Articole

Atac sângeros în Nigeria- peste 50 de creștini morți

Preoți și credincioși răpiți - primul atac major asupra unei biserici din sudul Nigeriei

Organizația de ajutor pentru creștinii persecutați Open Doors raportează un atac sângeros asupra unei slujbe a unei biserici în Duminica Rusaliilor în Owo, în sud-vestul Nigeriei. Câteva zeci de creștini, inclusiv copii, au fost uciși de focuri de armă sau dispozitive explozive. Până acum, niciun grup nu a revendicat atacul. În nordul Nigeriei, grupurile islamiste extremiste au efectuat în trecut numeroase atacuri mortale asupra congregațiilor și satelor creștine. Odată cu atacul de la Owo, în statul Ondo, o biserică din sudul creștin al țării a devenit pentru prima dată ținta unui atac major, raportează Open Doors Deutschland.

Numărul creștinilor uciși și răpiți nu este încă cunoscut

Oameni înarmați, neidentificați au percheziționat duminică, 5 iunie, Biserica Catolică Sf. Francisc din orașul Owo, statul Ondo, sud-vestul Nigeriei. Creștinii tocmai își celebrau slujba Rusaliilor. Atacatorii au ucis aproximativ 50 de persoane, potrivit rapoartelor presei, și l-au răpit pe preotul șef și un număr necunoscut de credincioși, potrivit BBC.

Purtătorul de cuvânt al poliției de stat Ondo, Funmilayo Ibukun Odunlami, a declarat pentru Reuters că bărbați înarmați au tras asupra oamenilor în afara și în interiorul clădirii bisericii, ucigând și rănind credincioșii. Potrivit martorilor oculari, atacatorii au folosit și explozibili. Politicianul Ogunmolasuyi Oluwole a spus că mulți dintre morți erau copii. Până acum nu există nici un număr oficial de morți. Un medic al spitalului, care a cerut să nu fie numit, a spus că cel puțin 50 de cadavre au fost duse la două spitale. Zeci de răniți căutaseră ajutor medical, personalul spitalului era copleșit.

Guvernatorul statului Ondo Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu, care a vizitat locul atacului și unii dintre răniții aflați în spital, a descris incidentul de duminică drept „un masacru major” care nu ar trebui permis să se repete. Președintele Muhammad Buhari a condamnat atacul de duminică drept „dezgustător”.

Creșterea violenței extremiste islamice

Atacurile din sudul Nigeriei sunt rare, dar atacurile direcționate împotriva creștinilor din centura de nord și centrală sunt foarte frecvente. Atacatorii scapă aproape întotdeauna cu asta. Cu doar o săptămână în urmă, liderul metodist nigerian a fost răpit împreună cu alți doi miniștri. Prelatul metodist a spus că a plătit 240.000 de dolari pentru a-și elibera însoțitorii. În urmă cu două săptămâni, doi preoți catolici au fost răpiți în Katsina, statul natal al președintelui Buhari, în nordul țării. Încă nu au fost eliberați.

Open Doors îndeamnă creștinii la rugăciune pentru cei îndoliați. „Închinătorii pașnici au fost uciși în mod deliberat. Suntem alături de frații și surorile noastre din Nigeria în această mare suferință”, a declarat ofițerul de presă Open Doors, Ado Greve. Potrivit indicelui mondial de persecuție al organizației creștine de ajutor Open Doors, peste 4.650 de creștini au fost uciși pentru credința lor în Nigeria anul trecut, peste 2.500 de creștini au fost răpiți și multe femei creștine au fost forțate să se islamizeze și să se căsătorească. Au avut loc atacuri asupra a aproximativ 470 de slujbe și biserici. În indicele mondial al persecuției din 2022, Nigeria ocupă locul 7 printre țările în care creștinii sunt cel mai persecutați pentru credința lor.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button