Iertare divină
“…Astfel, dar, după cum printr-o singură greşeală a venit o osândă care a lovit pe toţi oamenii, tot aşa, printr-o singură hotărâre de iertare a venit pentru toţi oamenii o hotărâre de neprihănire care dă viaţă.” (Romani 5:18)
Ȋn cartea Genesei, încă de pe primele pagini ale Bibliei ne este relatată căderea omului în păcat, după ce porunca dată de Dumnezeu, aceea de a nu mânca fructe din pomul cunoştinţei binelui şi răului, a fost încălcată de primi oameni ai pământului, Adam şi Eva.
Legătura de comunicare şi părtăşie a omului cu Dumnezeu a fost rărită din cauza păcatului care a intrat în om, şi de aceea oamenii mai puteau comunica cu Dumnezeu prin jertfele aduse pentru iertarea păcatelor. După ce Dumnezeu a trimis tablele legii prin Moise, poporul lui Dumnezeu a avut un “ghid” şi trebuiau stabilite unele limite pe care nu aveau voie să le încalce. Cu toate acestea, ştim bine căci poporul nu putea să respecte legile întru totul din cauza severităţii, şi păcatul care este încă de la începutul lumii în om, îl împiedică de a fi sfânt.
După ani şi ani de nereuşite în care oamenii care trebuiau să respecte legile, mai mult le încălcau, Dumnezeu hotărăşte să trimită din ceruri o jertfă mult mai mare ca aceea de sacrificare a unor animale pentru ispăşire şi pentru păcate. Jerfta aceasta a fost chiar însuşi singurul Fiu al lui Dumnezeu care a luat chip de om şi a venit pe pământ pentru a ne ierta păcatele. Printr-o singură jertfă, întreaga lume a primit în dar iertarea de păcate de care ei aveau nevoie.
Iertarea ne-a fost dăruită în dar, însă pentru a fi posesorii acestui dar nespus de mare ni se impune condiţia de a-L accepta pe Isus ca Domn şi conducător în viaţa noastră. Termenul de “pocăinţă” nu vine din altă parte decât din Sfânta Scriptură unde Isus predică şi spune “Pocăiţi-vă căci Ȋmpărăţia cerurilor este aproape” (Marcu 1:15). Aşadar, pentru a putea benificia de iertarea oferită în dar, trebuie să ne pocăim (să ne căim) de păcatele noastre care ne apasă aşa de greu sufletul.
A fi pocăit (iertat de păcate) înseamnă a trăi cu adevărat o viaţă de sfinţenie pe care Dumnezeu ne-o transmite prin Sfânta Scriptură.
Cine vrea să aibă parte de iertare divină, să accepte azi planul lui Dumnezeu, pe care l-a pregătit pentru toată omenirea, şi va fi salvat.