SocialStiri

Libertatea religioasӑ ȋn America

America a fost de-a lungul generațiilor un punct de reper pentru restul lumii ȋn privința libertӑții și ȋn special a celei religioase. Pentru a afla și a se bucura de libertate au emigrat europenii și alții acolo. Iatӑ cӑ sӑptӑmâna trecutӑ America nu s-a dezis de la acest rol fundamental pe care l-a avut ȋn istoria societӑții moderne. Sӑptӑmâna trecutӑ, Tribunalul Suprem SUA a emis probabil cea mai importantӑ decizie din ultimii 50 de ani privind libertatea religioasӑ. Principiul pe care-l (re)enunțӑ e simplu: autoritӑțile civile nu pot impune bisericilor sau organizațiilor religioase pe cine pot angaja sau destitui de la locul de muncӑ, atâta timp cât deciziile lor sunt bazate pe doctrina bisericeascӑ. Textul integral ȋn englezӑ al deciziei poate fi citit aici (link).
Comparați decizia aceasta cu o decizie emisӑ de CEDO anul trecut, ȋn care a gӑsit Biserica Luteranӑ germanӑ vinovatӑ de “discriminare” pentru cӑ a demis din funcția de organist al bisericii pe un homosexual pentru cӑ trӑia cu un alt bӑrbat. Tribunalul SUA afirmӑ cӑ libertatea religioasӑ și de exprimare sunt cele mai importante din toate libertӑțile, iar restul “drepturilor omului” le sunt subordonate. Ironic, biserica datӑ ȋn judecatӑ ȋn SUA a fost tot Biserica Luteranӑ, și plângerea a fost aceeași – discriminare. Tribunalul Suprem a reafirmat cӑ tribunalele civile nu au jurisdicție asupra conflictelor ȋntre Bisericӑ și angajații ei atâta timp cât principiile doctrinale ale bisericii justificӑ angajarea sau destituirea angajaților. Administrația Obama a intervenit ȋn caz cerând Tribunalului Suprem sӑ decidӑ cӑ dreptul la nediscriminare e mai important decât libertatea religioasӑ! Tribunalul i-a respins argumentele, iar decizia finalӑ a fost unanima: 9-0. Decizia e foarte bunӑ, zic comentatorii creștini, deoarece poate fi folositӑ ȋn cazurile pe care cu siguranțӑ  homosexualii le vor aduce ȋmpotriva bisericilor plângându-se de discriminare. Printre altele, Tribunalul SUA a afirmat cӑ ar fi de neimaginat ca o femeie sӑ poatӑ da ȋn judecatӑ Biserica Catolicӑ pentru cӑ nu i s-ar ȋngӑdui sӑ primeascӑ funcția de preot ȋn Bisericӑ.

Show More
Banner Pozitie 4 (liber)

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button