ArticoleMeditatii

De ce avem cu toții acea dorință lăuntrică pe care nimic din această lume nu o poate satisface?

de Caldron Pool

De ce avem cu toții acea dorință lăuntrică pe care nimic din această lume nu o poate satisface
foto: getwallpapers.com

C.S. Lewis spunea: „… putem simți o dorință pe care nicio fericire naturală nu o va împlini. Dar există vreun motiv pentru care am putea presupune că realitatea ne oferă vreo satisfacție pentru aceasta? … Foamea fizică a unui om nu dovedește că va primi vreo pâine; poate muri de foame pe o plută în Atlantic. Dar, cu siguranță, foamea omului dovedește că provine dintr-o rasă care își reface corpul hrănindu-se și că trăiește într-o lume în care există substanțe hrănitoare. În același fel, deși nu cred (aș vrea să cred) că dorința mea după Paradis dovedește că acesta îmi va aduce bucurie, o văd ca pe un indicator destul de bun cum că asemenea lucruri există și că unii oameni se vor bucura de el. Un bărbat poate iubi o femeie și totuși să nu o câștige; dar ar fi foarte ciudat dacă fenomenul numit <<îndrăgostire>> s-ar întâmpla într-o lume fără sex.” – Weight of Glory (Povara slavei)

„Dacă vedem că avem în noi o dorință pe care nimic din lumea aceasta nu o poate satisface, cea mai probabilă explicație este că am fost făcuți pentru o altă lume. Dacă niciuna dintre plăcerile mele lumești nu o satisfac, aceasta nu dovedește că universul este o fraudă. Probabil că plăcerile lumești nu au fost menite niciodată să o satisfacă, ci numai să o stârnească, pentru a sugera adevărata senzație. Dacă așa stau lucrurile, trebuie să fiu atent, pe de o parte, să nu disprețuiesc sau să fiu nerecunoscător vreodată pentru aceste binecuvântări pământești și, pe de altă parte, să nu le confund niciodată cu altceva, pentru care ele sunt doar un fel de copie, ecou sau miraj. Trebuie să păstrez vie în mine dorința după adevărata mea țară, pe care nu o voi găsi decât după moarte.” – Mere Christianity (Creștinismul redus la esențe)

„Noi nu ne dorim doar să vedem frumusețea, deși, aceasta există din belșug. Noi ne dorim altceva, care abia poate fi exprimat în cuvinte – să fim uniți cu frumusețea pe care o vedem, să pășim în ea, să o primim în noi înșine, să ne îmbăiem în ea, să devenim parte din ea. De aceea am populat aerul, pământul și apa cu zei, zeițe, nimfe și spiriduși – proiecții care, spre deosebire de noi, pot să se bucure în ele însele de acea frumusețe, grație și putere a căror imagine este Natura. De aceea ne spun poeții atâtea neadevăruri. Ei vorbesc de parca vântul de vest ar putea cu adevărat să pătrundă într-un suflet omenesc; dar nu poate. Ne spun că „frumusețea născută în suspine” se va preface într-o față omenească; dar nu se va preface. Sau, cel puțin, nu încă.

Căci, dacă luăm în serios imaginile Scripturilor, crezând că Dumnezeu ne va da într-o zi Luceafărul de dimineață și strălucirea Soarelui, atunci putem presupune că, atât miturile străvechi cât și poezia modernă, la fel de neadevărate ca istoria, pot să se apropie tot atât de mult de adevăr ca o profeție. În prezent, suntem în exteriorul lumii, pe partea greșită a ușii. Putem simți prospețimea și puritatea dimineților, dar aceasta nu ne face pe noi proaspeți și puri. Nu putem să ne îmbinăm cu splendorile pe care le vedem. Dar toate foile Noului Testament freamătă de zvonul că nu va fi mereu așa. Într-o zi, cu voia Domnului, vom intra pe ușă.” – Weight of Glory (Povara slavei)

Tradus de la: caldronpool.com

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button