ExternePersecutiiStiri

Pastorul iranian Nadarkhani arestat într-un raid violent

Pastorul Yousef Nadarkhani a fost reținut de către poliție în urma unui atac violent la domiciliul său din Rasht în dimineața zilei de 22 Iulie.

Rapoartele sursei CSW, susțin că poliția a doborât ușa din față a casei pastorului, l-au lovit pe el și pe fiul său adolescent Daniel și au folosit bastoanele electrice pe ei, în ciuda faptului că nu au opus rezistență. De asemenea soția pastorului și ceilalți copii erau acasă.  Apoi pastorul a fost dus la închisoarea Evin.

Șeful executor al CSW Scot Bower a spus „ Condamnăm în cei mai puternici termeni forța excesivă folosită de autoritățile iraniene în timpul arestării pastorului Nadarkhani, și în mod deosebit deplângem violența nejustificată îndreptată împotriva fiului său”.

Pastorul Nadarkhani a fost scos pe cauțiune în așteptarea unei citații din închisoare ca urmare a unui recurs eșuat din luna Mai, recurs împotriva condamnări sale și a membrilor bisericii din Iran, Mohammadreza  Omidi, Yasser Mossayebzadeh și Saheb Fadaie, sub acuzația de „acționare împotriva securității naționale” prin „promovarea creștinismului zionist”. Toți patru au primit sentințe de 10 ani. Cu toate acestea pastorul și domnul Omidi au primit extra câte doi ani fiecare, execuțați într-un loc izolat și de nelocuit din sudul țării.

Cei patru au fost arestați în urma raidurilor poliției în casele creștinilor din Rasht în luna mai. În luna Iulie ei au fost găsiți vinovați de „actionare împotriva securițății naționale”, și condamnați la zece ani de închisoare de către judecătorul Ahmadzadeh. Acesta fiind șeful judecător al celei de a 26-a filială a Tribunalului Islamic Revoluționar din Teheran, acuzat de supravegherea erorilor judiciare, fiind supus unor sancțiuni financiare de către Marea Britanie.

Ședința de audiere a acestora din 13 decembrie 2017 a avut loc înainte ca judecătorul Hassan Babaee și judecătorul Ahmad Zargar, ambii find presupuși că au jucat roluri importante în represiunea împotriva libertății de exprimare în Iran. Judecătorul Zargar, un Hojjatolislam, a fost printre mai mulți oficiali iranieni considerați responsabili sau complici în cazurile grave de încălcare a drepturilor omului în 2012. A fost de asemenea unul dintre cei șașe judecători acuzați în 2014 de pierderea imparțialității judecătorești și de trecerea cu vederea a erorilor judecătorești în procesele care a implicat jurnaliști, avocați, activiști politici și cetățeni iranieni membrii ai minorităților religioase și etnice ale Iranului.

Avocații care îi reprezintă pe cei patru bărbați creștini au fost informați prin mesaj text despre revocarea apelului din partea autorității iraniene din Rasht la 2 mai 2018.

Scot Bower a adăugat: „ Acuzațiile legate de securitatea națională împotriva acestor bărbați au fost false, și pedepsele lor exagerate, ceea ce duce la o criminalizare a practicii creștine. Solicităm eliberarea necondiționată a pastorului Nadarkhani, pentreu sențința sa și pentru condamnările domnilor Omidi, Mossayebzadeh și Fadaie. Comunitatea internațională ar trebui să facă presiuni asupra guvernului iranian, de a-și respecta obligațiile constituționale față de comunitatea sa creștină și de a respecta dreptul cetățenilor săi de a se bucura pe deplin de liberatea religioasă, așa cum se subliniază în Pactul Internațional privind drepturile civile și politice, la care este semnat.”

Notele editorului:

  1. Pastorul Nadarkhani a mai fost arestat înainte. În 2009 după ce a mers la școala copiilor să pentru a chestiona monopolul educației religioase pentru copii , care spunea că este neconstituțional. A fost acuzat de apostazie și condamnat la moarte în 2010, decizie care a fost susținută de Curtea Supremă în 2011. În septembrie 2012 el a fost eliberat din închisoare după achitarea acuzației de apostazie, dar a fost găsit vinovat de acuzațiile de evanghelizare. Pastorul a fost închis din nou în 25 decembrie 2012 pentru a finaliza restul unei sentințe de  3 ani pentru evanghelizare, dar a fost eliberat în  7 ianuarie 2013.
  2. Hojjatolislam este poziția clericală imediată sub un Ayatollah.

Tradus de la sursa www.csw.org.uk

Show More

Grunzac Alexandra

“Dumnezeu ne-a dat in dar mantuirea si nu este necesar sa facem nimic pentru a o castiga. Dar, din dragoste pentru Dumnezeu si pentru ca si ceilalti sa-L cunoasca, am ales sa Il slujesc prin tot ce fac si sa Il ascult. Vreau sa raspandesc in jurul meu o mireasma placuta Lui.“

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button