Familie

Ce vor femeile de la o relaţie?

Recunoaşte, motivul pentru care citeşti acest articol, deşi probabil ai mai citit alte zeci pe aceeaşi temă, este că în ciuda numărului ameţitor de teorii, parcă niciuna nu reuşeşte să pună acel punct pe „i”, care ar rezolva toate neînţelegerile în cuplu.

Poate astăzi realizezi că nu ai căutat ce trebuia. Și tocmai de aceea, în loc să-ți ofere o soluție magică a salvării relațiilor, articolul de față ţi-ar putea împrospăta curajul de a face noi eforturi pentru ca relaţia ta să meargă mai bine.

Şi dacă ai ajuns la acest punct, este numai bine, fiindcă psihologii spun că exact asta contează pentru a putea fi satisfăcut într-o relaţie: să îl înţelegi pe celălalt, iar când nu îl înţelegi, să faci eforturi vizibile pentru a-l înţelege. Dacă psihologii au dreptate, fericirea în cuplu depinde de capacitatea partenerilor de a-l citi pe celălalt şi de a empatiza cu emoţiile lui.

În cazul femeilor, în primul rând, acest lucru se aplică mai ales în cazul emoţiilor lor negative. Femeile sunt mai satisfăcute de relaţie atunci când partenerul face eforturi ca să înţeleagă de ce sunt supărate. „Este firesc ca femeile să vrea ca suferinţa lor să fie observată. Şi acest lucru arată că iubitul lor este atent la sentimentele lor şi că ţine la relaţie”, a explicat cercetătorul Shiri Cohen, de la Harvard Medical School.

În al doilea rând, „pentru femei, tristeţea iubitului lor este un semn că el a investit emoţional în relaţie. Prin faptul că le arată că este trist, el dovedeşte că are încredere în relaţia lor. Reacţia femeilor la exprimarea deschisă a sentimentelor este pozitivă pentru că aceasta arată limpede că prietenul lor ţine la ele. Este opusul reacţiei pe care o au femeile atunci când au de-a face cu un bărbat ermetic şi neimplicat”, a mai spus Cohen.

 Acestea sunt concluziile susţinute de cercetătorii de la Harvard Medical School şi Bryn Mawr College, care au publicat, în Journal of Family Psychology [PDF], rezultatele unui studiu efectuat pe 156 de cupluri.

Alte date statistice, precum cele citate de Shaunti şi Jeff Feldhahn în cartea „Doar pentru ea [PDF]/Doar pentru el [PDF]”, vin să sprijine concluziile cercetătorilor. Autorii cărţii „cu două feţe” – prima pentru femei, iar a doua, întorcând cartea pe partea cealaltă, pentru bărbaţi – susţin că femeile au o nevoie acută de a fi înţelese şi de a primi constant asigurări cu privire la locul pe care îl ocupă în sufletul partenerului.

Shaunti şi Jeff Feldhahn îi încurajează pe bărbaţi să facă eforturi pentru a-şi înţelege partenera dincolo de clişeele sociale, care nu ating decât suprafaţa problemei. Autorii promit că pe parcursul acestui efort, relaţia se va îmbunătăţi considerabil.

Sursa: www.semneletimpului.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button