţase cu ani înainte. El a devenit credincios, şi mulţi alţii au renunţat la necredinţă prin citirea cărţilor sale.

Dacă eşti necredincios, cercetează dovezile şi nu-ţi vei mai pune întrebarea: “Pot să cred?”, ci te vei întreba: “Pot să nu cred?”.

Dintre operele publicate de Sir William Mitchel Ramsay amintim:

 • Geografia istorică din Asia Mică (1890)
 • Biserica în Imperiul Roman (1893)
 • Oraşele Episcopilor din Frigia (2 volume: 1895, 1897)
 • Sfântul Pavel, călătorul şi cetăţeanul roman (2 volume: 1895, 1898)
 • Impresii din Turcia (1897)
 • Hristos a fost născut la Betleem? (1898)
 • Educaţia lui Hristos (1902)
 • Scrisori către cele şapte biserici din Asia (1905)
 • Studii în Istorie şi Artă din provinciile de est a Imperiului Roman (1906)
 • Oraşe din St Paul (1907)
 • O mie şi una de Biserici (cu Miss L Gertrude Bell, 1909)

Soţia sa, Doamna Ramsay, nepoata de Dr. Andrew Marshall din Kirkintilloch, l-au însoţit în multe din călătoriile sale şi este autorul vieţii cotidiene în Turcia (1897) şi de Elisavet Romance (1899). El a fost un nepot al lui William Mitchell (Antreprenor Scoţian) (1781-1854).

You may also read!

Cine este Dumnezeul tău?

Trupurile noastre au nevoie de odihnă zilnică. Am fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și la fel,

Read More...

„Sufăr de o formă rară de cancer osos”, povestea lui Stoica Alexandru

Nume si prenume: Stoica Alexandru Varsta: 4 Localitatea: Lupeni Diagnostic: Sarcom Ewing sacrat stadiul 4 Suma necesara: 7000 Euro

Read More...

„Descoperă-ţi chemarea ta ca şi lider în domeniul profeional” (30 iunie – 02 iulie, Cluj, România)

Ești un tânăr profesionist cu vârsta între 22 și 35 de ani și lucrezi într-un mediu profesional? Atunci acest

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

© 2010 - 2017 Total Schimbat.ro |Termeni si Conditii

Aboneaza-te la Total Schimbat.ro