DevotionaleMesaj Biblic

Cum pot ajunge în rai?

de Colin Smith

foto: http://jesuswallpaper.in

Cum pot ajunge în rai? Povestea tâlharului de pe cruce ne oferă un răspuns clar la această întrebare – el nu avea nicio faptă bună de oferit, nici înainte, nici după mântuire. Mântuirea lui a fost doar prin harul lui Dumnezeu. A.W. Pink întreabă:

Ce putea să facă? [Tâlharul] nu mai putea umbla pe cărarea neprihănirii pentru că avea un cui în picioare. Nu mai putea face nicio faptă bună pentru că un cui îi străbătea ambele mâini. Nu mai putea să înceapă un nou capitol și să trăiască o viață mai bună deoarece era pe moarte. [i]

Adevărul poate fi răsturnat întotdeauna de oamenii înșelători. Minunatul adevăr că Dumnezeu mântuie prin har, prin credință, nu este nici el o excepție. Un om i-a spus odată lui Spurgeon: „Dacă aș crede asta, aș continua să-mi trăiesc viața în păcat”, la care Spurgeon i-a răspuns: „Da, așa ai face!” [ii]

Dar inima mântuită Îl iubește pe Hristos. Păcătosul iertat trăiește cu dorința de a-I face pe plac Domnului său

Dacă tâlharul ar fi fost salvat de la crucificare și ar mai fi trăit încă 30 de ani, ar fi trăit o viață nouă și schimbată, dar el nu a avut această oportunitate. Faptul că a intrat în Paradis ne arată foarte clar unde se află mântuirea noastră.

Mântuirea noastră prin Hristos implică trei daruri minunate – justificarea, sfințirea și glorificarea. Justificarea este darul prin care păcatele noastre sunt iertate, sfințirea este darul prin care creștem în asemănarea cu Hristos, iar glorificarea este darul prin care intrăm în bucuria eternă a Împărăției cerurilor. Dacă înțelegi acestea, înțelegi viața creștină.

Hristos ne-a justificat

Acum, gândiți-vă la ceea ce i s-a întâmplat acestui om. El a fost justificat și glorificat în aceeași zi! A trecut peste sfințire în totalitate! Acest om nu a avut deloc o viață de creștin – nu a dus nicio luptă cu ispita, nu a făcut niciun efort de a avea o viață de rugăciune. Nu a fost botezat, nu i s-a dat Cina niciodată și nici nu a fost membru al vreunei biserici.

Să ne întoarcem la întrebarea noastră: cum pot ajunge în rai? Iată ce ne spune această poveste: intrarea în rai se face prin justificare, nu prin sfințire. Intri în rai prin iertarea și neprihănirea pe care ți le oferă Isus. Nu intri în rai prin viața creștină.

Noul testament repetă acest motiv din nou și din nou:

„Omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Hristos” (Galateni 2:16).

„El ne-a mântuit nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui” (Tit 3:5).

„Căci prin har ați fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni” (Efeseni 2:8-9).

Este adevărat că, acolo unde se naște credința, vor veni și faptele, dar mântuirea este numai prin har, prin credință, prin Hristos. Aceasta este vestea bună: că acceptarea ta de către Dumnezeu nu depinde de performanțele tale în viața de creștin.

Unde ai fi tu dacă Hristos ar fi spus: „Te iert, dar te voi urmări să văd cum te descurci de acum înainte.” Ce fel de dragoste este aceea? „Te iert, dar să ai grijă să nu mai cazi.” Atunci când citiți cuvintele „nu prin fapte”, bucurați-vă! Dacă nu era în acest fel, atunci ai fi fost prăbușit, fiindcă viața ta creștină nu este ceea ce ai vrea să fie, și nici a mea nu este.

Hristos ne oferă asigurarea deplină

„Astăzi vei fi cu Mine în rai” (Luca 23:43).

Nu-i așa că urăști timpul de așteptare până la primirea rezultatelor de la un examen? Dai testul, predai foaia și apoi începi să aștepți. Îți imaginezi cum ar fi să aștepți o viață întreagă rezultatele? Imaginează-ți că te rogi în fiecare zi, că slujești în fiecare săptămână, iar apoi te întrebi: „Voi ajunge în rai? Sau voi petrece veșnicia în iad?”

Când omul spune: „Doamne, adu-ți aminte de mine când vei veni în împărăția Ta!”, Hristos nu spune: „Vom vedea.” El nu spune nici: „Este cam târziu să te mai gândești acum la pocăință. Uită-te câți ani ai risipit!” Nu, Isus spune: „Astăzi vei fi cu Mine în rai!”

Fiul lui Dumnezeu aduce declarația din ultima Sa zi înaintea tuturor celor care își pun încrederea în El. Vedeți cum curge darul asigurării de la Hristos, mântuindu-ne prin har și prin credință, fără fapte? Dacă faptele noastre ar fi implicate în vreun fel în câștigarea intrării noastre în rai, asigurarea ar fi imposibilă.

Dacă mântuirea se baza pe faptele noastre în vreun fel, toată asigurarea noastră ar fi însemnat doar aroganță, pentru că am spune: „Am făcut ceea ce trebuia să fac”. Mântuirea nu depinde de faptele tale pentru Hristos, ci de lucrarea făcută pentru tine. Lucrarea Lui s-a terminat. Este perfectă și încheiată. Poți să-ți odihnești viața, moartea și veșnicia pe El, cu încredere deplină.

Raiul este mai aproape decât ai crede

Isus spune: „Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu Mine în rai” (Luca 23:43). Hristos este Domnul Paradisului. El ține cheile raiului. Nu există o asigurare mai mare decât promisiunea Sa. De aceea, apostolul Pavel spune: „Dumnezeu este Acela care-i socotește neprihăniți! Cine-i va osândi?” (Romani 8:33-34).

Moartea nu ne duce într-o perioadă lungă de stare de inconștiență. Iar, pentru credincios, nu duce nici la un proces lung de pregătire. Pentru credinciosul creștin, moartea este o trecere imediată în bucuria vieții, la dreapta lui Dumnezeu. A lipsi din trup înseamnă a fi în prezența Domnului.

Creștine, cerul este mai aproape de tine decât ai crede. „Astăzi vei fi cu mine în rai.”

 

[i] A. W. Pink, “The Seven Sayings of the Savior from the Cross,” p. 34, Baker, 2005

[ii] C. H. Spurgeon sermon, “Election and Holiness” March 11, 1860

 

Tradus cu permisiune: unlockingthebible.org

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button