Devotionale

Când Dumnezeu spune NU rugăciunilor noastre

De Mervin John Lobo

Rugăciuni neascultate

Cu toții am experimentat acele situații în care rugăciunile noastre păreau a fi “neascultate”. Luând în considerare multele versete biblice care afirmă că Domnul ascultă rugăciunile noastre, chiar există expresia “rugăciune neascultată”? Dacă știm cu certitudine că răspunsul este NU, de ce uneori cerem, dar nu primim?

via loveworldusa.org

Pentru a răspunde la această întrebare, mai întâi să fim sinceri cu privire la ceea ce înțelegem prin “rugăciune neascultată”. Practic, atunci când folosim această expresie, nu spunem că Dumnezeu nu a răspuns la rugăciune, ci, mai degrabă, că răspunsul lui a fost NU. Aceasta duce la o altă întrebare importantă (și una la care vom răspunde): de ce Dumnezeu uneori spune NU? Să deschidem Biblia și să ne uităm la câteva motive pentru care Domnul nu ascultă cererile noastre.

Lipsa smereniei

Uneori credem că știm ce este mai bine și continuăm să-I spunem lui Dumnezeu ce avem nevoie. Chiar mai rău, ne înfuriem când El nu răspunde destul de repede sau în modul pe care îl dorim. Unul dintre exemplele mele preferate de rugăciune umilă este femeia siro-feniciană a cărei fiică era posedată de un demon (Marcu 7: 24-30).

Ea se apropie de Isus cu umilință, ca un cerșetor. Când Domnul a răspuns la rugămintea ei cu “nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci la căței”, ea nu s-a lăsat intimidată și a răspuns: “Da, Doamne, dar și cățeii de sub masă mănâncă din fărâmiturile copiilor”. Nu s-a plâns, nu s-a simțit ofensată și, mai important, nu a renunțat. În schimb, ea a continuat să ceară, crezând cu umilință în capacitatea Domnului de a o ajuta. Rezultatul? Fiica ei a fost vindecată.

Lipsa de credință

Când ucenicii au venit la Isus și L-au întrebat de ce nu au reușit să scoată un demon dintr-un băiat, răspunsul Domnului a fost: “Din pricina puținei voastre credințe” (Matei 17:20). Când ne apropiem de Isus cu o cerere, într-adevăr credem în puterea Lui? Poate, dar asta se poate schimba în grabă, mai ales când starea unei rude bolnave pentru care ne rugăm începe să se înrăutățească.

Cât de importantă este credința atunci când ne rugăm? Potrivit lui Isus, “tot ce veți cere cu credință, prin rugăciune, veți primi” (Matei 21:22). Asta înseamnă că, de fiecare dată când Dumnezeu nu ne-a oferit cererea, este pentru că lipsește credința noastră? Nu, dar ar putea fi un factor care contribuie și care ar trebui combătut.

Înainte de a vă panica în privința slăbiciunii voastre, totuși, amintiți-vă că credința este un dar și nu o puteți spori cu puterile voastre. Ce puteți face este să-I cereți Domnului să sporească credința voastră, la fel cum a făcut și tatăl băiatului stăpânit de un duh mut: “Cred, Doamne; ajută necredinței mele” (Marcu 9:24).

Cerem lucruri greșite

Hai să recunoaștem, uneori ne rugăm pentru lucruri greșite. Chiar dacă ar putea fi ceva neintenționat, cerem deseori lucruri care ne vor mări confortul și ar putea dăuna relației noastre cu Domnul. Acest nou loc de muncă ar putea să îți aducă mai mulți bani și să te ajute să oferi bunăstare familiei tale, dar poate îți cere să lucrezi ore suplimentare care ar putea reduce timpul petrecut cu familia ta.

Creșterea câștigurilor și a siguranței ne-ar putea determina să ne bazăm mai puțin pe Dumnezeu, gândindu-ne că suntem în total control asupra vieții noastre. Încă o dată, Scriptura oferă un răspuns clar la motivul pentru care cerem uneori, dar nu primim: “Cereți și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre“ (Iacov 4:3).

Ar putea fi dăunător pentru noi

Uneori cerem lucruri care ar putea fi dăunătoare pentru noi din punct de vedere spiritual. Aceste lucruri aparent „bune” ar putea să ne facă să pierdem mântuirea. Chiar dacă Isus a promis că, dacă vom cere, vom primi, El n-a spus niciodată că vom obține exact ceea ce am cerut. De fapt, ne-a asigurat că nu ni se va da nimic care nu este bun pentru noi.

“Cine este omul acela dintre voi, care, dacă-i cere fiul său o pâine, să-i dea o piatră? Sau, dacă-i cere un pește, să-i dea un șarpe? Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer?” (Matei 7:9-11).

În loc să ne supărăm, cuvintele lui Isus ar trebui să ne facă să fim bucuroși și să ne ofere încrederea de a cere tot ce credem că avem nevoie. În cele din urmă, știm că Tatăl nu ne va oferi niciodată ceva dăunător.

Are ceva mai bun în minte

Este atât de greu să recunoaștem, dar uneori nu putem vedea imaginea de ansamblu. Dumnezeu știe întotdeauna ce este mai bine pentru noi și pentru cei din jurul nostru. El are, de asemenea, un plan pentru viețile noastre, care implică deseori lucruri pe care, mai degrabă, nu le-am face.

Foarte puțini oameni s-ar ruga pentru grea suferință sau mai multe cruci în viața lor. Ca ființe umane care au tendința de a evita durerea și suferința, este perfect normal. Uneori, însă, a face voia lui Dumnezeu implică suferință și chiar moarte. M-am rugat personal pentru vindecarea fizică a rudelor afectate de cancer, care au murit. Asta înseamnă că Dumnezeu nu mi-a răspuns la rugăciuni? Deloc. El a spus pur și simplu NU vindecării fizice, pentru că nu a fost cel mai bun lucru.

Unul dintre versetele mele biblice preferate și cele mai reconfortante este Romani 8:28: “Știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu.” Nu numai lucrurile bune, ci toate! Uneori, dragi prieteni, trebuie să avem încredere că Dumnezeu știe mai mult decât noi.

Fii deschis la răspunsul Său

Deși nu ar trebui să ne oprim niciodată, ar trebui să fim deschiși la răspunsul Său. Una dintre cele mai bune ilustrații poate fi găsită în rugăciunea lui Isus, în noaptea dinaintea morții Sale. Oferindu-ne un exemplu puternic despre modul în care trebuie să ne rugăm pentru nevoile noastre, dar și cum să rămânem deschiși la răspunsul lui Dumnezeu, El a folosit următoarele cuvinte: “Tată, dacă voiești, îndepărtează paharul acesta de la Mine! Totuși, facă-se nu voia Mea, ci a Ta” (Luca 22:42).

Sunt perfect de acord să te rogi ca soțul tău să fie vindecat de cancer sau să primești acel nou loc de muncă, dar întotdeauna să fii deschis la voia lui Dumnezeu. El vede imaginea de ansamblu și chiar știe ce este mai bun pentru tine. Să luăm exemplul dat de Isus și întotdeauna să avem încredere în providența Lui. Deși este greu de acceptat, trebuie să avem încredere că Dumnezeu are întotdeauna un motiv pentru a spune NU cererilor noastre. El face acest lucru din dragoste și pentru că El “voiește ca toți oamenii să fie mântuiți” (1 Timotei 2: 4).

Material tradus cu permisiune de pe TurnBackToGod

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button