Devotionale

Duminica Floriilor: Triumfala intrare a Domnului în Ierusalim

Isus Cristos, fiind în drum spre Ierusalim, a ştiut foarte bine că această călătorie se va sfârşi prin sacrificiul Său de a muri pentru păcatul omenirii. El a trimis doi ucenici înainte, spre satul Betfaghe, situat la aproximativ o milă distanţă de oraş, la picioarele Muntelui Măslinilor. Isus le-a spus să caute un măgăruş legat  şi i-a instruit pe ucenici să zică proprietarului animalului că “Domnul are trebuinţă de el” (Luca 19:31).

Oamenii au găsit măgarul, l-au adus la Isus şi au pus mantii pe măgăruş. Isus a încălecat pe măgăruş şi încet, smerit Şi-a făcut intrarea triumfală în Ierusalim. Pe drum, oamenii îşi aruncau hainele pe pământ şi puneau ramuri de finic înaintea Lui. Alţii au fluturat ramuri de finic în aer.

Mulţimi de oameni, care Îl înconjurau pe Isus, au strigat: “Osana, Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în locurile înalte!” (Matei 21:9).

În momentul acela, vorba s-a răspândit în întreg oraşul. Mulţi dintre ucenicii galileeni L-au văzut pe Isus înviindu-l pe Lazăr din morţi. Fără îndoială că ei răspândeau mesajul miracolului.

Fariseii, care erau geloşi pe Isus şi temători de romani, au spus: “Învăţătorule, ceartă-Ţi ucenicii.” El a răspuns: “Dacă ei vor tăcea, pietrele vor striga” (Luca 19:39-40).

 Puncte de interes privind istorioara intrării lui Isus în Ierusalim:

-Când Isus le-a spus ucenicilor să aducă măgăruşul, El S-a denumit “Domn”, ca o proclamare a divinităţii Sale.

-Prin călăritul mânzului unei măgăriţe spre Ierusalim, Isus a împlinit o veche profeţie din Zaharia 9:9: “Saltă de bucurie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine, El este neprihănit şi biruitor, smerit şi călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgăriţe.”  Acesta a fost singurul exemplu din Evanghelii, în care Isus a călărit un animal.

-Aruncarea hainelor  în calea cuiva era un act de omagiu şi supunere. Oamenii Îl recunoşteau pe Isus ca fiind promisul Mesia.

-Strigătele oamenilor, “Osana”, veneau din Psalmul 118:25-26. Osana înseamnă “a salva acum”. În ciuda a ceea ce a prezis Isus despre misiunea Sa, oamenii căutau un Mesia militar care să înfrângă romanii şi să restaureze independenţa Israelului.

Întrebări meditative cu privire la Duminica Floriilor:

Mulţimile au refuzat să Îl vadă pe Isus aşa cum era în realitate, în schimb au plasat dorinţele lor asupra Lui. Cine este Isus pentru tine? Este El cineva prin care doreşti să îţi satisfaci dorinţele şi idealurile, sau este Domnul şi Stăpânul care Şi-a dat viaţa pentru a te salva de păcat?

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button