SocialStiri

Penticostalii, evanghelicii ṣi adventiṣtii nu mai sunt recunoscuţi ȋn Ungaria

O lege aprobată de parlamentul maghiar, care va intra în vioare la 1 ianuarie 2012, nu mai recunoaşte decât 14 din cele peste 300 de comunităţi şi organizaţii religioase din Ungaria.

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, Biserica Evanghlică Metodistă, Biserica Penticostală şi Armata Salvării se numără printre comunităţile care nu vor mai fi recunoscute de stat. Biserica Baptistă şi-a păstrat recunoaşterea legală, informează Creştinul Azi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul a trei comunităţi evreieşti, arată aceeaşi sursă.
Reprezentanţi ai Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din Ungaria au protestat împotriva promulgării noii legi a cultelor, împreună cu activişti şi apărători ai drepturilor omului. Mai mulţi foşti membri ai opoziţiei liberale din Ungaria au trimis o scrisoare deschisă Consiliului Uniunii Europene în care denunţă legea ca încălcând libertatea religioasă.
Preşedintele Uniunii Adventiste din Ungaria, Tamas Ocsai s-a declarat dezamăgit de decizia parlamentului, în condiţiile în care reprezentanţii guvernului făcuseră anterior promisiuni de recunoaştere deplină a bisericii. La rândul său, preşedintele Uniunii Baptiste Maghiare spune că „este regretabil că noua lege nu arată suficient interes pentru comunităţile religioase independente.” Între bisericile cărora le-a fost promisă recunoaşterea se aflau bisericile Catolică, Reformată, Luterană, Ortodoxă, Comunitatea Evreilor, Biserica Baptistă, Adventistă, Penticostală, Unitariană. Peste jumătate din populația Ungariei se declară de religie romano-catolică.
Dacă Biserica Baptistă din Ungaria este organizată în 368 de biserici locale, cu 12.000 de credincioşi la nivel naţional, Biserica penticostală raportează un număr de 146 de biserici care găzduiesc 10.000 de membri. Biserica Adventistă deţine un număr de 110 biserici, cu 4.600 de membri, în timp ce Biserica Evanghelică Metodistă are 34 de biserici şi 2.000 de membri.
Se estimează că aproximativ 300 de comunităţi şi organizaţii religioase nu vor mai fi recunoscute de lege de la 1 ianuarie. Legea va afecta finanţarea de către stat a orelor de religie.

Organizaţiile religioase care vor dori să fie recunoscute de statul maghiar vor avea de respectat mai multe condiţii, printre care o vechime de cel puţin 20 de ani în Ungaria.

Sursa: www.semneletimpului.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button