Articole

Antidotul mandriei!

Ispita mandriei este urmarea fiecarei realizari din viata noastra si daca nu invatam sa luptam si sa o anihilam, realizarile care la inceput sunt binecuvantari ajung sa se transforme in blesteme. Cu multi ani in urma am inceput sa meditez la acest subiect si am inteles ca acesta ispita poate fi invinsa la fel ca si celelalte, de fapt acelasi principiu de lupta impotriva acestei ispitei functioneaza in cazul tuturor ispitelor. Fiecare gand trebuie luat si pus la cruce, trebuie facut rob ascultari de Hristos.

Ce e mandria la urma urmei? Ca si celelalte pacate, mandria este incercarea diavolului de a ne minti. Asa a facut si cu Eva la inceput, asa face si cu noi, prin minciuna va cauta sa ne pacaleasca, sa ne faca sa credem ceva ce nu este real si in felul acesta sa ne umple mintea cu porcarii, urmarea fiind cea pe care o stim cu totii, pacatul.

Cum functioneaza mandria? Ce anume iti spune ispita mandriei cand vine in minte? Iti spune ceva de genul: wow, mai dar tu chiar esti mai tare ca Gigel, e clar, lumea e la picioarele tale, toti ar trebui sa iti pupe papucii, esti cel mai frumos, cel mai destept, cel mai talentat, esti cel mai grozav, cel mai descurcaret, cel mai bogat, ai cele mai grozave lucruri materiale, ia te rog priveste-i pe ceilalti de sus, ai dreptul acesta, uita-te, datorita unor criterii lumesti ai fost pus pe primul loc sau printre primii, majoritatea pamantenilor iti sunt inferiori, asa ca savureaza superioritatea, lasa-te dus de sentimentul inaltarii proprii, lasa-te sa simti, sa simti fiorul, doar acum esti mai grozav decat ei, trebuie sa fi prost sa nu te lasi in voia simtirii, e dreptul tau sa simti asa, e dreptul tau sa te simti mai tare ca toti, si e dreptul tau sa gusti aceasta stare de maretie, ai muncit pentru asta deci meriti, trebuie sa te umfli putin in pene, e o senzatie cool, tu meriti, pur si simplu meriti.

Daca nu Il cunosti pe Dumnezeu nici nu stiu care e solutia ca sa scapi de mandrie, dar daca ai o relatie personala cu Dumnezeu atunci stiu care e solutia. Unii oameni sunt mai predispusi la mandrie decat altii, dar absolut toti ne simtim tentati sa ne dam mari intr-o situatie sau alta dupa ce avem cine stie ce realizare. Daca perseveram in lupta impotriva ei, mandria va fi ceva tot mai indepartat de noi, dar va da tarcoale toata viata asa ca trebuie veghere non stop. Fiecare gand trebuie triat, fiecare sentiment trebuie pus in ordine, oricat de mica ar fi tentatia trebuie omorata din start. A negocia cu ispita mandriei te va baga in groapa, ea trebuie nimicita din secunda in care iti dai seama ca vrea sa se apropie de tine. Cum sa faci asta? La fel cum faci si cu celelalte ispite. Pe ispita mandriei scrie: minciuna. Si trebuie sa o demasti.

Dau un exemplu: Daca eu scriu un articol senzational, si o sa am 100 de comentarii favorabile care vor recunoaste ca acesta e cel mai tare articol din anul asta, fi sigur ca ispita mandriei va sta la usa, va incerca sa ma faca sa cred ca ceilalti care scriu imi sunt inferiori si eu sunt cea mai tare, si cu cat realizarea e mai mare diavolul va presa mai puternic. Dar care e adevarul la urma urmei? Eu stiu din start ca ceea ce scriu este sub calauzirea Duhului Sfant, stiu ca singura nu as fi in stare sa scriu doua randuri care sa aiba impact asupra cuiva, stiu ca sunt un nimeni la urma urmei si ca de la inceput lucrarea asta a fost si este a lui Dumnezeu, ca eu sunt doar un canal si nimic mai mult, ma bucur mult ca sunt un canal, ma bucur mult ca Dumnezeu ma foloseste, nu o sa ma comport cum fac unii care neaga ceea ce face Dumnezeu prin ei doar ca sa se arate smeriti, asta e o prostie.

Da, ma bucur ca Dumnezeu a ales sa lucreze prin mine si vreau din ce in ce mai mult sa stau la dispozitia Lui, dar adevarul e ca nu eu scriu aici ci e vorba de inspiratia Duhului Sfant, asa ca nu e lucrarea mea. Cand vine diavolul si imi spune ca eu as fi mai grozava decat ceilalti care scriu, eu vin cu adevarul, care imi spune ca si daca acel articol e cel mai tare, nu eu sunt autoarea, nu am cum sa ma dau mare cu lucrarea altcuiva, si asa i-am taiat craca de sub picioare ispitei. Minciuna trebuie invinsa prin adevar. Daca ajungi sa te cunosti, sa stii cine esti fara de Dumnezeu, si cine esti cu El, incercarea mincinoasa a diavolului de a te determina la mandrie va fi un esec de fiecare data cu conditia unei vegheri continue din partea ta.

Nu e usor sa ajungi ca acesta lupta sa fie ca un mecanism automat in mintea ta, dar trebuie sa incepi sa lupti cu fiecare gand, iti va intra in instinct sa te impotrivesti minciunilor diavolului care dau tarcoale minti.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button