Dovada luptei lui Samson cu leul, posibil descoperită în Israel

In Studii/Cercetari, Teme Istorice

O echipă de săpători israelieni consideră că au găsit un artefact care prezintă povestea biblică din Vechiul Testament a luptei lui Samson cu un leu.

Profesorul Shlomo Bunimovitz şi doctorul Zvi Lederman, directori de săpături din cadrul Universităţii din Tel Aviv, au raportat că, în timp ce săpau recent la locul de excavaţie Tell Beit Shemesh, chiar la ieşire din Ierusalim, pe Dealurile Iudeii, ei au descoperit un mic sigiliu de piatră circular, mai puţin de un centimetru în diametru, care descrie un bărbat cu păr lung luptându-se cu o figură de felină.

Sigiliul a fost găsit lângă râul Sorekm, care a servit ca cea mai antică graniţă între teritoriile israeliene şi cele palestiniene, şi datează din secolul al XI-lea î.Hr., care a existat biblic din perioada conducerii judecătorilor, unul din ei fiind Samson, potrivit The Telegraph.

Potrivit ziarului israelian Haaretz, arheologii israelieni speculează faptul că sigiliul nu reprezintă un Samson biblic, ci mai degrabă o poveste a unui erou local care a luptat cu un leu şi, în cele din urmă, s-a transformat în povestea biblică a lui Samson.

Arheologii aleg să îşi concentreze studiul lor din această zonă mai mult pe diferenţele dintre filisteni, care au traversat Marea Egee, şi oamenii locali, care erau primii canaaniţi şi, mai târziu, poporul lui Iuda.

Se spune că arheologii au descoperit o serie de oase de porc pe teritoriul filistean, în timp ce n-au găsit vreunul pe teritoriul israelian, arătând faptul că localii aleseseră să nu mănânce carne de porc pentru a se diferenţia de filisteni.

Aceste detalii, după cum a susţinut Haaretz, „adaugă un aer legendar procesului social în care cele două grupări ostile şi-au ascuţit identităţile sale separate, aşa cum se întâmplă de-a lungul graniţelor în ziua de azi”.

La începutul lunii iulie, arheologii au descoperit ceea ce ei au crezut a fi imaginea lui Samson pe un mozaic rar în Huqoq, un sat antic iudaic ce se află la doar câteva mile la vest de Capernaum, în Galileea.

“Această descoperire este semnificativă, deoarece doar un mic număr de clădiri de sinagogi antice (romane) sunt decorate cu mozaice care ilustrează scene biblice, şi doar altele două au scene cu Samson (una este într-un alt loc, la doar câteva mile de Huqoq)”, Jodi Magness, din cadrul Universităţii din Carolina de Nord, care co-efectuează săpătura, a afirmat într-o declaraţie.

În relatarea Vechiului Testament, Dumnezeu a dăruit putere supranaturală lui Samson. Această putere, pe care Samson a descoperit-o în timp ce se lupta cu un leu, a fost cuprinsă în părul său lung. În cele din urmă, Samson a fost sedus de către Dalila, care i-a tăiat părul lung, jefuindu-l de puterea sa, având ca rezultat întemniţarea sa de către filisteni.

Christian Post

You may also read!

Salutări din Etiopia – familia Pașcalău

ZILE DE SĂRBĂTOARE Nu de multe ori ne-am pus straie de sărbătoare de când suntem pe câmpul de misiune,

Read More...

Meditaţie – 07.01.2018

„Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18:20)

Read More...

10 calităţi ale unui lider înţelept, de Bebe Ciausu

Dacă acţiunile tale îi inspiră pe alţii să viseze mai mult, să înveţe mai mult şi să facă mai

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

© 2010 - 2017 Total Schimbat.ro |Termeni si Conditii

Aboneaza-te la Total Schimbat.ro