EvenimenteStiri

La Auschwitz, mii de oameni se alătură Marșului celor vii pentru a-i onora pe cei morți

Oswiecim, Polonia, – Acum șaptezeci și trei de ani în urmă, Irving Roth, 88 de ani,  a fost eliberat din tabăra de concentrare din Buchenwald. El și fratele său au fost prizonieri în lagărul de concentrare de la Auschwitz, dar în timp ce trupele aliate se apropiau, băieții au fost trimiși într-un marș al morții înspre Buchenwald un de fratele său a murit.

În 12 Aprlie, Roth, din Long Island, N.Y, s-a întors la Auschwitz, acum un muzeu memorial. El a fost unul din cei 70 de supraviețuitori ai Holocaustului care a participat anul acesta la marșul celor vii, de 30 de ani un program internațional de educație despre Holocaust care începe cu o săptămâna de studiu și vizite pe situri evreiești și care culminează cu un marș de aproximativ 3 km de la Auschwitz până la Birkenau, o ceremonie plină de emoție.

Chiar dacă fiecare vizită a lui Roth la barăcile unde aproape a înghețat de frig și crematorie unde bunicii lui au pierit îi cauzează distres, el a decis să se reîntoarcă „pentru că după 70 de ani, încă sunt sute de milioane de oameni care vor ca poporul evreu să dispară, exact așa cum au vrut în timpul Holocaustului”, a spus Roth.

Anul acesta a fost un record de 12.000 de adulți și tineri din aproate 50 de țări- o treime din ei nefiind evrei- care au participat la program.

„Aceste obiecte arată că oamenii nu aveau nici o idee că vor fi uciși”, a spus Liz Elsby, un ghid israelian, în timp ce stătea în fața unei cutii de sticlă care conținea niște haine de bebeluși. „Fiecare papuc este un memorial”.

„Mi-ar plăcea să cred că cei mai mulți polonezi au încercat să îi ajute pe evrei, dar ca în oricare altă națiune, ei au fost aceia care nu au făcut-o”, a spus Losee, un student al Holocaustului.

În timp ce comunitatea evreiască este adeseori divizată de diferențe politice și religioase, Sherman a spus, că participanții la marș au avut un teren comun. Oameni din diferite religii s-au unit și s-au rugat împreună.

Tovah Brandwein, din Florida, a împlinit 18 ani în ziua marșului. Ea a ținut în mână lista rudelor ei ucise în Holocaust. „Fiind aici am înțeles ce important e iuduaismul. Sunt o zală dintr-un lanț pe care au vrut să îl rupă. Cei de vârsta mea sunt viitorul.”

„Istoria este ceva ce îi înveți pe copii, dar nu îi afectează direct și se plictisesc. Doar dacă tânara generație va recunoaște indicatoarele ce au indicat drumul spre Auschwitz vom ajunge acolo din nou”, a spus Roth, însoțind un grup de adulți care au fost copii supraviețuitori ai Holocaustului.

Roth, care conduce un centru de Holocaust și își petrece mult timp împărtășind experiențele sale cu tinerii, a reamintit cum a îndemnat odată o orchestră de tineret să interpreteze la Auschwitz.  „Ei mi-au spus că a fost o experiență de neuitat. Și aceste este scopul.”

Sursa: religionnews.com

Show More

Grunzac Alexandra

“Dumnezeu ne-a dat in dar mantuirea si nu este necesar sa facem nimic pentru a o castiga. Dar, din dragoste pentru Dumnezeu si pentru ca si ceilalti sa-L cunoasca, am ales sa Il slujesc prin tot ce fac si sa Il ascult. Vreau sa raspandesc in jurul meu o mireasma placuta Lui.“

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button