BisericaExterneRugaciuneStiri

Înființarea de școli creștine în Albania

Albania (MNN) – Înainte de căderea comunismului, Albania a fost bătută, izolată și restricționată. În anii 1960 și până în 1991 a existat persecuție religioasă, iar națiunea a fost numită în mod efectiv primul stat ateu.

„Deși dictatorul comunist, Enver Hoxha, a fost mândru să declare Albania drept primul stat ateu, sunt absolut sigur că asta nu înseamnă că întreaga țară era aeistă și că în țară erau creștini tot timpul și, mulți dintre oameni s-ar considera a fi de origine musulmană „, spune David Midwinter, directorul școlii TeachBeyond din Marea Britanie.

Deschiderea unei națiuni, fiziologia creșterii religioase

Când Albania a devenit „liberă” în 1991, misionarii au început să inunde țara și mulți oameni erau dispuși să audă Evanghelia. Biserica a început să crească rapid.

Cu toate acestea, datorită corupției și problemelor economice, inclusiv prăbușirea schemelor Ponzi, creșterea bisericii a fost afectată și părea să nu mai producă roade.

„Lucrurile nu au mers deloc incredibil de bine pentru țară, dar acum, țara este democratică, deși, aș spune din experiența mea, încă corupția este nedeterminabilă”. Midwinter spune că infrastructura și mediul s-au îmbunătățit, însă multe probleme rămân, raportează Mission Network News.

„În ceea ce privește Biserica, aș spune că entuziasmul inițial și creșterea au fost planificate și provocatoare, într-adevăr, pentru Biserică, iar creșterea este mult mai lentă, dar oportunitățile sunt enorme”.

Oportunități pentru educația creștină

El susține că oportunitatea pentru educație este mare, deoarece școlile funcționează adesea sub un „regim dur”, dimensiunile clasei sunt mari, cadrele didactice tind să fie dure cu copiii și „mulți părinți caută ceva care se bazează pe un pat de valori și valori care sunt în așteptarea sistemului în acest moment.”

Aceasta deschide ușile pentru o oportunitate de a îmbunătăți școala și a dat o viziune pentru TeachBeyond și altor ministere naționale pentru a înființa școli creștine care să aibă grijă de copii, să le ridice într-o educație și să le îndrume în călătoria lor cu Hristos.

Midwinter a întâlnit un cuplu creștin din Albania, care a avut o viziune pentru a începe o organizație numită „Educație transformatoare pentru Albania”.

Rugăciunea lor pentru organizație, era să înceapă școli creștine în întreaga națiune. Deși nu exista o rețea mare de școli creștine, ei și-au început viziunea prin organizarea unei conferințe pentru profesorii creștini.

„În mod optimist, ne-am gândit că ar fi posibil ca treizeci sau patruzeci de profesori să vină la această conferință. Asta a fost în 2017. Și în cele din urmă au fost 105”. Ei au organizat recent o a doua conferință în 2018 și au planificat o întâlnire pentru 120 de persoane. Dar şi de data aceasta, numărul real le-a întrecut imaginaţia, pentru că au fost prezente aproape 190 de persoane.

„Este într-adevăr incredibil, numărul de profesori creștini care sunt acolo. Cred că peste tot în ţară, 190 nu pare să fie un număr imens, dar de unde noi începem, este un număr destul de mare”, spune Midwinter.

Acest lucru demonstrează foarte bine dorinţa profesorilor care vor să vadă şi să cerceteze cele două oportunităţi. Una este aceea de a învăţa cum să îşi exprime credinţa creştină şi valorile ei în orice tip de şcoală, iar al doilea este dorinţa şi foamea de a începe să funcţioneze oficial cât mai multe şcoli creştine.

Schimbarea națiunii prin generația următoare

Pe măsură ce TeachBeyond vine alături de educația transnațională în Albania, ei doresc să îndeplinească dorințele și evoluțiile pentru înființarea școlilor creștine în națiune. Ei știu că copiii care își învață copiii la rândul lor, pot schimba națiunea și ajută la stoparea corupției și a problemelor care rămân încă şi predomină ţara.

„Albania a fost declarată primul stat ateu și acum există o oportunitate fantastică pentru școlile creștine care pot face o diferență enormă în întreaga națiune”, spune Midwinter.

Motive de rugăciune:

  • Rugați-vă pentru înțelepciune în ceea ce privește modul în care ar trebui să se înregistreze școlile creştine:
  • Rugați-vă ca școlile să aibă un impact mare în viața copiilor și în națiune;
  • Rugaţi-vă pentru legăturile cu profesorii creștini care au o inimă deschisă pentru a împărtăși adevărul cu copiii.
Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button