ExternePoliticStiri

Netanyahu roagă autoritățile țărilor baltice să sprijine cauza Israelului în fața Uniunii Europene

Netanyahu roagă autoritățile țărilor baltice să sprijine cauza Israelului în fața Uniunii Europene
foto: israelnationalnews.com

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a aterizat în Lituania joi, 23 august, în scopul unei întâlniri cu liderii țărilor baltice. Dorința lui a fost să întărească relațiile cu cele trei state, astfel ca ele să pledeze pentru Israel la Uniunea Europeană.

În discursul său, Netanyahu a criticat decizia Uniunii Europene de a oferi Iranului un pachet de sprijin prin care să treacă peste dificultățile economice cu care se confruntă. Prima tranșă va pompa 18 milioane de euro în economia Iranului. Angajamentul UE de a susține economia acestei țări are drept țel menținerea acordului nuclear cu Iranul, acord din care președintele american Trump s-a retras în luna mai. Netanyahu a denumit pachetul economic „o mare greșeală”, „o otravă pentru iranieni și pentru eforturile de a domoli agresiunile iraniene din regiune și dincolo de ea”.

Mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă, premierul israelian a declarat că Iranul pusese la cale un atac terorist asupra Europei în timpul acestei veri, referindu-se probabil la un atentat cu bombă, suspectat că ar fi fost plănuit pentru sfârșitul lunii iunie. Autoritățile au prevenit atacul care viza un protest al opoziției iraniene din Franța. Oficialitățile au suspectat că un diplomat iranian ar fi făcut parte dintre cei care au coordonat atentatul.

Netanyahu s-a întâlnit cu trei premieri baltici: cel al Lituaniei, Saulius Skvernelis, cel al Estoniei, Juri Ratas și Prim-Ministrul Letoniei, Maris Kucinskis. Se pare că a format o legătură puternică cu Skvernelis, care a spus următoarele pentru agenția de presă Baltic News Service: „Cred că Lituania a început să înțeleagă Israelul mai bine și că această înțelegere poate fi răspândită între alte țări membre ale UE.”

A continuat spunând: „Trebuie să recunoaștem că Israelul nu are numai de purtat un război și de apărat independența, împreună cu viețile cetățenilor săi, ci are de luptat într-un context mai larg în ceea ce privește terorismul și potențiala extindere a luptătorilor Statului Islamic în Europa.”

În plus, Skvernelis a menționat pentru agenția France-Presse că susține poziția Uniunii Europene asupra „soluției celor două state”, a statutului Ierusalimului, precum și acordul nuclear cu Iranul. Însă  „Lituania va iniția discuții cu ministrul israelian al securității publice privind amenințările teroriste și alte probleme de securitate în cadrul consiliului european pentru afaceri interne”. A mai precizat că lucrul de care UE și Israel au nevoie este un dialog direct.

Agenția de știri The Times of Israel a consemnat că mulți israelieni au rădăcini în Lituania. Evreii lituanieni au suferit multe atrocități în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, deoarece naziștii și aliații locali ai acestora au omorât peste 90 de procente dintre ei. Mai mult, însăși bunica lui Netanyahu s-a născut în Seduva, un orășel din nordul Lituaniei.

Programul prim-ministrului Netanyahu a inclus întâlniri cu membrii comunității evreiești din Lituania, precum și o vizită la memorialul victimelor Holocaustului.

Vizita lui Netanyahu, prima din partea unui premier israelian în Lituania, a fost planificată să se desfășoare între 23 și 26 august 2018.

Tradus de la sursa: christianheadlines.com

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button