ArticoleMeditatii

Influența rutinei în viața creștină

Rutina poate fi extrem de periculoasă pentru viața unui creștin. Să crezi că ești bine cu Dumnezeu pe calea ta, și, de fapt, să fii atât de departe de El. Poate fi periculos să nu se întâmple nimic care să motiveze dorința de a crește în credință. Pe calea aceasta este nevoie constantă de încurajare, de înviorare, de a ieși dintr-o rutină păguboasă și a păși mai adânc în cunoașterea și trăirea unei altfel de vieți. Abia atunci vei putea crește cu adevărat, iar aceasta poate însemna uneori chiar și un drum al suferinței.

La fel de periculos poate fi statul îndelungat pe băncile bisericii, ca și noul convertit care așteaptă continuu atenția îndreptată înspre sine. Se prea poate ca simțul celui care aduce o cântare să fie mai amorțit decât al celui care este epuizat de diverse patimi.

De ce este rutina o problemă? Timpul trece și poate că nu mai simți același elan în ce privește abordarea lucrurilor vieții spirituale. Ar trebui să te întrebi: “De ce fac aceste lucruri?” Pentru că așa se face sau că așa s-a obișnuit? Care este motivația? Mai este pasiune? Mai ai acel entuziasm sau s-a pierdut? Există și o lene a rutinei marcată prin ignoranță, prin nepăsare, motivând lipsa de implicare prin costul ce trebuie suportat. Iar de aici apare subtil împietrirea inimii. Unde este acel: ”să lucrăm ca pentru Domnul?” Facem doar pentru că “așa se face” sau pentru a ne liniști conștiința?

Există și o parte bună a rutinei prin adoptarea unor obiceiuri benefice, precum rugăciunea personală, meditarea la cele sfinte și abordarea tot mai intensă a învățăturii Sfintei Scripturi. Cum ar fi, spre exemplu, acel timp din zi dedicat exclusiv acestor deprinderi. Poate fi o rutină de dimineață, ce poate marca bucuria de a te trezi mai devreme pentru studiu și rugăciune. La început o poți face cu pasiune, dar după numai câteva zile te vei lupta cu somnul și alte lucruri care vor încerca să strice acest obicei atât de folositor sufletului.

“O iau înaintea zorilor şi strig; nădăjduiesc în făgăduinţele Tale. O iau înaintea străjilor de noapte şi deschid ochii, ca să mă gândesc adânc la Cuvântul Tău” (Psalmii 119:147-148).

Iată și câteva exemple de obiceiuri găsite pe paginile Bibliei, care pot face din rutină o deprindere sănătoasă.

Domnul Isus Hristos Se ducea de obicei în Muntele Măslinilor ca să Se roage Tatălui (Luca 22:39). De asemenea, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, intra în sinagogă să citească (Luca 4:16).

Daniel avea obiceiul să îngenuncheze, să se roage și să laude pe Dumnezeu timp de trei ori pe zi, indiferent de împrejurări (Daniel 6:10).

Iov avea obiceiul să aducă arderi de tot pentru fiii săi, în dorința de a fi iertați pentru eventualele lor greșeli (Iov 1:5).

Ucenicii aveau obiceiul de a se strânge într-o odaie de sus pentru rugăciune (Fapte 1:13-14).

Pavel avea obiceiul de a vorbi în sinagogă, dovedind moartea și învierea Domnului Isus Hristos (Fapte 17:2).

Tu ce fel de obiceiuri ți-ai creat pentru consolidarea vieții spirituale? Începe chiar de azi să ieși din amorțirea unei vieți construite pe o rutină veche și construiește punți spre cer către o viață de biruință!

Simona Mihăescu

 

Show More

Simona Mihaescu

"Pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu... şi doresc ca toţi oamenii să poată simţi bucuria prezenţei Lui în inima lor. Într-o lume umbrită de confuzie, El aduce răspunsuri, şi în locul unde întunericul domneşte, aprinde o lumină prin Cuvântul Său revelat. Aici am privilegiul să vă pot împărtăşi lucruri pe care le-am descoperit umblând pe Calea credinţei"

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button