Studii/Cercetari

Americanii asiatici: Un mozaic de credinţe

Pe măsură ce numărul lor creşte, americanii asiatici contribuie la diversitatea peisajului religios din SUA. Din 1965, de la mai puţin de 1% din populaţia totală a SUA (inclusiv copii), americanii asiatici au crescut cu 5.8% (sau 18,2 milioane de copii şi adulţi în 2011, potrivit recensământului SUA). În acest proces, ei au fost în mare parte responsabili pentru creşterea credinţelor nonabramice  din Statele Unite, în special budismul şi hinduismul. Număraţi împreună, budiştii şi hinduşii reprezintă azi  aproximativ acelaşi procent din publicul american ca evrei (aproximativ 2%). În acelaşi timp, majoritatea americanilor asiatici aparţin celor două largi grupări religioase ale ţării: creştinii şi oamenii care spun că nu au vreo afiliere religioasă deosebită.

Potrivit unui studiu cuprinzător, la nivel naţional, al americanilor asiatici, efectuat de către Centrul de Cercetare Pew, creştinii sunt cea mai largă grupare religioasă printre adulţii asiatici din SUA (42%), urmând cei neafiliaţi (26%). Budiştii sunt a treia grupare, cu aproximativ 1 din 7 americani asiatici (14%), fiind urmaţi de hinduşi (10%), musulmani (4%) şi sikhi (1%). Adepţii altor religii numără 2% din asiaticii statului american.

Nu doar americanii asiatici, ca un întreg, prezintă un mozaic de multe credinţe, ci fiecare din cele şase largi subgrupări ale acestei populaţii majoritar imigrantă, de asemenea, afişează un ten religios diferit. O majoritate de filipinezi din SUA sunt catolici, în timp ce o majoritate de americani coreeni sunt protestanţi. Aproximativ jumătate din americanii indieni sunt hinduşi, pe când circa jumătate din americanii chinezi sunt neafiliaţi. O pluralitate de americani vietnamezi sunt budişti, în timp ce americanii japonezi sunt un amestec de creştini, budişti şi neafiliaţi.

Într-adevăr, atunci când vine vorba de religie, comunitatea americano-asiatică este un studiu în contraste, cuprinzând grupările care practică o gamă de la religios extrem la secular extrem. De exemplu, americanii asiatici care nu sunt afiliaţi au tendinţa de a exprima un nivel chiar mai mic de angajament religios decât americanii neafiliaţi, în general: 76% susţin că religia nu este foarte importantă sau deloc importantă în vieţile lor, comparativ cu 58% în rândul adulţilor neafiliaţi din SUA, ca întreg. În contrast, rangul protestanţilor evanghelici americano-asiatici, printre majoritatea grupărilor religioase din SUA, depăşeşte evanghelicii albi în frecventarea săptămânală a bisericii (76% vs. 64%). Concluziile generale, prin urmare, maschează variaţiile mari din cadrul populaţiei diverse a americano-asiaticilor.

Americanii asiatici, ca un întreg, sunt mai puţin probabil decât americanii la a crede în Dumnezeu şi a se ruga după un standard zilnic, iar un procent mai ridicat al americanilor asiatici nu este afiliat vreunei religii (26%, cumparativ cu 19% din publicul general). Însă unele dintre aceste măsuri (cum ar fi credinţa în Dumnezeu şi frecvenţa rugăciunii) nu pot fi buni indicatori în rolul religiei în rândul populaţiei majoritar noncreştine, care include budişti şi alţii, din cadrul tradiţiilor nonteiste. Majoritatea budiştilor şi hinduşilor americano-asiatici, de exemplu, menţin credinţele şi practicile tradiţionale religioase. Două treimi din budiştii intervievaţi cred în spiritele ancestrale (67%), pe când trei sferturi din hinduşi păstrează un altar în casa lor (78%), iar 95% din totalul hinduşilor americani indieni susţin că celebrează Diwali, festivalul hindus al luminilor.

În acelaşi timp, studiul Centrului de Cercetare Pew, de asemenea, găseşte dovezi că budiştii şi hinduşii americano-asiatici se adaptează peisajului religios din SUA în moduri mai largi şi mici: apromativ trei sferturi din budiştii americano-asiatici (76%) şi hinduşii americano-asiatici (73%) sărbătoresc Crăciunul. Trei din zece (30%) hinduşi intervievaţi susţin că uneori frecventează serviciile altor religii (neluând în considerare evenimentele speciale, cum ar fi nunţi şi funeralii). Aproximativ jumătate (54%) din americanii asiatici care au crescut budişti, rămân budişti şi azi, un număr substanţial convertindu-se la creştinism (17%) sau devenind neafiliaţi vreunei credinţe deosebite (27%).

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button