ArticoleMeditatii

Când trebuie să iei o decizie

foto:prietenulmeuvirtual.ro

Când înainte îţi apare un drum nou și atât de necunoscut, nu este ușor să iei decizia de a merge pe el fără îndoieli. Luarea unei decizii poate părea simplă în ochii unora sau extrem de dificilă pentru alții. Nu este ușor să iei o decizie. Să o alegi pe cea bună este lucrul ce pare și mai dificil. Când nu știi încotro să te îndrepți într-un anumit domeniu, când o etapă din viață s-a încheiat și urmează o alta nouă și nu știi ce drum ar trebui să urmezi, ia aminte la câteva lucruri:

– Lasă în urmă trecutul… oricât de plăcută a fost rutina în care te-ai obișnuit și din care tocmai ai ieșit, nu trebuie să te mai gândești la cum a fost în trecut. Acum urmează ceva nou…

– Dacă tocmai ai reușit să faci o alegere, nu mai ezita. Poate te întrebi: „Dacă drumul acesta nu va duce nicăieri? Dacă voi falimenta? Dacă mă voi strădui, iar la final nu voi culege niciun rod bun?” Ți s-a întâmplat să gândești așa, mai ales la început de drum? Nu este ușor să iei o decizie înțeleaptă, uneori va părea că e o nebunie lucrul pe care îl începi, la care te gândești acum și al cărui final nu îl poți imagina. Uneori ceea ce trebuie să faci este să nu stai pe loc, așteptând. Acționează! Intră pe un drum și observă confirmările. Pe măsură ce înaintezi vei vedea dacă drumul acela este cel potrivit sau nu. Doar stând și nefăcând nimic, lucrurile vor rămâne pe loc, iar grija ta cu privire la acea decizie te va frământa în continuare.

– Ia decizii ținând cont de conștiința altora, de felul în care îi va influența și pe cei din jur. Urmărește în ce fel îți poate afecta liniștea și bunăstarea familiei.

– Gândește-te ce efect va avea această decizie asupra bunăstării tale spirituale, mintale, emoționale sau fizice… Implică un compromis dincolo de care nu vei putea trece? Implică un ajutor pe care doar acceptând acest drum îl poți acorda? Vei putea face bine sau rău?

Dar ce să faci atunci când nu vezi niciun drum bun de apucat? Atunci când nu ai nicio siguranță în ce privește următorul pas? Dacă nu vezi nicio lumină, poate e vremea să mai aștepți până ce vei zări acea luminiță care să te direcționeze corect. Nu știu alt îndrumător mai bun decât acela pe care l-am avut în tot acest timp… ”Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele și o lumină pe cărarea mea” (Psalmul 119:105). Atunci când nu am știut încotro s-o apuc, m-am rugat și am mers înainte cu gândul că, dacă îmi doresc voia divină în viața mea, chiar și drumul necunoscut pe care merg va duce înspre binele meu și nu mă voi rătăci pe el.

Unele decizii te vor costa. Uneori va fi nevoie să riști cu un preț mare. Estera a riscat să meargă la împărat, măcar că acest lucru putea să-i aducă moartea. Cu toate acestea, ea a luat decizia în baza ascultării de Mardoheu, care lucra după porunca divină. Astfel, o decizie care putea să aducă moartea unei singure persoane a dus la salvarea unui popor întreg.

Iosua și Caleb au decis să mergă înainte, măcar că toți cei aleși să iscodească țara Canaanului au dat înapoi, înspăimântați de oamenii uriași. Măcar că adunarea vorbea să-i ucidă cu pietre, cei doi au decis să meargă înainte, să lupte și să ia în stăpânire țara, prin credința că Domnul le va da izbândă.

David a decis să meargă prin credință și să înainteze în lupta împotriva lui Goliat, deși omenește nu avea nicio șansă de reușită. El s-a bazat pe ajutorul lui Dumnezeu.

Daniel a decis să nu își întineze conștiința, a ales o cale diferită de ceea ce autoritatea supremă a vremii i-o impunea. El a decis să meargă înainte și să urmeze calea credinței în singurul Dumnezeu adevărat, măcar că acest lucru l-a pus în numeroase primejdii de moarte.

Deciziile lor au implicat curajul. Puteau să își piardă viața, dar, mai presus de viața lor, a contat scopul pentru care luase acea decizie. Uneori este nevoie de o doză de curaj pentru a face față provocării deciziei pe care tocmai ai luat-o. Nu este vorba despre o îndrăzneală fără judecată, ci de a merge cu credință că Dumnezeu va lucra, bazat pe promisiunile Sale.

Indiferent de decizia ce o vei avea de luat, pășește prin credință. Uneori poate părea extrem de dificil să iei o decizie bună, şi ceea ce trebuie să faci este doar să pornești și să crezi că, dacă ai ca țintă împlinirea voii Domnului pentru viața ta, orice decizie la care nu ai o siguranță de 100% nu te va duce înspre eșec, ci spre un drum nou cu provocări, pe care nu vei porni singur. „Iată, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru în veci de veci; El va fi călăuza noastră până la moarte” (Psalmul48:14).

Simona Mihăescu

Show More

Simona Mihaescu

"Pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu... şi doresc ca toţi oamenii să poată simţi bucuria prezenţei Lui în inima lor. Într-o lume umbrită de confuzie, El aduce răspunsuri, şi în locul unde întunericul domneşte, aprinde o lumină prin Cuvântul Său revelat. Aici am privilegiul să vă pot împărtăşi lucruri pe care le-am descoperit umblând pe Calea credinţei"

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button