ExterneStiri

Afganistan: Protest în urma masacrului celor 16 civili afgani

Potrivit observatorilor, comunitatea creştină din Afganistan ar putea fi ţinta represaliilor după ce un soldat American a ucis 16 civili afgani duminică, acest lucru cauzând o gloată  furioasă care a ars o cruce şi o figură a preşedintelui Barack Obama în protestele care au urmat. Unii experţi prezic arderea crucii ca fiind mai mult necaz în rândul creştinilor, care deja experimentează persecuţie în perioada sfârşitului de război din ţară.
Furia contra americanilor şi alte prezenţe străine sunt în creştere în Afganistan, spun experţii, subliniind faptul că a fost mai puţin de o lună de când copiile Coranului au fost arse de către soldaţii NATO, lucru care a înfuriat populaţia musulmană. Recentele ucideri ale civililor au reînnoit apelul pentru trupele americane de a pleca şi sentimentele ostile faţă de creştini.

Marţi sute de studenţi din estul Afganistanului au afişat lozinci anti SUA, au confecţionat o cruce roşie şi apoi au ars-o în mijlocul cântării “Dumnezeu este măreţ”, dezvăluie un video al The Associated Press. A fost primul protest semnificativ, ca răspuns la violenţa din Panjwai, provincia volatilă afgană Kandahar, în urma căreia au rămas 16 morţi. Soldatul American în vârstă de 38 ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, este suspectat de efectuarea masacrului.

Experţii se tem că masacrul din Panjwai ar putea avea consecinţe tragice pentru minoritatea creştină vulnerabilă din Afganistan. Comunitatea creştină a experimentat adesea adversitatea în majoritatea ţărilor musulmane, unde Constituţia din 2004 a stabilit Sharia ca lege a teritoriului.

“Condiţiile pentru libertatea religioasă rămân extreme de slabe (în Afganistan) pentru comunităţile minoritare religioase şi ale membrilor de disidenţă a credinţei majoritare, în ciuda prezenţei forţelor armate americane de aproape 10 ani”, a raportat recent Comisia SUA privind Libertatea Religioasă Internaţională (USCIRF).

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button