Stiri

In memoriam – Gabi Luncă

foto: playtech.ro

A apus și „marea doamnă” așa cum era numită sora Gabi de criticii muzicii populare. Pe numele ei real, Elena Gabriela Onoriu. Cu adevărat a fost doamna foarte sus cotată prin valoarea dată de înzestrările divine. Îndrăgită de soții Ceaușescu, invitată de multe ori la Cotroceni și de președintele Iliescu, Gabi Luncă a fost un om care nu ar fi expirat niciodată și dacă mai trăia 80 de ani.

Sau, așa cum spunea un specialist, jurnalista germană Grit Friedrich, specialistă în cultura Europei de Est, concluzionează: „Vocea de argint a lui Luncă, cântecul său ușor încordat au fost de multe ori copiate, însă nimeni nu a reușit să o egaleze.“

Însă cea mai minunată parte a acestei doamne de talie internațională, pe o perioadă de jumătate de secol, o reprezintă ultimii 30 de ani de activitate. Așa cum este descrisă biografia sa pe platforma Wikipedia:

Citez: „A refuzat cu îndârjire să mai cânte melodiile care au făcut-o celebră. Deși din anul 1992 cei doi soți s-au hotărât să cânte numai pentru Dumnezeu, în cadrul adunărilor religioase, la evanghelizări și emisiuni Radio-TV creștine. În ultimii aproape 30 de ani a fost misionar și a cântat chiar pentru deținuți, la orfelinate, căminele de bătrâni, pentru ajutorarea acestora fiind mereu în căutare de sponsori.”

Tot Wikipedia redă o fațetă formidabilă a activității sale în Marea Britanie: „Abia la finele anilor ’90 înregistrările de la Electrecord ajung în Marea Britanie și intră în atenția postului de radio BBC, cu albumul „Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5” (Cântece dintr-o altă vreme – n.r.). Această „grande dame” a muzicii lăutărești cucerește scena muzicii world, fiindcă interpretările sale au fost dintotdeauna considerate „ieșite din timp.“ În anul 2002 este nominalizată la Premiul The Listeners Award, acordat la categoria World music.”

A fost cetățean de onoare al frumoasei comune arădene Șiria, județul Arad (satul lui Slavici), și Vărbilău (județul Prahova). A fost misionară creștină și filantropă.

Citește mai departe pe onisimbotezatu.blog

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button