Articole

Pacate de neiertat

Unii oameni cred că Dumnezeu nu-i va ierta niciodată. Ei cred că au făcut “păcate de neiertat”.

Foarte des se întâmplă să fii asaltat de gândul că, într-un fel sau altul, ai comis păcate de neiertat. Astfel, oameni mari din trecut, precum Martin Luther (care a început Reforma) şi John Bunyan (care a scris cartea clasică creştină, Călătoria Pelerinului) erau obsedaţi de acest gând. Ei au ieşit din starea lor depresivă prin învăţarea despre marile promisiuni ale lui Dumnezeu şi acceptarea lor prin credinţă.

Ce Spune Scriptura

“Când au auzit Fariseii lucrul acesta, au zis: ”Omul acesta nu scoate dracii decât cu Beelzebul, domnul dracilor!”… De aceea vă spun: Orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor… Oricine va vorbi împotriva Fiului omului, va fi iertat” (Matei 12:24,31,32).

“…cum ziceţi voi că hulesc Eu, pe care Tatăl M-a sfinţit şi M-a trimis în lume? Şi aceasta pentru că am zis: “Sunt Fiul lui Dumnezeu!” Dacă nu fac lucrările Tatălui Meu, să nu Mă credeţi. Dar dacă le fac, chiar dacă nu Mă credeţi măcar lucrările acestea, ca să ajungeţi să cunoaşteţi şi să ştiţi că Tatăl este în mine şi Eu sunt în Tatăl” (Ioan 10:36-38).

Intelegerea pacatelor de neiertat

Prima dată când fiinţa umană “a păcătuit împotriva lui Dumnezeu”, este redată în Geneza 3:1-7.

În acest pasaj din Scriptură, Satana intră în prezenţa lui Adam şi al Evei şi îi provoacă pe primii noştri părinţi la neascultare de Cuvântul lui Dumnezeu. În esenţă, Dumnezeu i-a poruncit lui Adam (şi Evei) să nu mănânce din pomul cunoştinţei binelui şi răului care era plasat în mijlocul Grădinii Edenului. Atât Adam cât şi Eva au avut acces la toţi pomii din grădină, numai acest singur pom le-a fost interzis de către Dumnezeu. Diavolul (numit “şarpele” în Geneza 3:1) a cauzat căderea omenirii, atunci când le-a inoculat lui Adam şi Evei ideea că ceea ce a spus Dumnezeu nu este altceva decât o minciună care poate fi încălcată.

Prin respingerea adevărului lui Dumnezeu şi înlocuirea lui cu minciuna diavolului, Adam şi Eva au păcătuit împotriva lui Dumnezeu. Aceasta este problema centrală a tematicii “Păcate de neiertat”. Respingerea adevărului lui Dumnezeu şi înlocuirea lui cu o minciună a diavolului este un păcat. Atunci când Adam şi Eva au “păcătuit” împotriva lui Dumnezeu, El S-a decis să-Şi trimită Fiul pentru ne face cunoscută iertarea Tatălui şi planul de mântuire care vine prin credinţa în persoana şi lucrarea lui Isus Cristos. Într-adevăr, neascultarea lui Adam şi a Evei, care a rezultat din neîncrederea în Cuvântul Tatălui, a fost remediată prin dăruirea lui Isus Cristos (care mai este numit şi “Cuvântul lui Dumnezeu”) şi în care trebuie să crezi pentru a primi mântuirea.

Dar, aşa după cum primii noştri părinţi (Adam şi Eva) nu au crezut în Cuvântul lui Dumnezeu în ce priveşte creaţia, acum sunt mulţi care nu cred în Cuvântul lui Dumnezeu pentru mântuire. Toate acestea au fost profeţite. Prin moartea, îngroparea şi învierea lui Isus Cristos, Dumnezeu a creat posibilitatea ca întreaga omenire păcătoasă să fie mântuită şi salvată de la moarte. După ce Isus S-a înălţat la cer, a trimis Duhul Sfânt pe pământ pentru a convinge oamenii de păcatele lor şi de nevoia mântuirii lui Dumnezeu. Duhul Sfânt nu vorbeşte despre El însuşi, dar mărturiseşte despre Isus ca Mântuitor al omenirii (Ioan 14:25, 15:26, 16:13).

În aceeaşi manieră, Isus vorbeşte despre Tatăl (Ioan 5:19-20, 14:31). Această “mărturie” a Duhului despre Fiul şi a Fiului despre Tată este extinsă la întreaga omenire prin Duhul Sfânt. După cum Tatăl nu a fost crezut în Eden, tot aşa nici Isus nu a fost crezut în Israel. Astăzi, Duhul Sfânt este în lume convingând oamenii despre adevărul lui Dumnezeu. Sunt mulţi cei care nu au crezut “mărturia” Duhului Sfânt. Minimalizând adevărul lui Dumnezeu şi echivalându-l cu o minciună, au asociat puterea Duhului Sfânt cu puterea lui Satana, tatăl minciunii (Ioan 8:44).

Odată ce o persoană a refuzat adevărul Duhului Sfânt (care ne vorbeşte despre Isus Cristos şi planul de mântuire), nu există o altă cale prin care să poată fi salvată. Refuzul adevărului lui Dumnezeu este hulă împotriva Duhului Sfânt şi nu mai poate fi iertat în veacul acesta şi nici în cel viitor. Este imposibil pentru o persoană să fie salvată, dacă a refuzat adevărul lui Dumnezeu prezentat de Duhul Sfânt. Pe de altă parte, o persoană care a crezut că Isus este Salvatorul, nu poate să hulească împotriva Duhului Sfânt, deoarece acea persoană a acceptat mărturia Duhului Sfânt ca fiind adevărul. Nu este o exagerare atunci când afirm că toţi cei care nu acceptă mărturia Duhului Sfânt hulesc împotriva Lui. Din cauză că mărturia Duhului nu este acceptată ca fiind adevărul lui Dumnezeu, Isus Cristos este respins. Consecinţa respingerii persoanei şi lucrării lui Isus Cristos ca Mântuitor al omenirii este considerată ca hulă la adresa Duhului Sfânt.

Rugăciune

Dacă eşti o persoană care crede în Isus Cristos ca Mântuitor personal, atunci ai primit mărturia Duhului Sfânt ca fiind adevărul lui Dumnezeu şi nu ai comis niciun păcat care să poată fi de neiertat. Dar dacă nu L-ai primit încă pe Isus Cristos ca Domn şi Mântuitor personal, acum este timpul să o faci. Fă această rugăciune simplă cu credinţă:

Tată din ceruri, cred că Isus Cristos este Mântuitorul omenirii. Cred că a murit în locul meu şi că a înviat din morţi pentru ca eu să am viaţa veşnică. Te rog acum să-mi ierţi toate păcatele şi să vii să locuieşti în inima mea. Îţi mulţumesc pentru adevărul lui Isus Cristos şi pentru marele dar al vieţii veşnice pe care l-am primit crezând în Numele Lui. Amin.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button