ArticoleDevotionaleMeditatiiMesaj Biblic

4 reamintiri puternice din partea lui Iosif despre perseverență

Vrem ca în viețile noastre să se întâmple ca într-un basm, dar nu este tocmai imaginea reală. Viața ne va oferi capitole de bucurie urmate de schimbări bruște care tind să prefigureze un roller coaster de teme. Viața este plină de subtitluri și scene pe care nu le-am văzut niciodată venind. Sună cunoscut? Când visele noastre sunt zdrobite, suntem descurajați și începem sa ne gândim ca Dumnezeu a renunțat la noi sau că ne-a uitat. Totuși dacă pivim prin Biblie, în mod repetat vedem cum Dumnezeu folosește situații inimaginabile pentru bine, și credința noastră este restaurată. Una dintre povești este cea a lui Iosif, fiul lui Iacov. Prin povestea lui vedem o perspectivă nouă și puternică. Ce i s-a întâmplat lui Iosif?

Povestea lui Iosif începe în Geneza capitolul 37. Geneza 37:2 îl descrie pe Iosif ca fiind fiul iubit al tatălui său, iar acest favoritism a provocat lupte în cadrul familiei. Pentru a înrăutăți lucrurile, Dumnezeu i-a dat lui Iosif darul viselor, prezicând puterea lui asupra familiei sale, provocând și mai multe probleme. Frații lui Iosif l-au respins imediat și l-au vândut ca sclav. Apoi problemele lui continuă. Soția stăpânului său egiptean încearcă să îl seducă. Refuzând-o a fost închis pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Într-o zi, norocul lui Iosif s-a îmbunătățit când Faraon a fost tulburat de vise pe care nu le înțelegea. Iosif a fost adus la Faraon, așa cum este descris în Geneza 41:14-36. Aceste versete explică faptul că, după ce Iosif a interpretat visele lui Faraon, Faraon l-a numit în echipa sa. Celelalte nouă capitole ilustrează mântuirea, reconcilierea și restaurarea familiei lui Iosif. Această temă continuă ne invită să privim la greutățile și luptele noastre prin forțe noi.

În timp ce citești povestea lui Iosif, este esențial să reflectezi la ceea ce i-a dat perseverența de a avansa în părțile dureroase ale călătoriei sale. Această poveste arată puterea și promisiunile lui Dumnezeu. Ne putem vedea problemele în mod diferit învățând să căutăm rolul lui Dumnezeu în viața noastră. Iată câteva lecții pe care le putem învăța de la Iosif despre perseverență.

În problemele noastre Dumnezeu este cu noi
Vedem prima lecție din povestea lui Iosif prin prezența continuă a lui Dumnezeu. Deși prezența lui Dumnezeu nu a schimbat circumstanțele lui Iosif, l-a încurajat să rămână credincios și răbdător în timpul situației sale. El a fost separat de familia sa, acuzat pe nedrept de o crimă și forțat să devină sclav, dar prezența lui Dumnezeu l-a ținut pe Iosif să meargă înainte. Geneza 39:21 ne spune: „Domnul a fost cu el; i-a arătat bunătate și i-a acordat favoare în ochii directorului închisorii”. Prezența lui Dumnezeu este dată constant omului ca o promisiune a credincioșiei lui Dumnezeu în vremuri grele din Vechiul și Noul Testament.

Dumnezeu ne pregătește.
Putem numi asta terenul de așteptare al bunătății lui Dumnezeu. Dacă cineva s-ar putea raporta la sezonul de așteptare, acesta este Iosif. Imaginează-ți dacă ar trebui să aștepți 12 ani, de la sclavia provocată de către frații tăi până la închisoare. Majoritatea oamenilor ar privi anotimpurile de așteptare ca fiind timp pierdut, dar în acele vremuri, putem vedea mai bine cum Dumnezeu folosește timpul nostru de așteptare pentru a ne pregăti. Pe măsură ce învățăm să acceptăm procesul de așteptare, începem să vedem micile experiențe ca trepte către poziția perfectă a lui Dumnezeu pentru noi.

Dumnezeu dă un sens durerii
Învățăm că Dumnezeu ne poate reorienta durerea prin prezența și pregătirea Sa în viața noastră. Există mai multe mențiuni despre emoțiile puternice ale lui Iosif legate de reunificarea familiei sale. Aceste emoții intense descrise în ultimele capitole evocă adâncimea durerii lui Iosif. În capitolul 45, Iosif se dezvăluie fraților săi, oferindu-le o perspectivă puternică.

Geneza 45:5 spune: „Și acum, nu vă întristați și nu vă mâniați pe voi înșivă că m-ați vândut aici, pentru că Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră pentru a v-ă salva viețile.” Ce mod convingător de a-ți vedea experiențele dureroase. Cu toate acestea, suveranitatea și suficiența lui Dumnezeu a dat un sens nou poveștii lui Iosif folosindu-l ca pe un slujitor credincios.

Dumnezeu nu va renunța niciodată la noi
Chiar și atunci când nu-L putem vedea pe Dumnezeu în viețile noastre, El lucrează mereu în culise. Această idee poate fi frustrantă, dar este un rău necesar. Când Iosif a călătorit în Egipt din Caanan, trebuie să fi simțit că Dumnezeu nu știa și nu îi pasa de circumstanțele lui. Cu toate acestea, indiferent de circumstanțe, Dumnezeu veghează mereu și nu va renunța niciodată la copiii Săi.
Ar trebui să prețuim întotdeauna povestea lui Iosif și să reflectăm la lecțiile pe care le putem învăța din ea. Nu suntem niciodată singuri în problemele noastre. În schimb, Dumnezeu ne pregătește pentru ceea ce urmează în poveștile noastre.

 

Sursa:  www.beliefnet.com

Show More

Grunzac Alexandra

“Dumnezeu ne-a dat in dar mantuirea si nu este necesar sa facem nimic pentru a o castiga. Dar, din dragoste pentru Dumnezeu si pentru ca si ceilalti sa-L cunoasca, am ales sa Il slujesc prin tot ce fac si sa Il ascult. Vreau sa raspandesc in jurul meu o mireasma placuta Lui.“

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button