BisericaExternePersecutiiStiri

Pakistan: Părinții îndoliați acceptă compensația dar suspectul este eliberat

Familia unui băiat creștin care a fost bătut până la moarte în a doua zi de liceu, a acceptat oferta compensației din partea acuzatului.

Conceptul islamic de a plăti diyat (bani de sânge) familiei victimei, a permis suspectului să fie eliberat.

Sharoon Masih, 17 ani, a fost bătut până la moarte într-o clasă la Liceul MC Model din Burewala, regiunea Punjab, în August 2017. Ahmed Raza a fost arestat și închis pentru atac, dar mai târziu a fost eliberat pe cauțiune, după ce o instanță a declarat că nu există „dovezi clare” care să îl lege de moartea lui Masih. În 26 aprilie Judecătorul din Burewala Naveed Khaliq, l-a achiatat pe Raza, pe baza secțiunii 319 din Codul Penal Pakistanez, care afirmă că „oricine înfăptuiește  qatl-i-khata (ucidere din greșeală) ar trebui să fie viabil pentru diyat.

Khurram Shahzad Maan, directorul executiv al Organizației pentru Ajutor Legal, o afiliere a Centrului European pentru Lege și Justiție, a spus pentru World Watch Monitor, că Guvernul Pakistanez revizuiește suma aferentă pentru diyat în fiecare an. „Anul aceste este de 17.000 $, în timp ce familiei i s-a oferit 13.500 $, pe care i-au acceptat.

Mama lui Masih, Razia Bibi, a declarat pentru World Watch Monitor că l-a iertat pe suspect, pentru că chiar dacă ar fi spânzurat, asta nu v-a aduce înapoi pe fiul ei. „Este o rană pentru toată viața cu care trebuie să trăim, dar sper ca Ahmed să realizeze ce rău ne-a făcut”,a spus ea.

Cum s-au petrecut evenimentele

Sharoon Masih era în a doua zi de liceu la Liceul MC Model din Burewala, când se pretinde că a fost atacat de colegul lui Raza Ahmed și ucis, în 30 august 2017.

Media pakistaneză a raportat un caz ,pretinzând că comportamentul neglijent al profesorilor a contribuit la moartea lui Masih.

Creștinii pakistanezi sunt adesea tratați cu dispreț, agravat de faptul că mulți vin dintr-o castă asuprită, cu care unii musulmani refuză să mănânce sau să bea.

Supraveghetorul adjunct al Poliției Javed Tahir Majeed, a fost unul dintre polițiștii care au investigat moartea lui Mahir. „Raza a negat că l-a atins fizic pe Sharoon, dar toată clasa a mărturisit că a continuat să îl bată chiar și după ce a fost jos, devenind inconștient. Raza este înalt și bine făcut și are reputație de bătăuș.”

Tatăl lui Sharoon Masih, Ilyasab, a declarat pentru World Watch Monitor, că în prima zi de școală a fiului său, profesoara nu l-a lăsat să participe la clasă deoarece nu purta uniforma potrivită, și chiar l-a și pălmuit în fața clasei.

„Sharoon i-a spus mamei lui că colegii îl urăsc din cauza religiei lui și că nu-i este confortabil să meargă la școală”,   a mai spus.

Autopsia nu a arătat urme ale traumei fizice

Autopsia a notat  că „ nu există semne ale traumei fizice pe corp”. Nu a fost efectuată o examinare chimică a organelor interne la acest punct. Ilyasab a spus că nu știe dacă au fost semne ale violenței pe trupul fiului său.

Uciderea băiatului a intensificat frica printre creștinii pakistanezi.

Sub-inspectorul Kashif a spus că la aceea dată erau cel puțin 24 de elevi creștini în aceea școală. Supraveghetorul adjunct Majeed a aflat de la personalul școlii că erau 47.Un membru al personalului era de asemenea creștin.

Lista World Watch Open Doors 2018- din cele 50 de țări în care este cel mai greu să fii creștin pune Pakistanul pe locul 5. În 2011, Centrul de Cercetare Pew „Ridicarea restricției religioase,  caracterizează Pakistanul ca fiind cea de-a treia țară cel mai puțin tolerantă la diversitatea religioasă, în timp ce un alt raport al lui Pew „Preocupările comune despre extremismul islamic: tensiunile musulmane- Occident persistă”, spune că numai 16 % din musulmanii din Pakistan au o părere pozitivă despre creștini.

Sursa: worldwatchmonitor.org

Show More

Grunzac Alexandra

“Dumnezeu ne-a dat in dar mantuirea si nu este necesar sa facem nimic pentru a o castiga. Dar, din dragoste pentru Dumnezeu si pentru ca si ceilalti sa-L cunoasca, am ales sa Il slujesc prin tot ce fac si sa Il ascult. Vreau sa raspandesc in jurul meu o mireasma placuta Lui.“

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button