Articole

Nu te grăbi să judeci imediat!

Nu te grăbi să judeci imediat! Abandonează prejudecățile primei impresii. Fii mai puțin egocentric și abține-te de la critică. Dacă vrem să auzim strigătul inimilor de lângă noi, trebuie să ne păstrăm calmul, să facem liniște în jurul nostru si în interiorul nostru.

Trebuie să ascultăm cu empatie, să fim niște ascultători activi, să clarificăm ce auzim și să recunoaștem puterea de vindecare a ascultării. Iar după ce ne-am asigurat că am ascultat bine, trebuie să acționăm în virtutea lucrurilor auzite.

Citiți cu atenție, vă rog, întâmplarea următoare, foarte relevantă pentru ce înseamnă să nu judeci imediat…

Un profesor a început să spună o poveste despre un cuplu. „O navă de croazieră se scufunda, iar unul dintre cuplurile aflate la bord a încercat să scape de pericol. Au văzut o barcă de salvare. Bărbatul a sărit în ea, dar femeia a rămas pe ambarcațiunea ce se scufunda. Atunci, în acele momente de groază, aceasta i-a spus soțului ceva.”

Profesorul a întrebat ce frază ar fi putut femeia să spună în acele momente, văzând cum soțul ei se salvează și ea rămâne în urmă. Elevii au sărit revoltați și au zis că cel mai probabil femeia l-a înjurat sau i-a spus că îl urăște.

La un moment dat, un copil a ridicat mâna și a spus. „Domnule profesor, cred că femeia i-a spus soțului să aibă grijă de copilul lor.” Uimit, profesorul a recunoscut că acesta era răspunsul corect. L-a întrebat atunci pe elev dacă știa povestea de dinainte. Răspunsul lui i-a cutremurat pe toți: „Nu, dar asta i-a spus mama tatălui meu, înainte să moară din cauza unei boli.”

Profesorul a continuat povestea. „Nava s-a scufundat, bărbatul s-a dus acasă și și-a crescut copilul. Când a crescut, acesta a descoperit jurnalul tatălui său unde era relatată povestea. Părinții se aflau în croazieră, deși femeia era în stadiu terminal din cauza unei boli și nu mai avea mult de trăit. Gestul lui a fost unul de disperare, făcând o alegere pentru binele copilului.” „Ce mi-aș fi dorit să mă înec odată cu tine, pe fundul oceanului. Dar, pentru binele copilului noastru, te-am lăsat doar pe tine să rămâi în apele mării, pentru totdeauna”, scria în jurnal.

Atunci, toți au înțeles că nu ar trebui să se concentreze asupra ceea ce par lucrurile la prima vedere și nici să judece, fără să știe despre ce este vorba exact. Dacă vrei să ajungi la inimă, deschide-ți urechile, asigură-te că ai înțeles exact și apoi acționează cu calm și în dragoste…

Samy Tuțac

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button