DevotionaleFamilie

Căsătoria: Un legământ, NU un contract

„ Dragostea este cea mai mare” (1 Corinteni 13:13)

Căsătoria este un subiect delicat cu o mulțime de interpretări și lucruri care s-au denaturat pe parcursul vieții. Privim zilnic la lumea care ne înconjoară și vedem cum lucruri care nu au fost gândite vreodată sau nici măcar percepute în anii trecuți sunt regăsite astăzi în viețile celor de lângă noi.

Vorbind despre căsătorie și privind doar cum oamenii își demonstrează sau vor să își arate afecțiunea și dragostea față de partener, în anumite zile, mă face de cele mai multe ori să cred că, pentru unii, mariajul este doar un contract cu anumite puncte și subpuncte, obiecții și tratate, care, dacă nu vor fi respectate, contractul se va putea încheia.

Așa se face că, pentru lumea din zilele noastre, o zi care pare mai importantă decât alta, o zi în care oamenii vor să își demonstreze afecțiunea și iubirea față de partener nu a ajuns decât să fie un subiect care aduce mulți bani. Un subiect care nu mai este sentimental, ci un subiect profitabil, ceva din care se poate face o avere poate. Asistăm la un sistem în care ne trăim viața în fiecare zi și uităm de afecțiune, uităm de sentimentele pe care le purtăm unii față de alții și ne aducem aminte doar atunci când piața se pune în mișcare cu anumite lucruri sentimentale, pentru a ne aduce aminte de cel de lângă noi.

Este un lucru jalnic și dureros pentru aceia care își trăiesc viața fără să se gândească la dragostea pe care trebuie să o ofere celui/celei de lângă el/ea. Se spune că astăzi ar fi ziua îndrăgostiților, însă și ziua de astăzi va trece, dar oare ce vom lua cu noi în ziua următoare dacă vom mai fi în viață? Ne vom începe din nou rutina noastră și vom uita de cuvintele sau sentimentele pe care le-am dăruit câteva clipe. Poate facem parte din cealaltă categorie de oameni: oameni înțelepți care au înțeles că mariajul nu este un contract, și anume căsătoria este un legământ pe viață.

Care sunt, de fapt, factorii care ajută la dezvoltarea și menținerea legământului în viața celor căsătoriți? Cu toate că sunt multe lucruri care ajută și care influențează căsătoria înspre bine și menține dragostea, vom enumera aici doar câteva dintre ele:

  • Stabilirea țintei spirituale;
  • Slujirea în parteneriat;
  • Dezvoltarea abilităților comune;
  • Apreciere;
  • Evidențierea calităților;

Pe scurt vom încerca în câteva cuvinte să explicăm fiecare abilitate în parte.

Stabilirea țintei spirituale – este bine de știut și de luat în calcul faptul că a ne stabili o traiectorie în drumul nostru pe acest pământ, a avea amândoi aceeași ținută spirituală ne va ajuta în relația de căsătorie. Adică vom lupta pentru același țel: Împărăția lui Dumnezeu.

Slujirea în parteneriat – este al doilea pas la fel de important ca stabilirea țintei spirituale, care îi va implica pe cei doi să slujească împreună: de exemplu a cânta împreună.

Dezvoltarea abilităților comune – este bine și indicat să nu ne mulțumim cu faptul că va fi de ajuns dacă prestăm anumite lucruri și slujim împreună, ci dezvoltarea abilităților comune înseamnă a progresa în fiecare zi, a ne descoperi pe noi înșine. Înseamnă a vedea ceea ce ne face speciali și a pune în practică abilitățile noastre care, împreună, formează un întreg.

Apreciere – a ne aprecia reciproc înseamnă o doză zilnică de bunătate și respect. Câteodată lucrurile mici și chiar neînsemnate, poate, îl fac pe cel de lângă noi să se simtă apreciat pentru ceea ce face. Nu ne este greu să spunem un compliment precum: „Cât de minunat ai făcut cutare lucru!”

Evidențierea abilităților – știm cu toții că fiecare persoană în parte este un unicat de la Dumnezeu, de aceea fiecare dintre noi avem abilități diferite unii față de alții. A ne evidenția abilitățile unii altora și a ne încuraja reciproc face parte din conduita familiei.

Așadar, legământul căsătoriei este ceva sacru și nu uitați, în ultimul rând, tratați-l ca atare, pentru că nu face parte dintre un contract semnat pentru o perioadă determinată, ci este un legământ pentru toată viața!

Silviu Firulete

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button