ExternePoliticSocialStiri

Semne îngrijorătoare că antisemitismul este în creștere în România și în alte țări europene

Semne îngrijorătoare că antisemitismul este în creștere în România și în alte țări europene
foto: forward.com

„(Niciodată) să nu se mai repete”. An după an, oameni din întreaga lume repetă aceste cuvinte în cadrul evenimentelor în care se comemorează Holocaustul și, fără îndoială, vorbesc serios. Cu toate acestea, decidenții politici par să nu aibă nicio idee despre cum să controleze antisemitismul care se află în creștere. Pe câte se vede, în anumite țări guvernul însuși este contaminat. Deși nu toți evreii din Europa se simt în pericol, percep totuși o anumită neliniște, o stare de frământare crescândă.

Libertatea religioasă se află într-o situație critică, nesigură. În caz de neînțelegeri politice cu Israelul, comunitățile evreiești locale sunt de vină. Între timp, forme tradiționale de antisemitism ies iarăși la suprafață.

Desigur, autoritățile vorbesc împotriva antisemitismului din când în când. Desigur, există dovezi publice ale sprijinului cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Berlin, unde sute de oameni au defilat pe străzi purtând kipa (acoperământ religios evreiesc pe care îl poartă bărbații, n. tr.) ca răspuns la vestea că evreii nu se mai simt în siguranță să poarte kipa pe stradă. Desigur, organizațiile evreiești pot conta pe ajutorul poliției și chiar al armatei, dar toate acestea estompează simptomele mai degrabă decât să vindece boala. În ciuda tuturor eforturilor, se pare că antisemitismul continuă să crească.

Atitudinile liderilor europeni în privința acestei chestiuni nu oferă niciun motiv de optimism cetățenilor îngrijorați. Nu cu mult timp în urmă, Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a ținut un discurs în care efectiv i-a condamnat pe evrei pentru Holocaust. Din Europa nu s-a auzit atunci niciun reproș.

Iată o listă cu câteva dintre evenimentele antisemitice care au avut loc recent în Europa:

Capitala României, Bucureștiul, ocupă locul al treilea pe scara antisemitsmului online într-un studiu realizat în luna ianuarie a acestui an de către Ministerul Israelian al Afacerilor Externe. Primul și al doilea loc au fost desemnate orașelor Santiago din Chile, respectiv Dnipro din Ucraina.

Islanda are în vedere interzicerea circumciziei și condamnarea la șase ani de închisoare a persoanelor care o efectuează.

În 2017, în Regatul Unit al Marii Britanii s-a constatat o creștere șocantă a incidentelor antisemitice. În medie, au loc patru incidente antisemitice pe zi.

În Olanda, un restaurant evreiesc a fost vandalizat de câteva ori la rând. Poliția și mass-media au șovăit când a fost vorba să catalogheze violența repetată ca fiind „antisemitică”.

În Franța, o supraviețuitoare a Holocaustului în vârstă de 84 de ani, pe nume Mireille Knoll, a fost ucisă în apartamentul ei din Paris în 24 martie 2018. Autoritățile au declarat că este vorba despre un act antisemitic.

Cocktailuri Molotov au fost aruncate în Suedia asupra unui grup de tineri evrei care sărbătoareau Hanukkah la sfârșitul anului 2017.

Conflictul cu Rusia contribuie la creșterea naționalismului în Ucraina. Deseori, acesta merge mână în mână cu antisemitismul. Eroii naționali sunt sărbătoriți, dar uneori se întâmplă ca aceiași eroi să fi fost implicați în organizarea de pogromuri sau să fi colaborat cu naziștii. În 20 aprilie a fost sărbătorită ziua de naștere a lui Adolf Hitler și nu au lipsit manifestările antisemitice. Pe un zid din Odessa a fost desenat un graffiti ce reda următoarele cuvinte: „O lume fără evrei. Ucide un evreu”. În altă localitate, Potava, o groapă comună cu rămășițele evreilor a fost profanată printr-un graffiti cu mesaj asemănător: „Moarte evreilor”.

Ce putem face noi în vremuri ca acestea este să sperăm și să ne rugăm ca Cel Veșnic să ne dea curajul de a continua să stăm în spărtură pentru poporul Lui.

Tradus și adaptat de la sursa: christiansforisraelinternational.com

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button