Teme Istorice

Apocalipsa – date cronologice

Titlul: In original, cartea poarta numele: ”Apokalypsis Iesou Christou” – ”Descoperirea lui Isus Hristos”. Aceasta numire ne atrage atentia asupra Domnului Isus ca sursa si subiect  general al tuturor lucrurilor tratate in textul cartii.

Autorul acestei carti dupa cum bine stim desigur este si va fi Domnul Isus. Ioan nu este altceva decat un simplu ”instrument”  prin care Domnul alege sa-si trimita mesajul Sau. Numele acestui ”scrib” este Ioan  si daca ne uitam bine, numele lui apare de 4 ori in textul cartii (Apoc. 1:1,4,9; 22:8)

Continutul cartii vorbeste cat se poate de clar, ca cel ce a scris-o, a fost   si el  un evreu si un foarte bun (versat) cunoscator al Scripturii, tot el a fost unul din conducatorii spirituali ai Bisericilor din Asia Mica, el fiind si foarte convins ca lucrarea pe care Domnul Isus a inceput o va duce pana la sfarsit.

Datele acestei scrieri: Aceasta carte a Apocalipsei a fost scrisa intr-o vreme cand crestinismul se afla intr-o grea perioada de tortura si persecutie din partea Imperiului si autoritatilor Romane. Unii sunt de parere ca aceasta carte s-ar fi scris in jurul anului 95d.Hr.

Context: Din momentul in care Imperiul Roman a inceput sa-si impuna (creeze) acest Cult al Cezarului, pe care ei l-au cosiderat ca fiind un zeu al lor, si  crestinii care l-au crezut pe Isus ca fiind Imparat si Dumnezeu  nu au acceptat sa se inchine acestui zeu, nu au facut altceva decat  au intrat in conflict cu autoritatile romane. Aceasta ”revelatie” sau mesaj care vine de la Domnul ISUS la Ioan,  avertizeaza pe crestinii din Smirna despre vremurile grele ce au sa se abata peste ei (Ap.2:10).  Observam ca Antipa, martorul credincios  (Ap.2:13) deja cazuse impreuna cu altii fiind victime ale ale persecutiilor ce au inceput (Ap.6:9). In timp ce  Ioan fiind exilat pe Insula Patmos (Ap.1:9), un fel de inchisoare al Imperiului, unii aflandu-se sub presiunea evenimentelor, incepura sa predice o traiectorie a compromisului (Ap.2:14-15,20).

Scopul principal  al cartii este de a-i incuraja pe toti credinciosii  sa stea neclintiti in fata acestor presiuni. Autorul  ei fiind Domnul Isus, vine si ne informeaza ca in curand va avea loc confruntarea finala intre Dumnezeu si Diavol care se va finaliza cu zdrobirea Diavolului, si biruinta mareata si glorioasa al Mielului lui Dumnezeu. Pana la implinirea acestor evenimente finale, sunt chemati toti credinciosii sa stea in veghe in rugaciune si sa nu uite ca au fost pecetluiti cu sigiliul vesniciei si ca in momentul revenirii lui Isus pe pamant, sangele lor va fi razbunat, iar cei rai vor fi aruncati in prapadul vesnic (Iadul), iar cei ce au biruit, vor fi rasplatiti cu cununa vesnica si vor fi poftiti in Imparatia vesnica a Dumnezeului cel viu.

Pentru a putea intelege mai bine ce vrea sa ne transmita aceasta carte, trebuie sa stim cu totii ca ea este scrisa intr-o forma literara,  specifica cartii : Ezechiel, Daniel, Isaia…si este formata din foarte multe  elemente simbolice  care vin sa ne transmita cunostinte despre realitati, care ne depasesc uneori limitele de cunostinta  care vin prin experienta cunoasterii sau al simturilor.

Daca privim cu atentie, la prima vedere observam ca Ioan ne descrie niste imagini si  viziuni care, pentru cititorul modern din zilele noastre ar fi imposibil sa le inteleaga fara ”cheia”  unor simboluri ce ne sunt date (ex. stelele sunt ingerii, sfetncile sunt Biserici, – Apoc.1:20 – ”curva cea mare ” este Babilonul , iar Ierusalimul ceresc este mireasa Mielului (Apoc.21:9-10).

Exista patru (4) puncte de interpretare ale cartii Apocalipsei: preterista, idealista, istoricista, viitorista. Daca le luam pe rand acestea afirma ca:

  1. Preterista –  cartea este simbolica si arata evenimentele care au venit asupra Bisericii in secolul I.
  2. Idealistamesajul se adreseaza  unei Biserici (adunari) reale, dar contine doar un caracter simbolic, aratand lupta dintre bine si rau si binenteles cu triumful final al binelui.
  3. Istoricista –  mesajul cartii se adreseaza tot unei Biserici reale, dar primeste o descriere istorica foarte bine securizata ”cifrata” cu o serie de simboluri, in dosul carora pot fi recunoscute: caderea romei, mahomedanismul, papalitatea , reformatia…etc…
  4. Viitoristamesajul cartii ne este aratata ca o cronica  in care ”vremea Bsericii”  isi asteapta implinita vremea

Istoria lumii se desfasoara intre prima si ultima carte al  Bibliei. Geneza ne arata unde au inceput toate, si Apocalipsa ne arata unde si cum se or sfarsi toate lucrurile.

Apocalipsa este o succesiune de serii de ”sapte” : – Biserici, duhuri, trambite, sfetnice, stele, peceti, tunete, semne, cununi, plagi, potire de aur, munti , imparati….etc.. Cifra 7 inseaman in simbolistica iudaica perfectiunea divina

 

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button