Mesaj Biblic

Tu stăpâneşti lucrurile, sau ele pe tine?

Trăim într-o generaţie în care pe zi ce trece are loc o explozie a tehnologiei în toate domeniile de activitate. Dacă stăm puţin şi analizăm lucrurile mai bine, vom observa căci în ultimii 20 de ani, a avut loc o evoluţie a tehnologiei mai mult decât a avansat în 1 900 de ani. Mulţi dintre cercetători şi specialişti în domeniul tehnologiei au numit secolul XXI ca fiind “secolul viteză”, iar generaţia noastră este numită “generaţia facebook”. Referitor la al doilea termen, “generaţia facebook”, au fost şi vor fi mai multe discuţii pro şi contra pe această temă încă multi  ani mai departe. Generaţia secolului XXI este din ce în ce mai captivată de reţelele de socializare, în special reţeaua “facebook”, care din punct de vedere al utilizatorilor înscrişi este “al treilea popor” din lume (aproximativ 500 de milioane de utilizatori înscrişi), după China şi India. De asemenea trebuie să spunem căci reţeaua de socializare “facebook” a adus nenumărate probleme în rândul familiilor şi al tinerilor de azi, în special divorţurile în cadrul familiei care au crescut foarte mult, iar părinţii se plâng de copiii lor care au devenit sclavii acestor reţele de socializare.

România ocupă locul II în Europa ca număr de utilizatori înscrişi, după Ungaria care deţine locul I în Europa. Nu sunt o persoană care este contra facebook, iar dacă aş spune acest lucru aş minţi, ştiind căci şi eu folosesc această reţea, dar ce aş vrea să subliniez în aceste rânduri este timpul petrecut, scopul şi de asemenea ceea ce faci acolo.

În primul rând reţeaua de socializare a fost făcută cu scopul de a comunica cu oamenii şi de a fi informat de unele lucruri de către persoanele colaboratoare.

Al doilea lucru pe care aş vrea să îl subliniez este scopul cu care îţi petreci timpul pe aceste reţele de socializare. Dacă îţi petreci timpul doar de dragul de a te afla online, să vezi cine a mai pus ceva poza noi, cine şi ce a mai comentat la poza lui x sau y, aş vrea să îţi spun căci ai “mâncat” timpul aiurea, mai bine era dacă te apucai de citit o carte (dar câţi oare dintre tinerii de azi mai citesc o carte? Poate nici măcar Biblia nu mai reprezintă o sursă de hrană zilnică care trebuie să nu le lipsească).

Al treilea lucru de care aş vrea să îţi pui întrebarea este “Ce faci acolo?”. La acest capitol trebuie să ne aşteptăm la mai multe. În realitate vei cunoaşte “o persoană”, iar pe reţelele de socializare te va întâmpina o “altă persoană”, aşa-zisele persoane cu “două feţe”. Bineînţeles că această caracteristică nu e valabilă în toate cazurile,  dar cel puţin 30% sau poate mai mult este reală. Niciodată să nu te aştepţi ca persoana “virtuală” pe care o întâlneşti este la fel şi “reală”.

Ca şi tineri creştini, urmaşi ai lui Isus, scopul şi ceea ce faci ar trebui să fie răspândirea Evangheliei, şi totodată să fii tu însuţi lumina care trebuie să reflecte în jurul tău. În Biblie scrie căci “toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos”, şi referitor la această afirmaţie aş putea spune căci orice lucru poate deveni o ispită care te duce la căderea în păcat. Nu numai reţelele de socializare sunt o cursă, ci şi telefonul, internetul, calculatorul, televizorul, maşina şi orice lucru care încetul cu încetul pune stăpânire pe tine.

În viaţă avem multe de înfruntat, iar dacă nu ştim cum să controlăm toate lucrurile, vom ajunge să fim noi înşine controlaţi de ele. Aş dori ca să reacţionaţi din timp şi să puteţi să stăpâniţi unele lucruri îainte să vă stăpânească ele pe voi.

Silviu Firulete

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

2 Comments

  1. Foarte bun articolul. Se trag semnale de alarma din toate partile si sper ca sa fie persoane care sa ia in serios avertismentele.

  2. Cred că una dintre marile probleme sunt jocurile care se găsesc doar pe facebook. Ştiu că pare ciudat însă am încercat şi eu la un moment dat un joc, era ceva de gătit, şi când mă uit la ceas, a trecut o oră … la asta adăugat şi faptul că greşisem ceva în felul în care mi-am organizat magazinul online (cât de stupid sună aceste detalii) şi începusem să pierd din clienţi … A fost prima şi ultima dată când am încercat un joc pe facebook. Eu nu sunt o împătimită a jocurilor pe calculator, iar în propriul P.C. nu am niciunul … Dar am prieteni apropiaţi care sunt dependenţi de aceste jocuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button