SocialStudii/Cercetari

Studiu: Credinţa în iad ţine rata infracţiunii scăzută

Un psiholog al Universităţii „Oregon” a dezvăluit faptul că credinţa statului în rai şi iad este legată de rata infracţiunii sale, iar un crez într-un Dumnezeu aspru egalează mai puţin infracţiunea, în timp ce un crez într-un salvator iertător înseamnă mai multă infracţiune.

Rezultatele studiului au concluzionat faptul că, în ţările în care oamenii cred în iad şi într-un Dumnezeu aspru, rata infracţiunii este mai scăzută. În ţările în care oamenii cred în rai şi într-un salvator iertător, rata infracţiunii este mai mare. „Constatarea-cheie este că, controlând unul pe altul, rata de crez în iad a unei ţări prezice rata infracţiunii mai scăzută, iar rata de crez în rai a ţării prezice rata infracţiunii ridicată, iar acestea sunt efecte puternice”, a susţinut Azim F. Shariff pentru KVAL-TV.

„Consider că este un important indiciu în privinţa efectelor diferenţiale ale pedepsei şi bunăvoinţei supranaturale. Descoperirea este perseverentă cu cercetarea controlată pe care am făcut-o în laborator, dar aici arată un puternic efect al „lumii reale” asupra a ceva ce afectează oamenii – infracţiunea”, a adăugat dumnealui.

Shariff a declarat postului de ştiri că cheia spre înţelegerea rezultatelor raportului este de a trage o parte din construcţiile diferite ale religiei organizate mai degrabă decât vizualizarea sa ca un întreg.

„Odată ce împarţi religia în diferite construcţii, începi să vezi diferite relaţii. În acest studiu, am descoperit două diferenţe care merg în direcţii opuse. Dacă te uiţi la credinţa religioasă, în general, aceste direcţii separate sunt spălate afară, iar tu nu vezi nimic. Nu există vreun semn de relaţie”, a precizat dumnealui.

Într-un studiu-ghid publicat anul trecut, în Jurnalul Internaţional pentru Psihologie şi Religie, Shariff a notat faptul că studenţii dela Universitatea„Oregon” au fost mai predispuşi la a copia, dacă cred într-un Dumnezeu iertător.

“Acest lucru  se potriveşte într-o problemă culturală, cu privire la modul în care religiile au evoluat iniţial, şi ce scopuri au servit”, a menţionat Shariff într-un interviu video, în aprilie 2011.

Concluziile studiului, potrivit lui Shariff, arată că sistemele credinţei supranaturale pozitive sunt un mijloc de încredre prin care să evoce un comportament etic din partea oamenilor.

Shariff a menţionat pentru KVAL că precauţia trebuie să fie utilizată în interpretarea acestor concluzii, aşa cum o cercetare suplimentară ar trebui să fie făcută pentru a solidariza ipotezele sale.

Studiul psihologului a fost obţinut din partea sondajelor Valorilor Globale şi ale Valorilor Europene, răspândite în mai multe ţări, în perioade diferite, între 1981 şi 2007.

Studiul a mai luat în considerare religiile predominante ale ţărilor, şi a studiat efectele corelative între aceşti doi factori, în ceea ce priveşte rata infracţiunii obţinută din înregistrările Naţiunilor Unite, unclusiv rata răpirii, omuciderii, furtului auto, jafului, violului, atacului, furtului, infracţiunilor legate de droguri, spargerii şi a traficului de oameni.

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button