StiriStudii/Cercetari

Influența nedorită a industriei de plantare a bisericilor asupra impactului nostru evanghelist

Reprezintă încă plantarea de biserici cea mai eficientă metodă de evanghelizare de sub ceruri?

Influența nedorită a industriei de plantare a bisericilor asupra impactului nostru evanghelist
foto: www.christianitytoday.com

de Ed Stetzer

Plantez biserici din 1988. Prima biserică am plantat-o în orașul Buffalo (New York), în comunitatea urbană săracă. Aveam două slujbe: eram muncitor independent (lucram la izolații), iar în weekend-uri plantam biserici. Aveam 21 de ani și nu știam ce fac, dar Dumnezeu a lucrat în toate.

Situația plantării bisericilor s-a schimbat radical de atunci.

În 1988, cele mai multe denominațiuni plantau biserici deoarece nu puteau găsi o altă lucrare de slujire. Cu câteva excepții, cei mai mulți au procedat în felul acesta.

În timp, plantarea de biserici a devenit acțiunea de bază pentru mulți dintre liderii noștri cu spirit antreprenorial. Această preferință pentru plantarea de biserici reprezintă o schimbare majoră de doar câteva decenii.

Concentrarea pe plantarea de biserici s-a dezvoltat în interiorul sferei evanghelice, deoarece conducerea în spirit antreprenorial adesea nu a fost bine-venită în interiorul Protestantismului, din motive de structură, dar și teologice.

Dar, în timp ce plantarea de biserici trecea la acest model, denominațiunile care nu spuneau „bun-venit” liderilor antreprenori, s-au luptat cu angrenarea în metoda plantărilor de biserici.

Scurt istoric

În urmă cu aproximativ 10 ani, am citit fiecare carte despre plantarea de biserici publicată în limba engleză, de la mijlocul anilor 1950.

Înainte de sfârșitul lui 1980 și mijlocul anilor 1990, în cea mai mare parte, bisericile plantau biserici, și nu indivizi antreprenori. Când era nevoie a se construi o biserică într-o zonă, o biserică din altă parte trimitea un grup format din membrii săi acolo.

Cu toate acestea, în anii 1980 s-a produs o schimbare majoră în plantarea de biserici (care a fost implementată complet în anii 1990) înspre o abordare sistematică, focalizată pe cei ce plantau biserica. Bisericile treceau de pe primul pe ultimul rând, persoanelor individuale li se oferea cuvântul și autoritate și adesea denominațiunilor și comunităților de oameni li se dădea loc în conducere.

Denominațiunile și comunitățile vor crea sisteme pentru ridicarea și inițierea liderilor antreprenori, plantatori de biserici.

De la mijlocul anilor 1990 până acum, plantarea făcută de antreprenori a dăinuit. Sistemele create definesc modul în care ar trebui să opereze un plantator de biserici, iar bisericile se află adesea pe locurile din spate. De-a lungul anilor în acest sistem, am devenit foarte buni la plantarea de biserici. Am creat sisteme de plantare, care, în cele din urmă, au devenit o industrie.

Dacă m-ai fi întrebat în 1988 ce este industria plantării de biserici, ți-aș fi răspuns că: „Nu există nicio industrie de acest fel.”

Dar aceasta nu mai este adevărat astăzi. În mod remarcabil, astăzi există o industrie robustă de plantare a bisericilor.

Industria plantării de biserici

Faptul că există o industrie a plantării de biserici îi deranjează pe unii oameni. Ei văd acest lucru ca fiind păcătos. Eu cred că este doar ceva normativ, ceea ce înseamnă că poate fi păcătos, dar, de asemenea, poate fi și de ajutor. Cu toate acestea, cred că sunt niște lucruri pe care trebuie să ni le amintim.

Capitalismul s-a infiltrat în strădaniile noastre de a construi biserici. Deoarece era o nevoie, afacerile au început să apară.

De exemplu, acum avem Industria Bisericilor Portabile  sau Biserica într-o cutie. Avem companii care creează instrumente pentru a te ajuta la conducerea bisericilor plantate. Afacerile nou-create au grijă de reclama și marketingul bisericilor plantate.

La bine ȘI la rău, plantarea de biserici a devenit o afacere de milioane de dolari. Când intră această imensă afacere în acțiune, ea există și creează pentru a face lucrurile mai eficiente. Și așa se și întâmplă.

Există astăzi mai multe instrumente pentru eficientizarea plantării de biserici decât în 1988. Dar rezultatul final este că astăzi suntem prinși în anumite realități nefericite.

Cu alte cuvinte, plantarea de biserici are astăzi niște probleme care puteau fi prezise. Aș putea să listez multe dintre ele, dar, în primul rând, adevărul este că:

Evanghelia a ajuns la greci, dar grecii au transformat-o într-o filosofie.

Evanghelia a ajuns la romani, dar romanii au transformat-o într-un sistem.

Evanghelia a ajuns la europeni, dar europenii au transformat-o într-o cultură.

Evanghelia a ajuns la americani, dar americanii au transformat-o într-o afacere.

(sursă necunoscută)

Consecințe evanghelice nedorite

Cu câțiva ani în urmă, cercetările noastre au descoperit că plantarea de biserici se extinde tot mai mult și mai rapid, dar tot mai puțini oameni sunt câștigați pentru Hristos. Odată cu venirea comunității economice și intrarea capitalismului în acțiunile noastre de plantare, am devenit mai buni la a aduna o mulțime.

Dar probabil că ne-am axat prea mult pe aceasta.

Am devenit prea confortabili. Impactul nostru evanghelic a scăzut. Nu am mai ajuns la cât mai mulți oameni cu Evanghelia.

Pericolul este ca cei care se opun plantării de biserici să se agațe de această realitate. Vreau să spun însă că plantarea încă este mai eficientă decât bisericile deja formate.

Punctul meu de vedere este acesta:

Peter Wagner este citat adesea cum că plantarea de biserici este cea mai eficientă metodă de evanghelizare de sub ceruri.

Și este – dacă intenția ei este să evanghelizeze.

Liderii care plantează biserici și cei care plantează biserici trebuie să răspundă la (și răspund): Cum facem evanghelizarea punctul principal al eforturilor noastre de a planta biserici?

Voi scrie mai multe despre aceasta curând…

Ed Stetzer deține Catedra de Biserică, Misiune și Evanghelizare – Billy Graham la Colegiul Wheaton, este decan al Școlii de Misiune, Slujire și Conducere la Colegiul Wheaton, este director executiv al Centrului Billy Graham și publică resursele despre conducerea bisericii prin Grupul de Misiune.

Tradus de la: www.christianitytoday.com

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button