Familie

Cuplul Crestin – Cum se formează o relație romantică?

În primul rând vine atracția. Mă refer, bineînțeles, la cea fizică. E absolut normal ca unui băiat să i se aprindă călcâiele după o fată (sau, ca să fim onești, după mai multe). La fel și o fată, se va simți atrasă de un băiat. Lucrul acesta nu este greșit, ci înseamnă doar că ei sunt normali din punct de vedere fizic. La acest nivel însă, se pot face greșeli majore. Una se leagă de imoralitatea sexuală, și cred din toată inima că cititorii noștri vor alege să-și respecte principiile. Mai puțin evident, însă, tindem să confundăm simpla manifestare fizică a atracției cu… dragostea romantică. Filmele, media, muzica, internetul, toate vor contribui încă de timpuriu în viața și formarea noastră, făcându-ne să credem această minciună.

Dragostea se poate manifesta diferit între oameni, funcție de persoana pe care o iubim. Într-un anume fel ne iubim aproapele, într-un altul prietenii ori familia, dar altfel arată (sau se simte) dragostea hai să-i spunem… hererosexuală, cea față de sexul opus. Mai multe însă, despre aceasta, în zilele care urmează.

Cunoscutul sociolog și sexolog Ira Reiss ne oferă unul dintre cele mai cunoscute modele în ceea ce privește procesul de alegere a unui partener. Conform Teoriei Roții (1980), procesul de selectare a partenerului implică patru faze care interrelaționează extrem de puternic.

În timpul fazei inițiale, numită și de raport, cei doi potențiali parteneri evaluează măsura în care există deschidere, compatibilitate, înțelegere și în care se simt liberi să vorbească unul cu celălalt. Procesul de stabilire a unui raport emoțional este facilitat de similarități. Reiss sugerează că suntem mai capabili a ne raporta la cei cu care ne asemănăm din punct de vedere al variabilelor sociale și culturale (ex. orientare religioasă, educație, etc.).

Citeste mai departe AICI ( Cuplul Crestin )

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button