Biserica

Familia Dubei a început lucrarea între Bushmen în Botswana

dubei0314Ruben și Maria Dubei sunt misionari Wycliffe România şi Îl slujesc acum pe Domnul în sudul Africii, în cadrul departamentului „Scriptura în Folosință”, după o îndelungă perioadă în Ghana.

„…voi da ape în pustie, şi râuri în locuri secetoase, ca să adăp pe poporul Meu, pe poporul Meu cel ales, poporul pe care Mi l-am alcătuit, ca să vestească laudele Mele.” Isaia 43:20b-21

Un nou capitol a început în viața noastră când ne-am mutat în Kempton Park (lângă Johannesburg) pe 7 ianuarie 2014. Ne confruntăm cu multe lucruri noi, și într-un fel a trebuit să o luăm de la început: noi relații, alt stil de viață, condusul pe partea opusă a drumului, standard de securitate diferit, sistem școlar diferit, etc. Dar suntem foarte recunoscători Domnului și colegilor noștri care neau ajutat peste așteptările noastre, în special familia Brasem care a cheltuit mult din resursele, timpul și energia lor ca să ne asigure nouă o tranziție ușoară la noul mediu. Când am sosit, am găsit un apartament temporal complet echipat la dispoziția noastră, și o școală gata să-i primească pe copiii noștri.

Școala i-a acceptat pe copii cu viza de vizitator dar cu condiția să aplicăm pentru viză de studiu, pentru care am stat la coadă aproape două zile. Ne-a luat câteva săptămâni până am cumpărat o mașină mică dar bună, și de care suntem foarte mulțumiți. Am găsit și un apartament de închiriat pe termen lung pentru care am făcut contract de la întâi martie. Acum am început să-l mobilăm și să-l pregătim pentru a ne muta în el. Am avut și privilegiul de a participa la o conferință prin care ne-am cunoscut noii colegi, și lucrarea și viziunea organizației Wycliffe Africa de Sud cu care lucrăm aici.

dubei03142Eu am avut și harul de a participa la un curs Kairos unde am ajuns să cunosc mai mult inima lui Dumnezeu pentru cei neevanghelizați și unde mi-am rededicat viața pentru a le duce Evanghelia. M-am hotărât să merg la încă două zile pentru pregătirea de învățători. Am început deja lucrarea în sudul Africii, începând cu popoarele San (Bushmen) din Botswana. Îl ajut pe un coleg care a început să lucreze cu ei acum doi ani. În Botswana lucrăm în patru limbi San pe nume: Khwedam, Naro, Gllana, and Glui. Acestea sunt limbi dificile care folosesc multe clicuri greu de pronunțat. Oricum această dificultate este depășită în programul de producere a Scripturilor orale (program la care lucrăm cu aceste popoare) prin folosirea tehnicilor orale de povestire, înregistrare și verificare.

Prima săptămână de lucru s-a ținut într-un sat numit Shakawe, aproape de granița de nord a Botswanei, și de delta Okavango, unde sunt mulți țânțari și pericol de malarie. Am dormit într-o rulotă și am făcut duș afară dar Domnul m-a ținut sănătos. Erau hipopotami care se bălăceau în apropiere, și am fost foarte aproape de o fermă de crocodili. A doua săptămână de lucru a avut loc în satul East Hanahai, în vestul Botswanei, unde am dormit într-un cort.

În ambele săptămâni participanții au lucrat la producerea Scripturilor orale care trebuie să corespundă standardelor. Istorisirile Biblice au fost apoi verificate în sate unde am fost surprinși să vedem cum oamenii, chiar și șefii de sate, au primit Cuvântul cu bucurie, și ne-au rugat să venim să-i mai învățăm pentru că aceasta este exact ceea ce au nevoie. Rugați-vă ca participanții să împărtășească Cuvântul.
Misionarii dumneavoastră,

Ruben, Maria, Miriam si Levi Dubei.

Dacă doreşti să fii la curent cu slujirea familiei Dubei si a altor misionari Wycliffe, înscrie-te aici.

Dacă vrei să le transmiți un gând, o încurajare, ne poți contacta prin email, la info(at)wycliffe.ro.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button