ArticoleMeditatii

Trei modalități de a te adânci mai mult în Scriptură

Cum putem auzi vocea lui Dumnezeu?

foto: bisericabaptistamacea.ro

Cum putem auzi vocea lui Dumnezeu?

Cum putem folosi ceea ce auzim din partea lui Dumnezeu spre slava Lui și pentru binele nostru?

Felul în care auzim, învățăm și integrăm ceea ce am învățat în viețile noastre a făcut dintotdeauna parte din viața mea. Când eram mică, mă jucam de-a „școala”, prefăcându-mă că sunt profesoară. De atunci încoace, am iubit tot ceea ce se referă la schimbul dintre predare și învățare și la actul de asimilare și împărtășire a cunoștințelor.

Deci, cum învățăm despre Dumnezeu?

Ascultându-L. Dar cum Îi putem înțelege și aplica mesajul?

Una dintre metodele ajutătoare, despre care le-am vorbit studenților și copiilor mei pentru a auzi ceea ce vrea Dumnezeu să ne spună, este aceea de a căuta într-un pasaj din Scriptură un adevăr care poate fi împărțit în trei categorii. În timpul citirii oricărui pasaj, alegem pur și simplu un motiv de laudă, o promisiune și un lucru practic, pe care le putem aplica în viețile noastre. Fiecare principiu este important, dar, în special, nu îl putem neglija pe ultimul. În Filipeni 4:9, Pavel ne promite: „Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi. Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.”

Căutarea celor trei principii

Să luăm un exemplu dintr-un cunoscut pasaj al Bibliei: Psalmul 23.

v. 1 Domnul este Păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic.
v. 2 El mă paşte în păşuni verzi şi mă duce la ape de odihnă;
v. 3 îmi înviorează sufletul şi mă povăţuieşte pe cărări drepte din pricina Numelui Său.

v. 4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie.

v. 5 Tu îmi întinzi masa în faţa potrivnicilor mei, îmi ungi capul cu untdelemn şi paharul meu este plin de dă peste el.

v. 6 Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele şi voi locui în Casa Domnului până la sfârşitul zilelor mele.

Laudă: Dumnezeu merită închinarea noastră

După ce am citit acest pasaj, vom căuta, mai întâi, cuvintele care ne arată de ce merită Dumnezeu lauda noastră. Care dintre cuvinte Îi revelează caracterul vrednic de laudă?

Dumnezeu ne poartă de grijă (v. 5).

Dumnezeu ne mângâie (v. 4).

Domnul este Păstorul cel bun (v. 1).

Putem lua fiecare dintre caracteristicile de mai sus și să le folosim pentru a spune Cine este Dumnezeu. Acesta este un mod de a-I aduce laudă, așa cum ne spune și Psalmul 115:1 să facem: „Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci Numelui Tău dă slavă pentru bunătatea Ta, pentru credincioșia Ta!” De exemplu, ne putem ruga cu voce tare: „Doamne, Tu ești Cel care ne poartă de grijă și ne dăruiești tot ce avem nevoie.” Acest lucru ne aduce aminte un adevăr mângâietor, care Îi aduce, în același timp, laudă și lui Dumnezeu.

Promisiune: Dumnezeu Se ține de Cuvânt

Acum vom căuta ceva ce Dumnezeu ne promite că va face.

Domnul mă conduce la ape de odihnă (v 2).

Domnul îmi promite călăuzirea (v 3).

Domnul va rămâne lângă mine (v 4).

Aceste promisiuni ne întăresc încrederea în credincioșia lui Dumnezeu. Când reflectăm la experiențele trecute, vedem cum El ne-a arătat bunătate iar și iar. Când ne îndoim de aceste asigurări ale dragostei Sale neschimbate, ne putem aminti aceasta: El S-a ținut de Cuvânt înainte și Se va ține din nou. Dumnezeu este neschimbător, iar acesta este un adevăr de care noi avem nevoie în această lume a lipsei de odihnă și a necunoscutelor, care ne conduc adesea la îndoială și frică. Dumnezeu este credincios și vrednic de încredere.

(Lucrul) practic: Dumnezeu ne poruncește să ascultăm

În cele din urmă, vom căuta lucrul practic pe care acest pasaj ne îndeamnă să îl facem. Care obicei al nostru de a asculta de Dumnezeu Îi va aduce slavă?

Voi fi mulțumit(ă) pentru că nu voi duce lipsă de nimic (v. 1).

Le voi spune oamenilor despre relația mea cu Dumnezeu, deoarece voi locui în Casa Domnului până la sfârșitul zilelor mele (v. 6).

În timpul citirii Scripturilor, avem nevoie de o practicare continuă a identificării adevărurilor care ne mustră, ne călăuzesc și ne încurajează. Pentru „a [împărți] drept Cuvântul adevărului” (2 Timotei 2:15), noi ne bazăm pe ajutorul Duhului Sfânt „ca să putem cunoaște lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său” (1 Corinteni 2:12).

Aplicarea celor trei principii

Atunci când îi ajut pe copiii sau studenții mei să învețe cum se aplică cele trei principii pe care le-au găsit, încerc să nu folosesc o abordare de tipul „șablonului” – trei lecții de viață puse într-o cutiuță. Biblia este Cuvântul viu și lucrător al lui Dumnezeu și El ne dărâmă toate cutiuțele! Domnul vrea să ne dea „nespus mai mult decât cerem sau gândim noi (Efeseni 3:20), așa că ne putem aștepta ca puterea Duhului Sfânt să fie la lucru, ajutându-ne să aplicăm Scriptura în moduri foarte personale.

Următoarea dată când vei citi Scriptura, întreabă-te: „Cum mă ajută acest pasaj să Îl laud pe Dumnezeu? În care dintre promisiuni mă pot încrede? Ce vrea Dumnezeu ca eu să pun în practică?” Apoi, încrede-te în călăuzirea și puterea Duhului Sfânt, care te vor ajuta să trăiești conform adevărurilor pe care le-ai învățat.

Dumnezeu merită lauda noastră, deoarece El este Domnul vieților noastre. El a promis că va face o Cale pentru ca noi să putem avea o relație corectă cu El, în ciuda păcatului nostru: moartea lui Isus pe cruce ne arată credincioșia lui Dumnezeu, care Se ține de promisiunile pe care ni le-a făcut. Datorită Evangheliei, putem pune în practică lucrurile pe care le învățăm din Scriptură, spre încântarea lui Dumnezeu.

Ioan 1:16 spune: „Și noi toți am primit din plinătatea Lui și har după har”. Cuvântul lui Dumnezeu este binecuvântarea Lui plină de har pentru noi. Să folosim darurile pe care le-am primit, căutând binecuvântarea Sa și disciplinându-ne să trăim conform acesteia, pentru gloria lui Dumnezeu.  

Tradus cu permisiune: https://unlockingthebible.org

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button