ArticolePredici

Păstorul Cel Bun ne conduce pe cărări drepte

Nu te teme de schimbare

„El mă paște în pășuni verzi și mă duce la ape de odihnă; îmi înviorează sufletul și mă povățuiește pe cărări drepte”

Domnul ne oferă odihna Sa pentru a avea putere să-L urmăm pe cărări drepte. Observați ordinea: S-ar putea să vă gândiți că ne odihnim după ce am mers pe cărări drepte. Dar David ne spune că, mai întâi, Domnul ne duce „la ape de odihnă” și mai apoi ne „povățuiește pe cărări drepte”. 

Ordinea este importantă. Unii oameni cred că întâi trebuie să mergem pe cărări drepte pentru a ne putea odihni în Hristos. Dar noi nu putem progresa niciodată atât de mult pe calea cea dreaptă încât să putem ajunge la un loc de odihnă. Odihna este darul lui Dumnezeu pentru noi, iar noi ne odihnim în Hristos pentru a putea umbla pe cărările drepte. 

Apostolul Petru reflectă aceeași ordine atunci când scrie: El [Hristos] a purtat păcatele noastre în trupul Său pe lemn, pentru ca noi, fiind morți față de păcate, să trăim pentru neprihănire” (1 Petru 2:24). Scopul pentru care Domnul Isus Și-a dat viața este ca noi să începem să urmăm cărările drepte. Și noi facem acest lucru ca păcătoși iertați, care știm că avem pace cu Dumnezeu, pentru că Hristos a purtat păcatele noastre.

Și Apostolul Pavel reflectă exact aceeași ordine în Romani 8, unde ne spune că Dumnezeu a făcut ceea ce Legea nu putea să facă, trimițându-L pe Fiul Său. „Dumnezeu a osândit păcatul în firea pământească” (v.3), adică El S-a ocupat de păcatele noastre prin Trupul crucificat al lui Isus, atunci când Și-a dat viața ca Jertfă pentru păcatele noastre. Dumnezeu a făcut pace prin Isus, și El a făcut aceasta „pentru ca porunca Legii să fie împlinită în noi, care trăim nu după îndemnurile firii pământești, ci după îndemnurile Duhului” (v4). Observați, din nou ordinea. Întâi vine pacea cu Dumnezeu. Urmarea căii drepte vine după aceea. 

Cum arată calea cea dreaptă?

Calea cea dreaptă nu va fi ușoară

Pășunile nu sunt întotdeauna verzi, iar apele nu sunt mereu liniștite pentru turma Domnului. David știa – calea cea dreaptă pe care Păstorul Cel Bun îl va conduce va fi chiar și – prin fața potrivnicilor săi (v.5) și chiar prin valea umbrei morții (v.4)… Da! Chiar și acolo, el știa că va fi condus de Păstorul său.

Evangheliile relatează mai mult de o ocazie în care Domnul Isus le spune ucenicilor Săi să intre în barcă. Ucenicii Îl ascultă, iar ascultarea lor îi aduce într-o furtună (Marcu 4:35, Marcu 6:45). Dar numai în acea furtună au văzut ei slava Domnului și au aflat ce poate El să facă.

În Psalmul 77 citim: „Ți-ai croit un drum prin mare, o cărare prin apele cele mari, și nu Ți s-au mai cunoscut urmele. Ai povățuit pe poporul Tău ca pe o turmă, prin mâna lui Moise și Aaron” (Psalm 77:19-20).

David descrie ce s-a întâmplat atunci când poporul lui Dumnezeu a ajuns la Marea Roșie. Părea că nu mai era cale de scăpare, însă calea de scăpare a lui Dumnezeu era prin mare.

Vor exista momente când Dumnezeu te va duce pe o cale care va părea imposibilă. Poate te vei întreba: „Cum voi putea să trec și de asta?” S-ar putea calea lui Dumnezeu pentru tine să nu fie lângă ape, ci prin ele. Iar atunci când calea Domnului pentru tine este prin ape mari, El îți oferă promisiunea aceasta: „Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine și râurile nu te vor îneca” (Isaia 43:2).

Dumnezeu era cu poporul Său atunci când treceau Marea Roșie. El îi conducea pe acea cale, dar urmele pașilor Săi erau neobservabile. Vor exista momente în viața ta când va fi dificil să identifici Prezența lui Dumnezeu. Poate te vei întreba: „Unde este Dumnezeu acum? Nu Îl pot vedea, nu Îi pot simți Prezența. Nu pot să-mi dau seama ce face.” Căile lui Dumnezeu par adesea misterioase, dar poți fi sigur de asta: Atunci când Domnul este Păstorul tău, El te va conduce. Chiar și atunci când nu Îi poți vedea urmele.

Cum se va întâmpla aceasta?

Asaf Îi spune Domnului: Ai povățuit pe poporul Tău ca pe o turmă, prin mâna lui Moise și Aaron.” Dumnezeu nu putea fi văzut la Marea Roșie, dar Moise și Aron puteau fi văzuți, iar El Și-a condus poporul prin mâinile lor. Sfatul înțelept este un dar de la Dumnezeu atunci când încercăm să aflăm care este calea cea dreaptă. Calea nebunului este fără prihană în ochii lui, dar înțeleptul ascultă sfaturile.” (Proverbele 12:15). Ascultă sfaturile și primește învățătura, ca să fii înțelept pe viitor!” (Proverbele 19:20).

Dumnezeu îți dăruiește păstorii Săi mai mici (credincioșii Lui – n.tr). El pune alți credincioși lângă tine. Caută sfaturile lor înțelepte, și prețuiește-le, atunci când încerci să afli calea cea dreaptă. Deschide-te la posibilitatea ca Dumnezeu să te conducă prin ei, la fel cum Și-a condus poporul prin Moise și Aaron. Vor exista momente când Domnul te va conduce pe calea cea dreaptă prin oamenii pe care îi așază lângă tine.

Păstorul cel Bun te va duce mai departe 

Dacă Dumnezeu te-a așezat într-un loc unde te bucuri de pășuni verzi, s-ar putea să nu mai vrei să pleci de acolo niciodată. Dar va veni un timp în care Păstorul cel Bun te va conduce mai departe.

Atunci când oile sunt aduse într-un loc cu iarbă verde, ele se bucură de un ospăț! Problema este că nu știu când să se oprească. Iar atunci când sunt lăsate într-un singur loc prea mult timp, ele vor mânca nu numai iarba, dar și rădăcinile, lăsând câmpul complet gol. Așa că, un păstor bun, trebuie să aibă un plan de gestionare a pământului și, înainte ca un câmp să devină prea pășunat, el își va duce oile mai departe pentru a le hrăni.

Iată ceva cu ce vom avea toți de-a face. Domnul te așază într-un loc unde iarba este verde. Ești bucuros pe această pășune, iar când Păstorul te va conduce mai departe, nu vei vrea să mai mergi. „De ce nu pot sta aici mai mult? Nu doresc această schimbare! Nu vreau să părăsesc această pășune.”

Ține minte că, atunci când Păstorul te conduce mai departe, El îți spune: „Nu acesta este locul unde vei fi hrănit în continuare. Am un alt loc pentru tine unde îți voi purta de grijă. Acolo te voi hrăni. Acolo te vei odihni. Nu te teme, aceasta este calea cea dreaptă.”

Deci, ai încredere în Păstor atunci când El te conduce mai departe.

Este un imn vechi care spune: „Rămânând în dragostea-I cerească, inima mea nu se va teme de nicio schimbare.” Atunci când Domnul este Păstorul tău, nu trebuie să te temi de nicio schimbare. Acolo unde te conduce Păstorul tău, este și calea cea dreaptă. Întotdeauna! 

Acest articol este un fragment din predica „El mă conduce” din seria Psalmului 23 intitulată Domnul este Păstorul meu.

Tradus cu permisiune de la: Open The Bible

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button