Documentare

Programul dispensaţiilor (1)

dispensation2 (1)

Dispensaţionalismul este una din şcolile escatologice care nu face altceva decât să sistematizeze teologia după date organizate în aşa fel încât s a faciliteze înţelegerea Scripturii.

Una din trăsăturile de bază ale dispensaţionaliştilor este că Scriptura trebuie să fie interpretată literal dar asta nu înseamnă că pasajele evident metaforice trebuie luate ad literam ci că în cazul în care semnificaţia are un sens, nu trebuie să se mai caute mai departe înţelesul. O altă trăsătură de bază a dispensaţiinaliştilor este distincţia dintre Israel şi Biserică. Unii susţin că aceată distincţie este fundamental pentru înţelegerea Scripturii şi organizarea escatologiei.

Dipensaţionalismul găseste  în Cuvântul lui Dumnezeu dovezi ale unei serii de “dispensaţii” sau economii sub care El administrează lumea. Înţelegerea acestor perioade de timp în care Dumnezeu şi-a descoperit voia Lui în mod succesiv este fundamental pentru predicarea Evangheliei. Nu degeaba apostolul Petru spune că epistolele lui Pavel sunt lucruri grele de înţeles pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca pe celelalte Scripturi spre pieirea lor (2 Petru 3:16). Apostolul Pavel însă îl îndeamnă pe tânărul Timotei să împartă drept Cuvântul adevărului (2 Timotei 2:16) iar pentru a nu împărţi eronat Cuvântul adevărului este necesar ca orice învăţător al Cuvântului lui Dumnezeu să cunoască dispensaţiile.

Există păreri diferite cu privire la numărul dispensaţiilor. Unii cred că sunt 7 dispensaţii, alţii 9 dispensaţii.

Personal eu cred că sunt 9 dispensaţii. Erele sau dispensaţiile sunt marcate de falimentul omului şi de judecata lui Dumnezeu. Şi sunt după cum urmează:

 

Gabi Florut

Show More

Related Articles

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button