BisericaPersecutii

Siria: Obuzele turcești au lovit biserica

Mulți creștini din regiunea de graniță cu Turcia au fugit deja de lupte

(Open Doors, Kelkheim) – Biserica Mar Sawa din satul Tal Tawil a fost grav avariată de focul de obuze, sâmbăta trecută. Majoritatea locuitorilor predominant creștini ai satului din nordul Siriei și-au părăsit deja casele. Odată cu invazia turcească care se profilează, este puțin probabil ca ei să se întoarcă în curând.

Mai întâi ISIS, apoi armata turcă

Mass-media a tăcut despre războiul din Siria – dar, în realitate, unele părți ale țării sunt departe de a fi pașnice. Sunt bombardamente și împușcături aproape în fiecare zi. Regiunea de graniță cu Turcia vecină este unul dintre punctele fierbinți actuale ale ostilităților.

Satul Tal Tawil este situat pe malurile fertile ale râului Khabur, lângă orașul al-Hasakah. Multe dintre satele din această zonă sunt locuite în principal de creștini asirieni. Au fost decimați sistematic în timpul terorii ISIS. „Au mai rămas foarte puțini creștini, mulți au plecat în ultimii ani”, spune un contact local pentru Open Doors.

În plus, de la invazia din octombrie 2019, forțele turce au atacat, violat, răpit și ucis membri ai minorităților etnice și religioase. Printre aceștia se numărau kurzi, precum și creștini și yazidi. Pagubele grave aduse bisericii din Tal Tawil fac parte din această dezvoltare. Și clădirile de locuințe au fost avariate de bombardamente. Partenerii locali ai Open Doors au confirmat autenticitatea imaginilor de pe Facebook care arată biserica după explozii. „Atacuri ale (aliaților) forțelor armate turcești au loc în mod regulat în această regiune. Biserica a fost lovită de mortiere și de o rachetă”, a spus o sursă.

Creștinii văd „zona de securitate” planificată ca o amenințare

Majoritatea creștinilor au fugit în Tel Tamr (scris și Tall Tamr sau Tall Tamer), un oraș puțin mai mare la aproximativ zece kilometri est de Tal Tawil. Unul dintre contacte descrie starea de spirit dominantă astfel: „Oamenii din regiune aud zilnic despre pericolul unei invazii turcești. Ei se tem că întreaga zonă creștină va cădea atunci în așa-numita zonă de securitate a forțelor armate turcești. Ei percep asta ca pe o amenințare.”

Indexul mondial al persecuțiilor din 2022 o plasează Siria pe locul 15 printre țările în care creștinii sunt cel mai persecutați pentru credința lor.

Vă rugăm să vă rugați pentru creștinii din Siria!

  • Rugați-vă pentru încetarea luptei și mai ales pentru protecția creștinilor din Valea Khabur;
  • Rugați-vă ca Isus să ofere creștinilor din nord-estul Siriei o perspectivă clară și să le întărească credința;
  • Rugați-vă ca și creștinii din Siria să vadă intervenția și asigurarea lui Dumnezeu în provocările lor economice zilnice;
  • Rugați-vă pentru numeroșii creștini sirieni care au fugit, ca să experimenteze călăuzirea lui Dumnezeu și să-și găsească o casă nouă.
Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button