ExternePoliticStiri

Pacea din Afganistan va dura mai mult decât „remedierile rapide”

Afganistan riscă să se deterioreze într-un război civil dacă întâlnirea liderilor guvernului din Bonn va recurge la „măsuri rapide”, avertizează Christian Aid.

Ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle a deschis conferinţa în oraşul german ieri de dimineaţă, cu o promisiune făcută Afganistanului: că nu va fi abandonată. Conferinţa s-a concentrat pe implicarea comunităţii internaţionale în Afganistan până la retragerea Forţei de Securitate Asistată Internaţională NATO, respectiv, după retragerea acesteia.

Serena Di Matteo, director al Christian Aid din Afganistan, caută ca liderii guvernului să ia „măsuri concrete” printr-un angajament pe termen lung, care să asigure un proces transparent de pace, şi care să includă o concentrare asupra sărăciei în distribuirea ajutoarelor.

„O pace durabilă, care permite afganilor standarde respectabile de viaţă, demnitate umană, fără conflict şi striviţi de sărăcie, poate fi garantată doar în cazul în care poporul afgan are încredere în proces”, a spus dumneaei. „O reparare a acordului politic riscă un alt război civil.”

Măsurile prioritare includ îmbunătăţirea accesului la servicii de bună calitate de asistenţă medicală, educaţie şi alte servicii de bază. „Un proces de reconciliere adecvat trebuie să fie, de asemenea, pus la loc pentru a putea pronunţa suferinţele drepturilor omului din trecut şi abuzurile îndurate de civilii afgani”, precizează Agenţia de Dezvoltare.

Di Matteo a subliniat necesitatea implicării femeilor în procesul de construire a păcii. „Securitatea din întreaga ţară nu va fi împlinită până când nu va exista o reconciliere de succes între toate părţile implicate în conflict, respectiv, a grupărilor politice, precum şi participarea semnificativă a grupurilor sociale, etnice, inclusiv a femeilor -nu numai convorbirea cu insurgenţii talibani.”

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button