BisericaExterneMisiuneStiri

Delegaţie în Liban: Rugăciunea este o muncă activă a păcii

„Oamenii din Siria nu doresc nimic mai mult, decât pacea.“ Aceste cuvinte le-au auzit cei doisprezece membri ai delegației protestante, care sa întors dintr-o călătorie de șapte zile petrecute în Liban. Sub îndrumarea Pastorului Thomas Fender și Ofițerului pentru drepturile omului al Bisericii Evanghelice din Germania (EKD), Sabine Dressler, au vizitat Biserica evanghelică din Siria și Liban, cu sediul în Beirut, raporteză reformiert.de (deutschland).

În discuții, a fost vorba despre căi de pace, spune Fender. În Siria sunt luptători de la 80 la 90 de națiuni, dintre care mulți nu știu nimic despre ce se întâmpla în țară. „Am auzit adesea temerile că războiul din Siria ar putea declanșa un al treilea război mondial, cu atâtea națiuni care participă la războiul civil”, spune el.

„Creștinii din Liban și Siria ne-au cerut să folosim influența noastră politică în Germania pentru a pune capăt războiului și violenței”, a mai spus Fender. Există speranțe că bisericile din Europa ar putea influența guvernele lor. Un teolog sirian a cerut oprirea livrărilor de arme. Oriunde s-ar fi dus, ar provoca discordie. La solicitarea oamenilor din zona de război pentru solidaritate fac parte, de asemenea, dorința de a se ruga pentru pace, a declarat Christine Kimmich, „Rugăciunea este o muncă activă a păcii. Am auzit această frază de mai multe ori”, spunea Fender.

Delegația a vizitat de asemenea un lagăr de refugiați, la aproximativ 50 de kilometri de Beirut, la jumătatea drumului spre Siria. Există aproximativ 200 de refugiați sirieni într-o tabără „sălbatică” de pe o fermă de ovine și de piersici. „Aici predomină condițiile igienice catastrofale”, a spus Fender. Cu toate acestea, oamenii au primit vizitatorii într-o manieră prietenoasă și i-au dus la colibele lor, potrivit lui Christine Kimmich din Leer-Loga. În general, viața în micul stat al Libanului cu circa patru milioane de locuitori, aproximativ un milion de refugiați sunt în taberele oficiale, un număr necunoscut în astfel de tabere neînregistrate.

În apropierea taberei, Biserica evanghelică din Siria și Liban conduce o școală pentru copiii refugiați. Activitățile educaționale fac parte din programul bisericii creștine timp de decenii, potrivit lui Fender. Afilierea religioasă nu a jucat niciodată un rol. Școlile creștine au fost vizitate, în principal, de studenți musulmani. Deci, este în școala refugiaților. Șeful școlilor a spus: „Religia aparține lui Dumnezeu. Tara apartine tuturor oamenilor. „Religia este importanta in Siria, dar nu a fost niciodata pentru identitatea nationala. Educația pentru pace poate avea succes numai dacă copiii ar putea să învețe de timpuriu coexistența diferitelor confesiuni și religii, a fost opinia unanimă în biserica siriano-libaneză.

Timp de aproape patru ani, Biserica Reformată a menținut relații cu Biserica evanghelică mică din Siria și Liban. Biserica din ambele țări are împreună 12 000 de membri în 43 de parohii, inclusiv orașele din zona de război civil din Alep și Hom.

11 iunie 2018
Ulf Preuß, ofițer de presă

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button