Articole

Crăciunul în diferite ţări

În Israel, ţara în care S-a născut Isus, există o sărbătoare în decembrie, asemănătoare cu Crăciunul. Este o sărbătoare a luminilor şi se numeşte Hanukka. Se sărbătoreşte în Israel de peste 2100 de ani. Iniţial era sărbătoarea care comemora înnoirea Templului, după ce acesta fusese recucerit de sub ocupaţie străină. La sărbătoarea evreiască a luminilor se dă o masă festivă, iar copiii se joacă jocuri tradiţionale. De asemenea, în fiecare zi se aprinde pe rând câte o lumânare din sfeşnicul Hanukka cu opt braţe.

În Germania, perioada de Advent şi de Crăciun este cea mai frumoasă din an. În cele patru săptămâni de Advent, oamenii se pregătesc pentru Crăciun. “Advent” provine din limba latină şi înseamnă “sosire”. În perioada aceasta medităm la faptul că Isus a venit ca un prunc în această lume, că a trăit printre noi, a murit, a înviat, S-a înălţat la Cer şi a promis că va reveni. În perioada de Advent şi de Crăciun, străzile oraşelor sunt împodobite cu grilaje şi beculeţe colorate, iar la ferestre se pun steluţe. Din multe bucătării se simte un miros plăcut de prăjituri de Crăciun. Mulţi copii au un calendar de Advent, care ascunde în spatele a 24 de uşiţe surprise mici: ciocolată, bomboane sau versete biblice. Multe familii au pe masă o coroniţă de Advent din crengi de brad, cu patru lumânări. În fiecare duminică din perioada de Advent se aprinde câte o lumânare.
Cea mai importantă este seara de 24 decembrie, “seara Sfântă” sau Ajunul Crăciunului. În seara aceasta, mulţi oameni se duc la biserică. Acolo ascultă despre naşterea Pruncului Isus, cântă colinde, iar uneori copiii prezintă scenete biblice. După aceea se sărbătoreşte Crăciunul în familie. Casa este decorată festiv, iar bradul este decorat cu lumânări şi globuri colorate. Copiii se bucură cel mai mult de împărţirea cadourilor, obicei care există din secolul al XVI-lea.
În Germania, Crăciunul este o sărbătoare a familiei. De aceea, în zilele de Crăciun se fac multe vizite.
Bisericile creştine organizează programe de Crăciun pentru oamenii care nu mai au familii sau sunt marginalizaţi de societate.

În SUA, copiii nu ştiu ce este seara de Ajun. În 24 decembrie nu se ţin slujbe religioase şi nici nu se impart cadouri. La americani, sărbătoarea Crăciunului începe în 25 decembrie, dis-de-dimineaţă. Cu o seară înainte, copiii îşi pun bileţelele cu dorinţe pe şemineu sau pe pervazul ferestrei. Ei îl aşteaptă pe Santa Claus. Se spune că, în noaptea de Crăciun, acesta face o călătorie foarte lungă, pentru că vine cu sania lui trasă de reni tocmai tocmai de la Polul Nord. Santa Claus aruncă darurile prin hornurile caselor. Pentru renii lui, copii pregătesc biscuiţi şi lapte. Peluzele caselor sunt împodobite cu ghirlande şi lumini.

În Rusia şi în Ucraina, Crăciunul nu se sărbătoreşte în 25 decembrie, ci în 7 ianuarie. Aceasta din cauză că Biserica Ortodoxă de acolo foloseşte calendarul iulian, în timp ce în România şi în multe alte ţări se foloseşte calendarul Gregorian. Calendarul iulian foloseşte o altă delimitare a anului decât cel gregorian.
Crăciunul este o sărbătoare foarte îndrăgită atât de copii, cât şi de adulţi. De-a lungul timpului, oamenii au introdus multe obiceiuri păgâne în creştinism şi acestea s-au răsfrânt şi asupra modului în care se sărbătoreşte Crăciunul. În perioada de dinaintea Crăciunului, pe străzi se pot vedea oameni costumaţi. Ei poartă paltoane din piei de oaie şi costume medieval şi cântă cântece vechi de Crăciun, care se numesc “Coloadchi”. Ei merg cântând din casă-n casă, sunt bine primiţi şi ospătaţi. Cadourile de Crăciun pentru copii sunt un obicei mai recent. În trecut, familia se aduna în seara de Ajun (6 ianuarie) în jurul mesei festive, iar copiii erau răsfăţaţi cu dulciuri. O mâncare deosebit de gustoasă este “Kuti”, o prăjitură cu miere, nuci şi stafide. Înainte de Crăciun, în bisericile ortodoxe din Rusia se citeşte din Biblie despre naşterea lui Isus, iar în noaptea de Ajun se pot asculta colinde. În ziua de Crăciun, toate clopotele bisericilor încep să bată dis-de-dimineaţă, chemându-i pe oameni la slujba religioasă, pentru a sărbători naşterea Domnului nostru Isus Cristos.

Informatii trimise de:

  • Cornelia Mack (Israel şi SUA)
  • Margaret Engenhart (Germania)
  • Elena Micula (Rusia şi Ucraina)
Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button