BisericaExterneRugaciuneStiri

Myanmar: Una dintre cele mai mari biserici din țară, distrusă

Armata dă foc bisericii, creștinii sunt șocați!

(Open Doors, Kelkheim) – Pe fondul luptei continue dintre armata din Myanmar și grupurile armate, unitățile militare au incendiat biserica principală din orașul Thantlang, statul Chin. Potrivit presei locale, Biserica Baptistă Thantlang a fost complet distrusă de incendiul în data de 9 iunie 2022. Acesta nu este primul astfel de atac de la lovitura militară.

Steagul Myanmarului: în această țară se dă un război civil, în care creștinii sunt printre principalele victime (foto link)

Biserica a fost un punct de referință important pentru mulți creștini

Deși nimeni nu a fost rănit în incendiu, incidentul i-a șocat profund pe creștinii locali. „Unii deplâng pierderea, alții se întreabă de ce Dumnezeu ar permite acest lucru, iar alții caută speranță și încredere în Dumnezeu”, spune partenerul local Teresa. De la lovitura militară, peste 1.200 de case și 11 biserici au fost incendiate doar în Thanlang, statul Chin. Biserica Baptistă Thantlang are peste 600 de membri și se spune că este cea mai mare și mai proeminentă biserică din stat. Majoritatea locuitorilor orașului Thantlang au fugit în 2021 și acum trăiesc ca persoane strămutate în zonele din apropiere.

În discuție cu partenerii locali de la Open Doors, un martor a explicat de ce biserica avea o semnificație specială pentru el și ce a declanșat în el vestea distrugerii ei: „Am muncit din greu, am donat bani, ne-am suflecat mânecile și biserica construită cu propriile noastre mâini; biserica noastră este foarte importantă pentru noi. Când vedem imaginile focului și distrugerea lui, ne frânge inimile.”

Din nou și din nou atacuri vizate asupra creștinilor

Atacurile incendiare i-au șocat profund pe creștini. Kima (nume semnificativ) este și unul dintre cei care au fugit din Thantlang. Își amintește că soldații veneau atât de des în satele din jurul orașului, încât locuitorii se instalaseră deja într-o anumită rutină: „Când am auzit că se apropie soldați de satul nostru, am luat tot ce aveam cu noi și am fugit în junglă. Uneori rămâneam până la căderea nopții, alteori câteva zile. De îndată ce am auzit că soldații se retrag, ne-am întors la casele noastre. Acolo am constatat adesea că ne-au jefuit casele și au luat tot ce voiau. Când soldații au început în sfârșit să ne incendieze casele și biserica, am știut că trebuie să fugim. Nu mai era sigur pentru noi.”

Creștinii sunt văzuți ca o amenințare la adresa unității naționale

Aproximativ 60% din populația din Myanmar aparține grupului etnic Bamar. A fi Bamar înseamnă a fi budist. Cei de alte credințe sunt văzuți ca străini și o amenințare la adresa statului și unității naționale. Majoritatea creștinilor aparțin minorităților etnice ale țării. Majoritatea dintre ei trăiesc în statele Chin și Kayah, unde chiar alcătuiesc majoritatea. Aici, ca și în Kachin, care este locuit și de mulți creștini, majoritatea atacurilor armatei asupra civililor au avut loc în ultimii doi ani. Armata din Myanmar a atacat în mod repetat satele și bisericile creștine. Au ucis ajutoare și pastori creștini în timp ce au lăsat neatinse mănăstirile budiste.

Indexul mondial al persecuției din 2022 clasează Myanmarul pe locul 12 printre țările în care creștinii sunt cel mai persecutați pentru credința lor.

Vă rugăm să vă rugați pentru creștinii din Myanmar!

  • Rugați-vă pentru creștinii care sunt devastați de luptele în desfășurare și de pierderea bisericii lor – ca să poată găsi mângâiere și credință reînnoită în Isus.
  • Rugați-vă pentru protecție și provizii pentru toți creștinii care au fugit.
  • Rugați-vă ca Isus să întărească credința creștinilor pentru a oferi speranță și îndrumare celor din jurul lor în mijlocul războiului civil.
  • Rugați-vă pentru călăuzirea lui Dumnezeu pentru actualii conducători, astfel încât aceștia să înceteze să se mai lupte cu propriul popor și să deschidă calea către conviețuirea pașnică.

Tradus de la sursa opendoors.de

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button