Familie

Imperativele înaintea căsătoriei

Imperativele înaintea căsătoriei

de Viorel Iuga

Introducere: Solomon spunea: „Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată” (Eclesiastul 11:9). Acelaşi înţelept spunea: „Izvorul tău să fie binecuvântat, şi bucură-te de nevasta tinereţii tale” (Proverbe 5:18). Citind aceasta, mă întrebam dacă trebuie să mă bucur de soţia tinereţii doar la bătrâneţe sau şi în tinereţe. Foarte curând mi-am dat seama că, pentru a mă bucura de soţia tinereţii mele, trebuie să mă căsătoresc în tinereţe. Cum tinereţea este o perioadă în care se poate greşi uşor, şi pentru că mi-aş dori o căsătorie binecuvântată, m-am întrebat care sunt imperativele înaintea căsătoriei. Cercetările m-au dus în următoarele direcţii:

I. În domeniul informaţiei. Ce trebuie să ştie un tânăr înainte de căsătorie?

1. Că se poate trăi curat. Nu trebuie nici masturbare, nici sex, nici medicamente, nici altele. Pornim de la Adam şi alţii.

2. Că lumea nu ajută, ci încurcă. Prietenia lumii este vrăjmăşie cu Dumnezeu…

3. Că nu toţi cei din biserică sunt „uşă de biserică”. Să avem grijă la relaţii şi modele.

4. Că nu toţi băieţii şi fetele sunt la fel. Sunt la fel în anumite domenii. Sunt diferiţi în foarte multe domenii. Depinde cu cine te legi. Sunt băieţi şi fete imaturi, neserioşi, fără naştere din nou. Sunt şi temători de Dumnezeu. Sunt şi sinceri şi grijulii. Unii îţi produc dezamăgiri, dar alţii nu. Să ne legăm de cei maturi şi sfinţi, de cei educaţi în Cuvântul Domnului.

5. Că nu există fapte fără consecinţe. Indiferent ce facem, culegem roadele. Biblia prezintă mulţi tineri care au suportat consecinţele.

6. Că tinereţea este o perioadă a vulnerabilităţii. Aşa este în fiecare domeniu. copacul tânăr, floarea tânără, animalul tânăr, copilul tânăr sunt mai vulnerabili decât cei în vârstă. Rugăciunea omului lui Dumnezeu spune: nu-ţi aduce aminte de greşelile din tinereţea mea. Exemple de tineri vulnerabili.

II. În domeniul sentimentelor. Trebuie să ştim că sentimentele pot fi controlate. Iacov şi-a controlat sentimentele șapte ani. Iosif şi-a controlat sentimentele zece luni de zile, deşi o iubea pe Maria. David şi-a controlat sentimentele faţă de Mical. Cei patru tineri în Babilon şi-au controlat sentimentele. Ei nu au fost curvarii Babilonului, ci sfinţii Domnului. Bărbaţii seminţiilor de dincolo de Iordan care şi-au lăsat nevestele acasă, plecând la război, nu au trăit o viaţă de curvie. Ei au aşteptat până s-au întors acasă de pe front. Nu toţi au fost ca Amnon sau ca Samson. Cum să îmi controlez sentimentele? Cum să îmi păstrez mintea lucidă? De ce strigă Sunamita să nu trezim dragostea până nu vine ea? Să avem grijă să nu le stârnim, iar dacă le stârnesc alţii să le controlăm cu sfinţire şi cu maturitate. Să folosim puterea şi înţelepciunea divină.

III. În domeniul spiritualităţii? Este important ca întâi să fiu bine cu Domnul şi apoi cu partenerul. Pentru enorm de multe motive. El îmi dă voinţa, El îmi dă echipamentul, puterea, avertizarea, discernământul, colegii de luptă etc.

IV. În domeniul relaţiilor. Sunt liste de oameni care trebuie ştiute şi evitate. Cum să nu mă angajez în relaţii care mă obligă? Lista celor care nu trebuie să fie între prietenii tăi. În cazul unora chiar şi la evanghelizarea lor trebuie să fim foarte atenţi.

V. În domeniul faptelor. Ce trebuie să fac sau să nu fac?

VI. În domeniul deciziilor. Cum să fac alegerea bună? Băieţii ajută fetele să cumpere o maşină bună. Fetele îi ajută pe băieţii să îşi cumpere haina. Aici s-au menţionat: firma, preţul, lucrul să fie dacă se poate nou, să fie de calitate, să nu se urmărească doar aspectul exterior, să se apeleze la un specialist, să cercetăm să vedem ce se întâmplă în caz de accident etc.

VII. În domeniul organizatoric?

Trebuie să vedem care este locul părinţilor, al prietenilor, al slujbei din biserică, cine se ocupă de organizare, cine se ocupă de filmări, coordonarea lucrurilor, coordonarea timpului de la masă etc.

VIII. În domeniul finanţelor?

Aici avem nevoie de finanţe pentru: costume şi tot ce implică aranjamentul pentru ocazie, cununia civilă, aranjamentele florale şi de altă natură pentru cununia religioasă, poze şi filmarea evenimentului, meniu festiv, maşini cu care să circulăm la eveniment, luna de miere, locuinţă, verighete etc.

Chemarea continuă a fost la maturitate, sfinţire, seriozitate. La ascultarea Scripturii, la dependenţa de Duhul lui Dumnezeu şi la folosirea părtăşiei celor sfinţi. Putem privi spre viitor cu încredere, deoarece avem un Dumnezeu mare, iubitor şi bun.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button