Creştinii din ţările europene au fost supuşi, în ultimii 5 ani, unei intoleranţe tot mai accentuate şi unor discriminări care îi vizează atât ca grup, cât şi ca indivizi.
Organizaţia Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe a publicat un raport de 40 de pagini despre intoleranţa şi discriminările la care sunt supuşi creştinii în ţările europene.
Documentul intitulat Shadow Report acoperă perioada anilor 2005-2010. Raportul prezintă diverse cazuri de discriminare cu scopul de a creiona un tablou cât mai complet al formelor de discriminare împotriva creştinilor.
Mai mulţi activişti pro-viaţă, care desfăşurau activităţi paşnice în faţa unei clinici pentru avorturi din Viena, au fost agresaţi în septembrie a.c. Un preot catolic, în vârstă de 78 de ani, a fost bătut şi abandonat în stare gravă, în Fulda (Germania), în iunie a.c. În aceeaşi lună, episcopul Luigi Padovese a fost asasinat în Turcia. O biserică romano-catolică, din Viena, a fost incendiată în februarie a.c. Jandarmeria Naţională Franceză a prezentat, în octombrie a.c., un raport din care reiese că, în ultimii 5 ani, cele mai multe acte de profanare au vizat cimitirele şi locurile de închinare ale creştinilor.
Elzabieta Radziszewska, ministru polonez al egalităţii, a fost exclusă în acest an din juriul UE pentru acordarea premiilor pentru jurnalism (cu tema „Împreună împotriva discriminării”), după ce s-a exprimat împotriva angajării homosexualilor ca profesori în şcoli. Un post creştin de televiziune, din Spania, a fost amendat de autorităţi cu 100.000 de euro, în iulie 2010, pentru că a difuzat o serie de clipuri în favoarea familiei şi opuse stilului de viaţă homosexual.
Asociaţia Umanistă Britanică a lansat, în octombrie a.c., un atac împotriva Grădinii Zoologice Arca lui Noe, pentru că aceasta promovează ideea că lumea a fost creată de Dumnezeu. Dale McAlpine, un predicator din Marea Britanie, a fost arestat, în mai a.c., pentru că a predicat pe stradă că homosexualitatea este un păcat.
Sunt doar câteva dintre cazurile menţionate în Shadow Report. Raportul prezintă numeroase alte cazuri din anii 2005-2010.
„Nu pot decât să îmi exprim preocuparea pentru marginalizarea sporită a religiei, şi în special a creştinismului, întâlnită în anumite locuri, chiar şi la popoare care accentuează foarte mult toleranţa. (…) Acestea sunt semne îngrijorătoare cu privire la eşecul de a recunoaşte nu numai drepturile credincioşilor la libertate de conştiinţă şi libertate a religiei, dar şi cu privire la rolul legitim al religiei în spaţiul public“, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, în timpul recentei vizite în Marea Britanie.
„Ceea ce se întâmplă în Europa Occidentală nu este persecuţie, ci o marginalizare a credinţei prin care se urmăreşte prezentarea ei strict ca o problemă de conştiinţă personală”, a declarat Lord Carey, fost Arhiepiscop de Canterbury.
Autorii raportului recomandă autorităţilor guvernamentale europene:
– Să asigure libertatea credinţei şi religiei, libertatea de expresie, libertatea de adunare şi dreptul la obiecţii pe motive de conştiinţă.
– Să se reţină de la interferenţe şi să modifice legislaţiile care îi discriminează pe creştini.
– Să recunoască şi să condamne discriminarea împotriva creştinilor şi să le asigure creştinilor dreptul de a participa deplin la viaţa publică.
– Să monitorizeze cu atenţie fenomenul tot mai accentuat al intoleranţei împotriva creştinilor şi să ia măsuri potrivite ca răspuns la acesta.
– Să adune informaţii cu scopul specific de a monitoriza intoleranţa şi discriminarea creştinilor.
Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians este o organizaţie neguvernamentală din Austria, care deţine un site unde semnalează cazurile de discriminare a creştinilor din ţările europene.
Sursa: Semnele Timpului