Articole

Trupul înviat

4 promisiuni făcute creștinilor despre trupul înviat

www.freepik.com

de Colin Smith

Haideți să privim împreună la patru referințe biblice care ne vorbesc despre promisiunile minunate ale lui Dumnezeu cu privire la învierea trupurilor noastre.

1. Iov 19:25-27

Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că Se va ridica la urmă pe pământ. Chiar dacă mi se va nimici pielea şi chiar dacă nu voi mai avea carne, voi vedea totuşi pe Dumnezeu. Îl voi vedea şi-mi va fi binevoitor; ochii mei Îl vor vedea, şi nu ai altuia. Sufletul meu tânjeşte de dorul acesta în lăuntrul meu.

Observați ce știa Iov deja:

  1. că Răscumpărătorul lui este viu;
  2. că Se va ridica la urmă pe pământ;
  3. că atunci când se va întâmpla aceasta, Îl va vedea cu ochii săi.

Iov vorbește despre elemente fizice aici: ochii mei! Carnea mea! Îl voi vedea pe Dumnezeu! Și toate acestea se vor întâmpla atunci când Răscumpărătorul meu, care trăiește, Se va ridica pe pământ.

2. Romani 8:22-24

Dar ştim că, până în ziua de azi, toată firea suspină şi suferă durerile naşterii. Şi nu numai ea, dar şi noi, care avem cele dintâi roade ale Duhului, suspinăm în noi şi aşteptăm înfierea, adică răscumpărarea trupului nostru. Căci în nădejdea aceasta am fost mântuiţi. 

Răscumpărarea trupurilor noastre este nădejdea în care am fost mântuiți. Scopul suprem al lui Dumnezeu nu este acela de a salva doar o parte din noi (sufletul), ci întreaga noastră ființă (unitatea trup-suflet-duh).

Hristos te-a făcut (trup, suflet și duh) și te va răscumpăra pe deplin (trup, suflet și duh). El o va face în această ordine: acum sufletul, trupul mai târziu. Tot ceea ce a făcut Dumnezeu este bun și tot ce a creat El va răscumpăra.

3. Filipeni 3:20-21

Dar cetăţenia noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos.  El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Şi supune toate lucrurile.

a. Trupul nostru uman este descris ca fiind „smerit”

Oricât ar fi de puternic sau de dezvoltat, trupul uman este firav. Chiar dacă ești într-o formă fizică foarte bună, dacă ești lovit de un tir, ai mari necazuri! Trupurile noastre sunt fragile.

C. S. Lewis spunea: „Atunci când înveți să călărești, nu vei primi un cal impresionant. Numai când ești pregătit ți se va permite să călărești un animal care va galopa și va sări.” Așteaptă până când vei vedea transformarea. Chiar dacă poate ești impresionat acum, încă nu ai văzut nimic!

b. Trupul nostru va fi „transformat” de Domnul Isus Hristos și puterea Sa

Învierea trupului este un adevăr care nu poate fi înțeles în afara lucrării lui Hristos și a puterii Sale.

Credibilitatea acestui adevăr măreț stă în faptul că Hristos Și-a demonstrat puterea de a-i învia pe cei care sunt ai Lui, înviind El Însuși! Fiecare creștin spune: „Da, Mântuitorul mi-a dat o inimă nouă!” Dar El ne va da și un trup nou. Iar aceasta va reprezenta finalizarea lucrării Sale mântuitoare în viața noastră.

c. Trupul nostru înviat va fi la fel ca trupul glorificat al lui Hristos

Aceasta înseamnă că va fi un trup fizic. Nu vei fi o fantomă fără trup sau doar un duh în noua creație. Motivul pentru care nu vei petrece eternitatea plutind deasupra norilor este că trupurile nu zboară, nu-i așa?

Isus a spus: „Uitaţi-vă la mâinile şi picioarele Mele, Eu sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi: un duh n-are nici carne, nici oase, cum vedeţi că am Eu.” Carne și oase! Acesta este un trup fizic! Domnul Isus vorbește despre propriul Său trup de după Înviere.

Dacă este să vorbim despre înfățișare, trupul lui Hristos Cel înviat era atât de asemănător cu cel pe care îl avem noi acum, încât Maria a crezut că era grădinarul. Și tot El le-a părut încă un călător celor doi ucenici de pe drumul Emausului. Deși trupurile noastre înviate vor fi foarte diferite de cele pe care le avem acum, asemănările vor fi mult mai izbitoare decât diferențele.

În Evanghelia după Ioan, Îl vedem pe Isus nu numai gătind micul dejun, ci și mâncându-l împreună cu ucenicii. Cu siguranță putem vorbi despre fripturi la înviere, prieteni!

Wayne Grudem spunea: „Nicio [Biblie] scriere nu afirmă că Isus a trecut prin pereți, sau altceva de genul acesta.Atunci de ce ar crede cineva aceasta? Pentru că Biblia spune că ucenicii s-au întâlnit în spatele ușilor încuiate atunci când Isus a intrat (Ioan 20:19). Dar și Petru a fost în spatele ușilor încuiate ale închisorii, iar Dumnezeu le-a deschis în mod miraculos, pentru ca el să poată ieși (Faptele Apostolilor 12:10).

Ideea de corpuri cerești care se dematerializează vine de la prea multe filme de genul Star Trek, iar nu din Biblie. Isus vorbește despre trupul Său înviat în termeni de „carne și oase”.

4. 1 Corinteni 15:51-52

Iată, vă spun o taină: nu vom adormi toţi, dar toţi vom fi schimbaţi, într-o clipă, într-o clipeală din ochi, la cea din urmă trâmbiţă. Trâmbiţa va suna, morţii vor învia nesupuşi putrezirii şi noi vom fi schimbaţi.

Transformarea trupurilor pe care le avem acum, în trupurile pe care le vom avea, va fi instantanee. Toți credincioșii vor primi acest dar în același timp.

Noul pământ va fi mai bun decât cel pe care îl avem acum. Trupul înviat va fi mai bun decât trupurile pe care le avem acum. Și vom avea eternitatea la dispoziție pentru a savura delectările pe care Dumnezeu ni le-a pregătit.

Tradus cu permisiune: unlockingthebible.org

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button