DocumentareEditoriale

„Depresia – durerea sufletului. Unde se poate găsi eliberare şi pace?” Partea a III-a

Câteva gânduri despre depresie:
M.O.:
Tristeţea o purtam cu mine oriunde mergeam.
Daniela Bălan:
Nu ştiam, eram disperată. Nu mai găseam nici o portiţă.
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru:
Este bine să spunem tinerilor că în Isus Cristos găsim cel mai puternic antidepresiv. Fără El nu găsim decât lacrimi în această viaţă, nu găsim decât disperare.
Daniela Bălan:
Eşti nemulţumit tot timpul. Eşti distrus.
S.M.:
Aveam impresia că merg în iad, pur şi simplu. Aveam impresia că doar un pas mă mai desparte de iad. Aveam senzaţia că totul arde în jurul meu.
Prof Dr. Iosif Ton, teolog, absolvent al Universitatii Oxford din Anglia:
De ce-am ajuns acolo? Pentru simplul motiv că nu-mi pot umple golul pe care nu-l poate umple decât Dumnezeu.
Ioan Ciobotă, reporter:
Depresia este cea mai raspindita boala din Romania. Cele mai afectate categorii de persoane sint cele cu virstele de la 20 la 30 de ani si de la 45 la 55 de ani.
Ce se întâmplă în generaţia noastră? Care sunt câteva cauze ale depresiei, care sunt efectele şi care ar putea fi posibile soluţii pentru depresie, la toate aceste întrebări încercăm să răspundem în minutele care urmează. Cu siguranţă nu putem atinge toate punctele de vedere legate de subiectul „depresie”, dar sperăm ca o bună parte dintre frământarile ascultătorilor noştri sa-şi găsească răspuns.
M.O.:
Când merg undeva, sau când am de făcut ceva, stau cu un stres că am de făcut ceva, şi atunci automat oboseala îşi spune repede cuvântul şi nu mai eşti un om calm, şi intervine şi panica. Dar nu acasă – foarte rar se întâmplă acest lucru acasă, doar dacă sunt foarte obosită şi poate veni o persoană care să mă obosească cu alte probleme – atunci e posibil.
Ioan Ciobotă:
Depresia face parte din normalul vietii omului secolului 21?
Ovidiu Bulzan, pastor:
Pentru mine atât singurătatea, cât şi nevoia de a avea o viaţă echilibrată, face parte dintr-un mix pe care Dumnezeu l-a aşezat în viaţa noastră. Să-L căutăm şi să nu ne mulţumim decât după ce L-am găsit. Şi după ce L-am găsit, să nu ne mulţumim decât să ne includem în construcţia numită „Biserică, Biserică universală”.
Vreau să vă spun că bucuria mea cea mai mare este să constat că Dumnezeu este unitar. Aceleaşi legi care funcţionează în estetică, sunt legile care se aplică în arhitectură, în sculptură, în poezie, în artă în general.
Aceleaşi legi le-a lăsat Dumnezeu să funcţioneze şi în armonia care ne integrează pe noi în noi înşine şi pe noi în ansamblul mai mare comunitar din jurul nostru.
Radiana Cordos, psiholog si consilier crestin:
O altă cauză ar fi stresul sau pierderi foarte mari pe care nu le putem controla – de exemplu când moare cineva, este ieşit de sub controlul nostru şi nu avem cum să controlăm lucrurile respective.
Ioan Ciobotă:
Din ce cauză ajungi la depresie?
S.M.:
Cred că una din cauze este izolarea. O altă cauză ar fi lipsa unei încrederi în ceva dincolo de realitatea aceasta trecătoare.
Ioan Ciobotă:
Care au fost momentele cele mai triste în această perioadă de depresie şi cum s-au manifestat? Aţi început să mergeţi pe străzi sau v-aţi închis, n-aţi mai vorbit cu nimeni, aţi stat în întunerec?
Daniela Bălan:
Momentele de depresie care au fost cele mai triste au fost însoţite de imposibilitatea de a vorbi – acesta am păţit în urmă cu câţiva ani. Nu puteam să exprim ceea ce gândesc. Aveam formula în cap dar nu puteam să spun – mă bâlbâiam. Am avut o perioadă în care m-am bâlbâit cam 3 luni de zile. Atunci plângeam în continuu, pentru că mi-era frică c-am să rămân aşa. De la ce-a pornit atunci? De la o lovitură – am primit o palmă de la fostul meu soţ şi am dat cu capul de perete, apoi am făcut o febră tot în săptămâna aia şi brusc n-am mai putut vorbi. Atunci am fost foarte disperată că voi rămâne aşa, şi atunci nu puteam să lucrez, nu puteam să-mi cresc copiii cum trebuie, etc. Cam asta a fost cea mai dureroasă etapă din viaţa mea. Am luat foarte multe medicamente, foarte multă psihoterapie şi am reuşit să controlez depresiile, cu timpul. Eu sufăr de depresie cam de 8-9 ani.
M.O.:
Situaţiile se datorează oboselii îndelungate.
Lidia Iliesi:
Cum s-au manifestat la tine?
M.O.:
La început prin stări agitate, insomnii, stări de tristeţe care treptat cresc şi se ajunge la urmă la starea de depresie.
Ioan Ciobotă:
Ce este depresia şi care sunt cauzele care ţin de interiorul persoanei umane, şi nu de factori externi, care duc la depresie?
Dr.Doina Cosman, profesor la Universitatea de medicina si farmacie din Cluj, catedra Psihologie medicala, medic primar psihiatru, sef de sectie:
Ca şi om de ştiinţă şi totodată ca şi psihiatru clinician, practician, nu pot să nu mă gândesc că depresia este o realitate biologică.
Cele mai noi cercetări au descoperit că depresia se datorează unor disfuncţiuni în sistemul nervos central, a unor substanţe care conduc influxul nervos. Aceste substanţe se numesc „neurotransmiţători”. Există o mare disfuncţionalitate în sistemul de neurotransmiţători, de tip serotoninergic şi de tip noradrenergic. Ce înseamnă acest lucru? ?nseamnă că persoana depresivă, la un moment dat, atunci când începe depresia, nu mai are suficientă serotonină sau nu mai are suficienţi neurotransmiţători noradrenergici în sistemul nervos central, adică exact acolo unde aceia ar trebui să fie prezenţi şi să-şi facă lucrul.
Prof Dr. Iosif Ton, teolog, absolvent al Universitatii Oxford din Anglia:
De ce am ajuns acolo? Pentru simplul motiv că nu-mi pot umple golul pe care nu-l poate umple decât Dumnezeu. Acesta trebuie să fie lucrul fundamental pe care trebuie să-l înţeleagă oricine care trăieşte într-o depresie. La urma urmelor, totul se datorează faptului că este în tine un gol, pe care nu-l poate împlini nimic, nimic, nimic decât Dumnezeu ?nsuşi.
Până nu umpli golul acela, orice altceva ai face, tu tot neîmplinit, tot nefericit, tot fără putere vei fi.
Ioan Ciobotă:
Nadia Neagoe a reuşit să scape din depresie.
Nadia Neagoe:
Am început să merg la biserică şi să încerc să înţeleg mai mult Cuvântul lui Dumnezeu care se explica, cu toate că nu înţelegeam prea mult şi de multe ori râdeam.
A fost într-o seară de evanghelizare. Am mers – ca de obicei – obligată de mama la biserică şi Cuvântul lui Dumnezeu mi-a vorbit astfel: „Adevărat vă spun că dacă nu vă veţi înoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu nici un chip nu veţi intra în Impărăţia Cerurilor”.
Acest verset m-a frământat mult şi la început n-am înţeles şi am încercat să o întreb pe mama mea. Şi-a făcut puţin liber şi a început să-mi povestească că dacă nu mă-ntorc la Dumnezeu şi dacă nu-L primesc în inimă, dacă voi pleca de pe acest pământ, nu voi ajunge în ?mpărăţia Cerurilor şi nu voi putea să mă bucur de toată dragostea Domnului.
Ioan Ciobotă:
Ce este depresia?
Dr. Ioan Negrulescu, medic psihiatru:
Boala depresivă este o boală pe care o pot defini mai greu, pentru că există în atâtea circumstanţe ale vieţii, sub atâtea forme, încât este foarte greu să găseşti o definiţie precisă bolii depresive.
Radiana Cordos, psiholog si consilier crestin:
Spre exemplu îţi este frică să nu-ţi moară soţul. Toată viaţa te vei lăsa „bătut măr” de frica aceasta, pentru că mereu şi mereu îţi revine în gândurile tale şi te va deprima.
Dr. Ioan Negrulescu, medic psihiatru:
Depresia în general este o boală atât de frecventă în lumea noastră de astăzi, încât se poate spune cu certitudine că fiecare om a trăit într-un fel sau în altul, la un grad de intensitate sau la un alt grad de intensitate, un puseu depresiv. O depresie de intensitate mai mică sau de intensitate mai profundă, însă fiecare dintre noi, într-un fel sau în altul, datorită condiţiilor vieţii în secolul în care trăim, trăim fiecare dintre noi nişte episoade depresive, cărora, de obicei, le bagatelizăm importanţa sau mulţi dintre noi disimulează puseele depresive pentru a apărea într-o postură plăcută anturajului imediat.
Ioan Ciobotă:
Ce sfat le-ai da unor cititori care trec prin aceleaşi situaţii acum?
S.M.:
Cred că cel mai bun sfat ar fi să-şi pună în primul rând încrederea în Dumnezeu, că EL îi poate scoate din orice stări ar fi – oricât de rea ar fi starea aceea, Dumnezeu îi poate scoate.
Şi mie mi-a fost greu să înţeleg atunci pe moment lucrul acesta, dar avându-l pe Dumnezeu alături de mine şi punându-mi toată încrederea în El, şi crezând că El mă poate scoate din starea în care eram – până la urmă aşa s-a întâmplat efectiv. Nu dintr-o dată, dar în timp am văzut că mâna lui Dumnezeu a fost acolo şi m-a ajutat să trec de stările acelea depresive.
Ioan Ciobotă:
Ne întoarcem la istoria unei vieţi zbuciumate de probleme şi care a cunoscut depresia – Daniela Bălan.
– Cum înţelege concubinul dumneavoastră să se implice în starea în care sunteţi şi să vă sprijine?
Daniela Bălan:
Mă sprijină, dar cum în ziua de astăzi majoritatea oamenilor au depresii, chiar dacă se consideră normali şi toutşi undeva au şi ei o chichiţă, nici el n-are răbdare tot timpul.
Oricum m-a sprijinit foarte mult. Când n-a mai putut, mi-a întors spatele şi a plecat, pentru că n-a mai rezistat, dar s-a întors şi m-a sprijinit în continuare şi mă ajută foare mult cu copilul cel mare, care nu este al lui, şi pot să spun că m-a sprijinit şi mă sprijină în continuare. Mă-nţelege, câteodată. Altădată nu mă-nţelege, dar găsim o soluţie – ori plec eu din casă pentru 10 minute, ori pleacă el în cameră şi nu mă mai bagă în seamă.
La noi în casă se întâmplă totuşi minunea asta că mă-nţelege şi mă sprijină, nu mă dă la o parte.
Ioan Ciobotă:
Există însă un aspect foarte important în tratarea depresiei, prezentat în conitnuare de Prof. Doina Cosman, medic psihiatru.
Dr.Doina Cosman, profesor universitar, medic primar psihiatru:
O altă situaţie care trebuie să completeze terapia deja complexă pe care am amintit-o, este consilierea spirituală. Persoana trebuie să se refacă din punct de vedere spiritual, trebuie să ştie cine este, ce-şi doreşte cel mai muilt în viaţă, trebuie să aspire la o comuniune spirituală cu Dumnezeul său, cu Creatorul său, ca să se înţeleagă mai bine cine este, oglindindu-se în minunăţia creaţiei.
Pentru aceasta poate că este bine să apeleze la un consilier spiritual creştin.
Ioan Ciobotă:
Depresia s-ar putea numi „Durerea sufletului”.
Unde se poate găsi eliberare şi pace?
Prof Dr. Iosif Ton, teolog:
E bine spus „Depresia este durerea sufletului”. Dar este durerea sufletului pentru că e golul acela de care am vorbit. Vindecarea este în umplerea golului. Nu va fi niciodată vindecare până când golul din mine nu-l umple Domnul Isus, nu-l umple Duhul Sfânt şi nu-l umple Dumnezeu ?nsuşi, Dumnezeu Tatăl.
Când am această plinătate a lui Dumnezeu – Efeseni 3:19 „Ca să ajungeţi plini de toată plinătatea lui Dumnezeu” – când ai această plinătata a lui Dumnezeu, ai vindecarea de orice depresie.
Ioan Ciobotă:
Iar vindecarea de depresie este strâns legată de vindecarea relaţiilor cu cei din jur.
– Nadia Neagoe, ai trecut printr-o perioadă de depresie în viaţa ta. Din ce cauză?
Nadia Neagoe:
Pot să zic că din cauza familiei mele cel mai mult. Tatăl meu a fost şi este încă un alcoolic, un om foarte dur şi foarte aspru. Nu poţi să vorbeşti cu el – imediat ţipa la tine, imediat dădea în tine. Niciodată nu puteai să vorbeşti ceva cu el ca de la un tată la fiu.
Mama mea era foarte slăbită şi tot timpul încerca să găsească o ocazie în care să vorbească cu el, să-i explice situaţia. El dădea foarte mult în noi, tot timpul era beat, tot timpul fugeam de acasă din cauza lui. Rar când stăteam acasă, când puteam să ne bucurăm de căldura unei case.
Dr. Ioan Negrulescu, medic psihiatru:
Boala depresivă este atât de frecventă încât ne dăm seama de frecvenţa ei şi după numărul mare de medicamente antidepresive care sunt solicitate la fiecare farmacie.
La fiecare farmacie întâlneşti antidepresive de toate felurile, ceea ce arată că depresia este o boală frecventă.
Radiana Cordos, psiholog si consilier crestin:
Cauzele depresiei sunt multe, iar printre ele aş aminti cauze genetic-biologice, cauze fizice cum ar fi lipsa de somn, lipsa de mişcare. Apoi poate veni ca efect secundar al unor boli – toate fetele cunosc sindromul premenstrual şi scurta depresie legată de săptămâna aceea dinainte de menstruaţie.
Ştim cu toţii despre depresiile acelea post-partum, după naşterea copilului, prin care mai mult sau mai puţin fiecare mamă trece.
De asemenea există un chimism în creier – e vorba de serotonina care are un anumit nivel în creierul nostru şi acest nivel scăzut determină şi duce la depresie.
Ioan Ciobota:
Care sunt cauzele primare care duc la apariţia depresiei în viaţa unui om, care este impactul propriilor acţiuni sau greşeli în declanşarea depresiei?
Dr.Doina Cosman, profesor universitar, medic primar psihiatru:
Dacă ne referim la impactul evenimentelor asupra vieţii omului, putem să vorbim despre relaţia stres-depresie.
S-au făcut cercetări ştiinţifice, care cuantifică evenimentele negative din viaţa unui om şi ajungerea la depresie.
Cea mai veche şi solidă cercetare, este cea a doi psihologi americani – Holm şi Rae – care au elaborat şi o scală numită „Scala evenimentelor negative”, în care ei punctează diferite evenimente negative din viaţă, cum ar fi divorţul sau chiar decesul unei persoane, problemele cu justiţia, deci ajungerea la fapte penale, etc.
O serie de evenimente le punctează cu puncte de la 100 până la 11.
Ioan Ciobotă:
Care sunt limitele biologice de rezistenţă ale omului, din acest punct de vedere?
Dr.Doina Cosman, profesor universitar, medic primar psihiatru:
Însumând acest punctaj pe durata unui an, a 12 luni, dacă se depăşeşte un punctaj de 250 Unităţi de Schimbare a Vieţii (Life Change Units), atunci persoana este în mare pericol de a face depresie.
De ce? Pentru că i se depăşeşsc mecanismele de apărare, sau într-un limbaj psihologic modern mecanismele de „copying”.
Ioan Ciobotă:
În continuare aplicaţia practică a mecanismelor descrise până aici – un studiu de caz care nu părea prea dificil la început, dar care totuşi a ajuns la depresie:
M.O.:
A fost după o naştere, copilul era destul de mare – aproape de 1 an, când am observat nişte stări care pe mine mă supărau. Eram foarte agitată, eu fiind o fiinţă foarte calmă înainte şi destul de liniştită.
Am început să mă neliniştesc din cauza a ceea ce simţeam. Mă concentram mult pe asta. S-a întâmplat în perioada aceea de oboseală multă să aflu şi o veste destul de urâtă şi tot în aceeaşi zi – era chiar înainte de sărbători, când era multă muncă în casă – să mai aflu încă o veste care nu era chiar întemeiată şi acele două lucruri m-au făcut praf într-o zi.
De acolo a început adevărata depresie.
Ioan Ciobotă:
Îţi aminteşti ce anume te-a ajutat să ieşi din depresie?
Nadia Neagoe:
N-au fost lucruri pământeşti care să mă ajute să ies din depresie, ci doar Domnul, doar puterea Lui şi dragostea Lui care o avea faţă de mine a fost ceea ce m-a ajutat să trec din depresia acesta.
Doar EL m-a ajutat. Cred că fără El şi fără voia Lui şi fără dragostea Lui care o are pentru mine, cred că n-aş fi putut să trec.
Ioan Ciobotă:
Se pare că oamenii în aproapele toate zonele lumii au ajuns la limita biologică de rezistenţă şi nu mai au resurse, iar cazurile de depresie sunt tot mai numeroase. Intr-o oarecare măsură s-ar putea vorbi aproape de o epidemie de depresie la nivel mondial.
Care sunt cauzele depresiei, care se manifestă prin tristeţe, abandonul hobby-urilor, scăderea interesului faţă de sine?
Dr. Ioan Negrulescu, medic psihiatru:
Trăim într-o lume care are mai multe depresii ca niciodată. Niciodată nu s-au întâlnit aşa multe depresii ca acum, în secolele trecute.
Acum sunt cele mai multe depresii, raportat la numărul de locuitori. Viaţa este extrem de trepidantă şi în acelaşi timp frustrantă. Omul nu mai are timp să se întâlnească cu sine însuşi, sau dacă se întâlneşte cu sine însuşi nu câştigă prea mult lucru – omul trebuie să se întâlnească în final cu Dumnezeu.
Radiana Cordos, psiholog si consilier crestin:
Vreau să citesc câteva cuvinte dintr-un psalm pe care l-a scris David, şi este extraordinar de interesant cum David îşi găseşte singur leacul la depresia lui. El zice:
„Cu lacrimi mă hrănesc zi şi noapte, când mi se zice fără încetare: ‘Unde este Dumnezeul tău?’.
Mi-aduc aminte şi-mi vărs tot focul inimii în mine, când mă gândesc cum mergeam înconjurat de mulţime şi cum înaintam în fruntea ei spre casa lui Dumnezeu, în mijocul strigătelor de bucurie şi mulţumire ale unei mulţimi în sărbătoare.
Pentru ce te mâhneşti suflete şi gemi înlăuntrul meu?
Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi ?l voi lăuda.
El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.
Îmi este mâhnit sufletul în mine, Dumnezeule, de aceea la Tine mă gândesc.”
Ioan Ciobotă:
Cum ai ieşit din starea respectivă?
S.M.:
Cu toate că mă simţeam rău în general, dar erau şi momente sau zile când parcă mă simţeam ceva bine. Aveam momente mai lucide, când reuşeam totuşi să gândesc cât de cât şi să-mi fac speranţe, să-mi fac gânduri de viitor – să-mi termin facultatea, eram anul I la facultate.
Ziceam: „Lasă că o să mă fac bine, o să-mi iau examenele, o să continui facultatea, o să fie totul bine” şi încercam să mă consolez cu gândurile acestea.
Un rol important l-au jucat unii dintre prietenii mei, care mai veneau pe la mine în vizită şi-mi ziceau: „Va fi bine, Dumnezeu te va ajuta să scapi cu bine”.
Ioan Ciobotă:
O statistică recentă publicată pe Internet de CBN News, spune că în Statele Unite aproape 19 milioane de oameni suferă de depresie, iar dintre aceştia 3 milioane sunt tineri.
O caracteristică comună la toţi aceştia este trăirea în promiscuitate sexuală sau relaţii sexuale înainte de căsătorie. Ce legătură poate să fie între acţiuni concrete ale omului şi această situaţie nefericită?
Dr.Doina Cosman, profesor universitar, medic primar psihiatru:
Statistica pe care aţi pomenit-o mai abordează încă un aspect, datorită faptului că aţi pomenit de promiscuitate sexuală şi eventual de consum de droguri. Abordează aspectul biologic, pentru că aspectul psihologic, cel al stresului, al evenimentelor negative de viaţă se împleteşte strâns cu aspectul biologic.
S.M.:
Încercam să cred că Dumnezeu mă va ajuta să trec şi peste asta şi încercam să-mi pun încrederea în El, pentru că ştiam că doar El mă poate ajuta să trec peste asta.
Deşi mi-era greu, mi-era foarte greu, nu reuşeam să citesc Biblia aşa cum o citeam înainte, din cauza faptului că nu mă puteam concentra aşa de bine. Reuşeam să citesc foarte puţin din Biblie, reuşeam să mă rog foarte puţin.
Ioan Ciobotă:
Câţi ani are copilul cel mare şi dacă v-a spus vreodată ceva în legătură cu durerea sufletească prin care treceţi?
Daniela Bălan:
Are 9 ani şi jumătate, iar acum o lună de zile a vrut să-mi întoarcă spatele şi să plece la tatăl lui. Bineînţeles că eu am reuşit să mă abţin, să nu ţip, să nu zbier. Am tratat cât se poate de calm problema şi am zis: „Dacă-i alegerea ta şi dacă tu hotărăşti că aşa trebuie să fie, poţi face aşa.”
Dar a văzut că sufăr – plângeam în bucătărie dar fără să-i spun nimic. A văzut că mă doare şi a venit şi mi-a zis: „Dacă tu suferi aşa de mult pentru mine, rămân şi nu vreau să-ţi fac rău, pentru că eşti mama mea şi te-ai chinuit cu mine. Rămân lângă tine aşa cum eşti rea de gură. Eşti mama mea şi mă fac că nu te aud când te-apucă.”
Eu sunt rea de gură, aşa mă manifest eu când vreau să mă descarc puţin, îmi dau drumul la gură.
Ioan Ciobotă:
Dincolo de legătura obiectivă între promiscuitate şi depresie, există o legătură asemănătoare şi între consumul de alcool sau de droguri şi depresie?
Dr.Doina Cosman, profesor universitar, medic primar psihiatru:
În cazul celor care consumă droguri sau alcool, zestrea de serotonină din creier scade brusc. Nu se pot desprinde cele 2 aspecte în cazul unei vieţi trăite într-o promiscuitate, cu consum de droguri, cu comportament sexual dezorganizat. Totul duce la o rănire a ceea ce Dumnezeu a pus în noi, şi anume: neurotransmiţătorii, gândirea bună, potenţialul cognitiv, şi se ajunge destul de uşor la depresie.
Dr. Ioan Negrulescu, medic psihiatru:
Dacă trupul este plin de întunerec la un om care nu are ochi pentru Dumnezeu, ce şansă are el de a se reface?
Cât de mică este şansa acestuia, faţă de un credincios autentic, real, care are o relaţie cu Dumnezeu, pentru că nu poţi să spui că ai o credinţă puternică în Dumnezeu, dacă nu ai o cunoaştere a Lui.
Dacă ai o cunoaştere a Lui, depresia care apare la un moment dat în viaţa ta – şi trebuie să o accepţi aprioric: „Depresia trebuie să apară şi în viaţa mea, sau va apare şi în viaţa mea. Dar ce fac? Mă las în mâna Diavolului, care mă va învinui în permanenţă şi mă va face să-mi aţintesc privirea doar la păcatul pe care l-am făcut cândva? Sau îmi aţintesc privirile la Dumnezeu, care îmi iartă păcatul şi este gata să-mi redea iarăşi bucuria mântuirii, să-mi redea iarăşi puterea de a trăi.
Trebuie să fim foarte atenţi unde alergăm când suntem depresivi.

Realizator: Ioan Ciobotă

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button