Interviuri

Interviu cu Nelu Şandor

Eu cred în viaţa de dincolo de moarte. Cred că există rai şi iad.
Sunt plin, plin de Dumnezeu.

Până la 24 de ani, Nelu Şandor şi-a trăit viaţa din  plin, dar n-a găsit fericire, nici bucurie şi nici împlinire. La un moment dat a intervenit Cineva, care avea un  plan cu viaţa lui şi i-a schimbat viaţa.
Nelu Şandor:
Discotecile mele se prelungeau uneori până luni dimineaţa. Părinţii mă găseau în pat mereu cu altă şi altă prietenă. La distracţii eram plin de viaţă, dansam şi spuneam glume murdare.
Reporter:
Dintre cele 42 de prietene intime, n-ai încercat să te alipeşti de nici una şi să îţi construieşti totuşi o viaţă normală?
Nelu Şandor:
Atunci nu căutam o familie, ci căutam doar să mă distrez şi să mă simt bine. Era o laudă pentru mine că puteam să am atâtea femei. Mă simţeam mare şi tare, mă simţeam cineva. De fapt eram un nimeni.
Reporter:
Un fel de Don Quijote?
Nelu  Şandor:
Da. Nu doream să le cunosc sufleteşte, ci doar trupeşte, şi-apoi mă plictiseam repede. Era ca un drog.
Nu mă mai săturam şi voiam ceva mai nou, mai tare, aşa că de la prima prietenă până la orgii nu a fost cale prea lungă. Am făcut lucruri oribile, de care acum îmi pare rău.
Eu mă credeam un om fericit. Am avut şi două prietene în acelaşi timp – una era directoare la o firmă, cealaltă studentă la medicină.
De fapt, fetele care au trecut prin viaţa mea au fost de diferite categorii şi vârste. De la 13 la 33 de ani, de la fiică de cioban până la patroană de firmă sau studentă la medicină, nu aveam criterii de selecţie.
Mă distram cu prietenii la chefuri, la petreceri şi duceam o viaţă destrăbălată.
În tumultul vieţii aceleia de tânăr, nu puteam să fiu atent şi sensibil la vocea lui Dumnezeu. Nu mai puteam să mă opresc, cu toate că Dumnezeu îmi vorbea şi ceva în mine spunea: „Opreşte-te!”. Eram pe o pantă, pe un tobogan al desfrânării şi al plăcerilor  sexuale,  şi nu mă  mai puteam opri.
Până într-o zi, când m-am trezit pe patul Spitalului Judeţean la Terapie Intensivă. După trei zile de comă ! Nu ştiam unde sunt şi de ce sunt acolo. Eram în perfuzii – avusesem un accident grav.
Atunci mi-am pus prima dată întrebarea: „Dacă aş fi murit, unde m-aş fi dus? Ce s-ar fi întâmplat cu mine?”. Mi-am amintit că am răsfoit Biblia când eram copil şi am citit prin Apocalipsa despre sfârşitul lumii. M-am înfiorat, gândindu-mă: „Ce va fi când va fi sfârşitul lumii şi va veni pedeapsa pentru fiecare?”.
Atunci mi-am dat seama că Dumnezeu S-a îndurat de mine, altfel n-aş fi scăpat. Dar tot nu m-am întors la El.
Apoi am aflat că sunt bolnav de tuberculoză şi de hepatita B. Probabil şi de la multele mele aventuri…
Eram zdrobit. Moral eram la pământ. Eram plin de datorii. Prietenii spuneau: „Tu eşti vinovat, descurcă-te!”.
Atunci am recunoscut şi am spus: „Doamne, sunt un nimeni!”. Şi Dumnezeu a început să mă ridice.
Într-o zi am văzut nişte tineri pe stradă, care prezentau o piesă de teatru despre răstignirea Domnului Isus şi despre planul de mântuire al lui Dumnezeu pentru oameni.
Ei mi-au spus: „Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu. El a venit şi a murit pentru noi, ca să fim iertaţi de păcate. Vrei ca de astăzi să fii şi tu fiu al lui Dumnezeu, El să vină în inima ta şi să fii mântuit? La sfârşitul vieţii tale să fii în Cer cu El?”. Am fost puţin mirat, dar am răspuns: „Da, vreau!”.
Ei au continuat: „Atunci haide să ne rugăm!”. Am întrebat: „Cum, numai atât? O simplă rugăciune?”. Eu eram obişnuit cu tot felul de formule complicate, rugăciuni speciale, mătănii, fapte bune.
Am spus: „Eu sunt un om rău. La Dumnezeu trebuie să ai fapte bune. Eu fac fapte rele şi păcate. Dar nu mă costă nimic să mă rog!” şi m-am rugat astfel:
Doamne, Te rog să vii Tu în inima mea. Ştiu că am păcătuit, iar prin păcatele mele şi eu am fost acolo când Tu ai fost răstignit, şi eu Ţi-am bătut cuie în mâini. Ştiu că viaţa mea nu este după cum doreşti Tu, dar Te rog să-mi schimbi Tu viaţa!.
Am fost sincer în rugăciunea aceea. Setea mea după acel Cineva, pe care nu-L cunoşteam, a fost potolită, iar Isus Cristos a venit în inima mea şi a început să mă schimbe.
Dacă până atunci rugăciunile mele erau scurte şi erau făcute în pat, la culcare, de atunci rugăciunile au început să fie mai lungi şi să fie făcute pe genunchi, privind spre cerul înstelat. Ştiam că de acolo îmi vine ajutorul.
Reporter:
Cum s-a schimbat viaţa ta după întâlnirea cu Isus?
Nelu Şandor:
Eram în Grecia la muncă şi acolo am făcut legământ cu Dumnezeu prin botezul în apă. De atunci trăiesc cu El. Cunoscând Cuvântul Lui, am început să fiu tot mai sigur de promisiunile Lui. El Şi-a ţinut promisiunile faţă de mine.
Umblam pe stăzile din Atena cu Dumnezeu. Eram cu gândul la veşnicie. Eram plin de bucurie că Dumnezeu mi-a schimbat viaţa.
Înainte îmi plăcea şi era o desfătare pentru mine să folosesc cuvinte din jargonul străzii, cuvinte porcoase. În fiecare frază foloseam câte un cuvânt stricat.
Schimbarea mea a fost totală şi s-a făcut începând de la nivelul minţii şi al inimii până la cel al trupului. Dumnezeu mi-a vindecat şi trupul. Nu am cuvinte să-I mulţumesc Lui.
Dacă până în momentul acela uram, răspundeam grosolan sau chiar înjuram pe cineva care mă deranja câtuşi de puţin, acum îmi ceream eu iertare, chiar dacă altul îmi greşea. Dragostea lui Dumnezeu a fost plantată în inima mea. Poeziile următoare le-am scris cu gândul la viaţa mea:

Trăiam în lume în păcate,
Cu şmecheri, fete şi golani,
Dar mă aflam aşa cu toate,
La mine-n cârcă adunate
De-atâţia ani.

Şi m-am trezit în valul vieţii,
Nici nu ştiam un’ să mă duc.
Aveam o tonă parcă-n spate
Şi-am spus:
„Aşa nu se mai poate! Un’ s-apuc?”.

Voiam acum să fiu iar liber,
Să nu mai duc desagul greu.
Dar nu ştiam că Cel ce poate
Cu siguranţă să mă scape
E Dumnezeu.

Şi tot cărând a mea povară,
Ca un nătâng şi un netot,
Mi-am zis: „Mă las de rele iară”,
C-o mai făcusem şi-altă oară,
Dar nu de tot.

Dar m-am trezit la o răscruce
Că nu mai port acel sac greu,
Ci îl schimbasem pe o cruce,
Iar Cel ce mi-o dădu îmi spuse
S-o duc eu!

Şi iată-mă acum pe drumuri,
Ducând în spate sfânta cruce
Şi grea de-mi lasă-adâncă rană,
Nici alţii 10 nu ar duce,
Dar nu mi-e teamă.

Dar eu o duc chiar de mă clatin
Şi uneori cad în genunchi,
Mă trag pe coate ca soldaţii,
Dar nu o las, cum mai fac alţii,
Nici nu mă plâng.

Pe frunte picuri de sudoare
Şi lacrimile-mi curg şuvoi,
Dar merg că-n faţă am un soare
Ce-a spus cu mii de ani în urmă:
„Voi fi cu voi!”.

Şi merg, căci ale Lui cuvinte
Mă mângâie şi mă fac tare.
Sunt fericit să o pot duce,
Ştiind că a lui Isus cruce
A fost mai mare.

Şi mă gândesc că-n vremea-aceea,
Domnită de-mpăraţi şi regi,
Un Rege, un Domn cum n-a fost altul,
A dus şi crucea şi păcatul
Lumii-ntregi.

Şi când Îi văd a Sa durere,
Mă văd pe mine-aşa de mic
Şi oboseala parcă-mi piere,
Nici crucea parcă nu-i mai mare
Ca de-un pitic.

Prefer să duc sfânta povară
Cât voi trăi pe-acest pământ,
Decât să fiu un şmecher iară
Şi s-am parte de ocară
În Cerul sfânt.

Şi chiar de-ar râde lumea toată
De starea mea,
Cât mai sunt viu,
Eu vreau să îmi primesc cununa
Din mâna Lui, când va fi vremea,
Şi-al Lui să fiu.

Înainte nu mă gândeam la inimi zdrobite, nu mă gândeam că fac pe altcineva să sufere, că îmi bat joc de vieţile fetelor pe care le întâlneam şi chiar de viaţa mea.
Tot ce-a fost mai sfânt şi bun, făcut de Dumnezeu şi pus în om, eu am terfelit în mocirla păcatului. Mi-am bătut joc de lucrarea lui Dumnezeu care era trupul meu, sufletul meu şi inima mea. Inima mi se împietrise, se făcuse ca o bucată de stâncă. Şi nu puteam să mă opresc de la nimic.
Aşa cum spune şi Apostolul Pavel: Cele vechi         s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi, acum sunt un om nou, născut din Dumnezeu, un fiu al lui Dumnezeu. Mai greşesc şi acum, dar îmi cer iertare şi El mă iartă.
Reporter:
Cum au privit schimbarea vieţii tale „şmecherii, fetele şi golanii” din anturajul tău de dinainte de a-L cunoaşte pe Dumnezeu? Ce spun ei când îi întâlneşti acum pe stradă, iar tu nu mai vorbeşti murdar şi „buruienos”, nu mai mergi la acelaşi potop de desfrâu cu ei, ci viaţa ta este schimbată?
Nelu Şandor:
Unii au spus că am înnebunit. De fapt, la fel le spuneam şi eu prietenilor mei care se împăcau cu Dumnezeu: „Cum poţi face aşa ceva? Nu ştii ce pierzi!”. De fapt, ei nu ştiu ce pierd. Eu am ajuns la adevăr, şi Biblia spune: „Adevărul vă va face liberi!”.
Eu sunt un om liber, aşa că nu mai pot să fiu legat de păcat sau de lucrurile care atunci mă murdăreau. Am renunţat complet la chefuri, la discoteci, la lucruri stricate, care nu au nimic bun, ci fac ca doar trupul să se simtă bine, dar sufletul omului este tulburat.
Sufletul din noi, care tânjeşte după Dumnezeu, este umilit şi zdrobit în acele locuri. Conştiinţa este adormită, încuiată şi înecată în acel păcat şi potop de desfrâu.
Îmi plac cuvintele Bibliei: „Suntem nebuni pentru Cristos! […] Propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu”.
Îmi plac rugăciunile şi cântările din Biserică, iar viaţa cu Dumnezeu mă împlineşte din toate punctele de vedere: trupeşte, sufleteşte şi spiritual. Sunt  plin,  plin  de Dumnezeu.
Reporter:
Există doar două împărăţii: Împărăţia lui Dumnezeu şi împărăţia diavolului. Împărăţia diavolului înseamnă întuneric, păcat, mizerie şi mocirlă. Mulţi oameni au fost acolo, dar Dumnezeu le-a oferit salvare şi schimbare, le-a oferit posibilitatea de a intra în Împărăţia Lui, unde este lumină, pace, iertare şi dragoste.
Senzaţia oamenilor este că în împărăţia diavolului se găseşte libertate, dar este o minciună. Acolo nu este libertate. Acolo parcă ai tone de poveri uriaşe în spate.
În schimb, când treci în Împărăţia lui Dumnezeu şi devii copil al lui Dumnezeu, atunci găseşti cu adevărat eliberare. Când eşti rob al lui Dumnezeu, de fapt, eşti liber. Însă dacă eşti rob al diavolului, atunci eşti rob cu adevărat.
Nelu Şandor:
Am devenit conştient de păcat şi mi-am plâns înaintea lui Dumnezeu toată viaţa aceea de mizerie şi toate păcatele. Apoi am plâns de bucurie pentru că simţeam iertarea. Acum nu mai simt acea greutate, nu mai sunt legat.
La cine lacrimi de sânge au curs, rugându-L pe Tatăl:

Mai lasă-l puţin, c-o să se-ndrepte,
Şi nu-l nimici
după sfânta şi marea-Ţi dreptate! ?

Fost-am zdrobit şi-n ţărână căzut,
La cine-am găsit ajutorul?
Când prietenii-au râs şi joc şi-au bătut,
Doar El a fost singur ce jos m-a văzut,
Pe stâncă îmi puse piciorul.

Cum să nu-L laud, când El m-a salvat?
Cum să nu-I cad la picioare?
Când fost-am bolnav, sănătate mi-a dat,
La viaţă m-a scos din moartea-n păcat
Şi-n El am avut eu scăpare.

Cine-I acesta? poate te-ntrebi
Prietene dragă şi frate.
Cel ce te-ajută şi scapă mereu
E doar unul singur ce-I din Dumnezeu,
La El dacă vii, nu ai moarte.

Nu-ţi fie ruşine să vii la Isus
Atunci când auzi că te cheamă.
Pe lemnul blestemului, când a fost pus,
El n-a folosit putere de sus
Să fugă cu toţii de teamă.

Ci stat-a pe cruce umil şi smerit
Şi nu c-ar fi fost neputinţă,
Dar vrut-a ca tu, pribeag păcătos,
Să laşi acum calea ce duce în jos,
Să vii la pocăinţă!

Aş dori să pot pune în inima fiecărui cititor o părticică din inima lui Dumnezeu. Să vadă durerea lui Dumnezeu pentru păcatul omenirii şi dragostea Lui pentru noi, prin faptul că  Şi-a trimis Fiul în lume ca să moară pentru noi. Iar oamenii nu iau în seamă acest lucru.
Prietenii mei se amăgesc singuri cu viaţa aceasta trăită după pofta inimii şi nu după voia lui Dumnezeu.
Isus te caută. Isus te cheamă. Isus vrea să îţi fie frate, să fie Domnul şi Stăpânul tău. Dar trebuie să-L primeşti în inima ta, pentru că drumul lumii acesteia, pe care alergi nebuneşte, nu este drumul adevărat, ci te duce la iad.
Ioan Ciobotă, RVE

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button