Cum m-am întors la Dumnezeu ? – Spre traducerea Bibliei (partea I)
Eram la seminar si invatam pentru a deveni preot. Nu stiam ce inseamna sa ai un Mantuitor personal.
Dintr-o pornire launtrica Il iubeam fara sa-L cunosc. Cateodata ma gandeam la viitoarea mea slujba, dar nu puteam vedea cum va fi. Intr-o zi am primit de la directorul seminarului un catalog cu foarte multe carti religioase din strainatate. Am ramas uimit cand am vazut atat de multe carti crestine, intrucat pe vremea aceea, la noi in tara, erau foarte putine. Am inceput sa comand aceste carti si sa le citesc. Pe cand le citeam, am aflat ca toate vorbeau despre o viata crestina deosebita, cu totul diferita de viata religioasa de la noi.
Ideea unei astfel de viati ma inflacara din ce in ce mai mult si imi ziceam mereu: Asta are sa fie slujba mea cand ma voi face preot: sa fac cunoscut poporului nostru aceasta viata”. Dar cum? Nu m-am multumit sa astept pana sa ma fac preot. Am inceput inca din seminar sa traduc cateva capitole din aceste carti; uneori chiar carti intregi, si sa le trimit spre publicare aproape la toate revistele religioase din tara. Ma asteptam sa vad viata despre care imi vorbeau ele. Dar viata nu venea.
Cand eram la Universitate, din economiile mele si banii pe care-i primeam ca pedagog la seminar si cantaret la biserica, am inceput sa tiparesc cateva din aceste capitole si chiar carti si tractate, si sa le impart prin tara. Dar cu toata aceasta lucrare, viata pe care o asteptasem nu venea.
Ma miram si ziceam: ”Ciudat lucru! Sunt aceleasi carti , aceleasi ganduri: de ce nu vine aceeasi viata despre care vorbesc ele?” Am inceput sa ma gandesc mai temeinic si sa citesc cartile cu mai multa atentie. Cu prilejul acesta, am bagat de seama ca toate cartile vorbeau de o singura carte: Biblia. In ele se spue ca fiecare trebuie sa aiba Biblia, s-o citeasca zilnic si s-o traiasca. ”Hm, imi ziceam eu, iata un lucru pe care nici eu nu-l fac. Asta trebie sa fie pricina pentru care viata zaboveste sa vina”. Am inceput sa citesc Biblia in fiecare zi dar- dupa cateva zile- Biblia nu-mi mai placea. Aveam inaintea mea o traducere asa de proasta ca n-o puteam intelege. Ma miram cum de putea cineva sa laude Biblia asa de mult, cand eu nu gaseam nimic demn de lauda in ea. Dar cand am inceput s-o citesc intr-o alta limba, am inteles-o si mi-a placut.
”Hei, mi-am zis eu, daca e ca poporul nostru sa capete viata crestina prin Biblie, trebui sa aibe o traducere pe care s-o inteleaga. Daca eu nu inteleg traducerea de fata, cum vor putea s-o inteleaga ei?
Atunci am ineput sa ma gandesc sa fac o alta traducere, Am ineput sa traduc Evanghelia dupa Matei pentru mine. Dar greutatea era cu ce s-o tiparesti? Nu puteam sa ma gandesc sa tiparesc Biblia cu economiile mele, fiindca era prea mare.
In acelasi timp, tipaream mereu carti mai mici, apoi am tiparit un calendar cu ganduri crestine pentru fiecare zi. Cineva a trimis acest calendar doamnei C. care era la Geneva. Era ceva nou la noi in tara. Dansa mi-a scris apoi cu privire la el. Cand a venit in tara, m-a rugat sa vin s-o vad. Am vorbit despre lucrarea mea, i-am spus ca ma gandesc sa fac o noua traducere a Bibliei: ”Tocmai acesta este si gandul meu ” mi-a raspuns dansa. Avea o suma de bani, pe care o consacrase Domnului tocami pentru acest scop: raspandirea Bibliei prin tara. Asa ca s-a bucurat cand a vazut ca eu sunt gata sa fac o alta traducere. Acum tiparul era asigurat, deci m-am apucat imediat de lucru.
Dumitru Cornilescu